Foto: Vanja Keser

Niške vlasti nedavno su saopštile da aerodrom poklanjaju državi. Evo zašto su uslijedili protesti

Piše: Tomislav Marković

Otkad su gradske vlasti u Nišu saopštile da će aerodrom “Konstantin Veliki”, koji je do sada bio u vlasništvu grada, pokloniti državi, i to na predlog Vlade Srbije, ne prestaju protesti Nišlija protiv ovakve odluke. Njihovo nezadovoljstvo je razumljivo, jer je u Srbiji ionako sve centralizovano i jer je dosadašnji razvoj aerodroma dobrim delom finansiran novcem iz gradskog budžeta, i to vrlo uspešno – za samo tri godine broj putnika je porastao sa 1.000 na 320.000 godišnje. Građani Niša sumnjaju u čiste namere Vlade i zato što se poklanjanje niškog aerodroma nezgodno poklopilo s davanjem beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” pod koncesiju firmi “Vansi”, a pritom je ugovor o koncesiji sakriven od očiju javnosti.

Premijerka Ana Brnabić i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović izjavile su da preuzimanje niškog aerodroma nema nikakve veze s koncesijom, već da je reč o tome da Niš nema dovoljno novca za ulaganje u dalji razvoj “Konstantina Velikog”, ali onda se javio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nehotice demantovao članice Vlade. On je rekao da država ima obavezu da se konsultuje sa “Vansijem” ako broj putnika u Nišu pređe milion godišnje. Dakle, ipak ima veze s koncesijom i tajnim ugovorom. A i sa ukidanjem slobodnog tržišta i davanjem monopola “Vansiju”.

Država je loše upravljala beogradskim aerodromom, pa ga je zato i dala pod koncesiju, a sada želi da preuzme niški aerodrom, čija je uprava postigla najvrtoglaviji uspeh u istoriji domaćeg vazduhoplovstva. I sve to, navodno, zarad dobrobiti Niša i niškog aerodroma. Dodatni bes Nišlija izazvali su osioni nastupi predsednika Vučića, koji je izjavio: “Mi smo ih pustili da se razvijaju, a sve vreme oni su smanjivali kapacitete Beograda”. Ako je ovo Vučićev program: prezir prema tržišnoj utakmici, zagovaranje planske privrede i centralizma, supremacija Beograda nad ostatkom Srbije – onda Nišlije imaju mnoštvo razloga za proteste. A svi ostali za ozbiljnu zabrinutost.