Foto: Tanjug

Zahvaljujući HDZ-u BiH, Srbi u Federaciji ne uspijevaju da ostvare status konstitutivnog naroda. Između Dragana Čovića i njih, Milorad Dodik izabrao je zna se koga. O ovoj temi, međutim, slabo se ili nikako ne govori u najgledanijim dnevnicima

RTRS: Na starim stazama slave

9. – 15. april 2018.

NEOBJAŠNJIVA EPIZODA: Pozitivan iskorak u profesionalnom izvještavanju koji smo zabilježili u sedmici od drugog do osmog aprila pokazao se tek epizodom, a uredništvo centralnog Dnevnika javnog servisa RS-a vratilo se starim navikama.

VUČIĆ U MOSTARU: U dnevnicima emitovanim devetog i desetog aprila udarne minute bile su posvećene boravku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Mostaru i Trebinju. Iako je povod njegove posjete bio sajam privrede u Mostaru, cijeli događaj ostao je u sjeni susreta s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i mostarskih Srba, kojima je nazočio i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

KAKO DODIK KAŽE: Zanimljivo je da iako su građani srpske nacionalnosti u prvi plan isticali problem konstitutivnosti i u gradu Mostaru i u kantonima s hrvatskom većinom, to je u novinarskom izvještaju tek spomenuto. Očekivano, imaju li se u vidu bliske veze Dodika i lidera HDZ-a Dragana Čovića i činjenica da RTRS nikada ne propituje probleme koje Dodik smatra irelevantnim.

NEPOSTAVLJENA PITANJA: Kada RTRS ne bi bio RTRS onda bi se i otvorilo pitanje zašto je RS-u, kako je Dodik tokom boravka u Trebinju zajedno s Vučićem istakao, “novac koji Srbija donira potreban kako bi rješavala svoje probleme”. Koje to probleme ekonomske prirode ima RS, ako zvaničnici ovog entiteta uporno tvrde da je ekonomski stabilna, da u njoj rastu i BDP i izvoz i zaposlenost, pitanje je koje, nažalost, nikada neće postaviti novinari ovog javnog medijskog servisa.

POLITIKA IZNAD SVEGA: Politika je ponovo bila dominantna u nedjelji iza nas. I preslika svega već viđenog kada je riječ o odnosima predstavnika vlasti RS-a i najveće partije SNSD-a prema opozicionim strankama u RS-u, koje su istovremeno dio vlasti na državnom nivou.

Povod je nađen u konferenciji za novinare sudija Ustavnog suda BiH. Iako na istoj nije izrečeno ništa značajno, predsjedniku RS-a to je bilo dovoljno da člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića optuži da je kriv što u najvišoj pravosudnoj instituciji naše zemlje i dalje, uz domaće, odlučuju i sudije strani državljani. A uredništvo Dnevnika vrijedno se nakon toga uhvatilo posla kako bi pribavilo komentare, naravno članova SNSD-a, koji su podebljali Dodikove optužbe na račun Ivanića.

FALSIFIKOVANJE RATA: Koliko je falsifikovanje dešavanja iz minulog rata u BiH od strane ukupne javnosti u RS-u uzelo maha, još jednom smo svjedočili i u ovoj nedjelji. Riječ je o izvještaju o “danu oslobođenja Zvornika” u kojem su, naveo je novinar, Srbi taj grad oslobodili od naoružanih Bošnjaka. Ima li se u vidu veličina zločina počinjenih nad bošnjačkim civilnim stanovništvom u tom gradu, svaki dodatni komentar  ovakvog izvještavanja je suvišan.

Izdvojeno

Da li je iko urednicima i novinarima Dnevnika ikada objasnio šta se u političkim krugovima i prema diplomatskim standardima smatra zvaničnom posjetom nekoj državi? I da li znaju da Bonn nije glavni grad Njemačke? Da to znaju, onda vjerovatno ne bi gledaoci bili informisani da je odlazak Milorada Dodika u posjetu kompaniji Deutsche Telekom zvanična posjeta.

Ocjena: 1

 

BNTV: Bez euforije

9. – 15. april 2018.

GDJE JE SLETIO VUČIĆ: Zvanična posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića BiH, odnosno njegov dolazak na Međunarodni privredni sajam u Mostaru, u protekloj sedmici bila je ključni politički događaj o kojem su gledaoci izvještavani u Dnevniku 2.

Očekivano, svaki susret srpskog predsjednika s političarima iz regiona, predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i građanima srpske nacionalnosti i sve izjave pažljivo su ispraćene, no s daleko manje euforije negoli smo tome svjedočili u dnevnicima RTRS-a.

KLJUČNA IZJAVA: Izdvajamo dvije ključne stavke. Prva se odnosi na činjenicu da je privredni sajam ostao u sjeni niza političkih izjava visokih zvaničnika Srbije, Bugarske i Hrvatske o stanju u regionu i BiH, a druga na Vučićevu posjetu Trebinju. Novinar Dubravko Curać donio je pregled svih dešavanja vezanih za tu posjetu. Ali i ukazao na ključnu izjavu predsjednika RS-a, odnosno na njegovo javno priznanje da je RS finansijski zavisna od Srbije. I podsjetio na davno dano i nikada realizovano obećanje vlasti RS-a o izgradnji trebinjskog aerodroma. Zbog kojeg je Vučić i doletio i odletio iz mostarske zračne luke.

PROBLEMI U ZDRAVSTVU: Ponovno kašnjenje plata zaposlenim u Domu zdravlja u Banjaluci bilo je povod novinaru Vladimiru Kovačeviću da javnost podsjeti na brojne finansijske probleme s kojima je suočen Fond zdravstvenog osiguranja RS, a koji se direktno odražavaju i na položaj zaposlenih, ali i nivo usluga stanovništvu.

ETO VJERONAUKE: Jedna od tema koja je itekako od interesa za javnost RS-a jeste i tvrdnja predsjednika RS-a Milorada Dodika da će od naredne školske godine u srednje škole u ovom bh. entitetu biti uvedena vjeronauka. Uredništvu Dnevnika to je i bio povod da postavi sasvim opravdano pitanje: “U čijoj je obrazovanje nadležnosti? Predsjednika RS-a, ministarstva obrazovanja ili Srpske pravoslavne crkve”?

Izdvojeno

U Banjaluci su nastavljeni protesti članova porodice i građana koji zahtijevaju “istinu o smrti dvadesetjednogodišnjeg Davida Dragičevića”. Ovaj slučaj i dalje prati niz kontroverzi u vezi s izvještajima policije i patologa o vremenu i uzrocima smrti ovog mladića, a novinari/ke Dnevnika svakodnevno su izvještavali o protestima i stavovima okupljenih.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Kada je u pitanju međunarodna politička scena, uredništva Dnevnika RTRS-a i BNTV-a bila su fokusirana na strah od mogućeg ratnog sukoba velikih sila (SAD-a, Velike Britanije i Francuske na jednoj i Rusije na dugoj strani) zbog Sirije. I to je jedina dodirna tačka, u smislu prenesenih sadržaja, između centralnih informativnih emisija ovih medijskih kuća.