Foto: etrafika.net

RTRS je predvidljiv javni servis, jer je uvijek i bezrezervno uz vlast. Mnogo više zanimljivog novinarstva može se naći u dnevnicima BNTV-a. Ali i mnogo lošeg izvještavanja kada bijeljinska televizija krene tumačiti ratna zbivanja

RTRS: Diskreditiranje opozicije

26. mart – 1. april 2018.

POZITIVAN POMAK: Udarna tema dnevnika u nedjelji iza nas bili su odnosi Prištine i Beograda nakon intervencije pripadnika specijalne policije Kosova u Kosovskoj Mitrovici prema srpskim građanima i političarima. Urednišvo informativnog programa od 27. marta u dnevnicima je imalo i izvještaje svog novinara kojeg je uputilo u Kosovsku Mitrovicu. U fokusu tih izvještaja bili su stavovi srpskih građana i političara s Kosova, potom zvaničnog Beograda, prije svega predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Iz tih priloga izdvajamo, kao pozitivan pomak za RTRS, to što su gledaoci mogli čuti i mišljenja albanskih građana i političkih analitičara o uzrocima i posljedicama dešavanja u Kosovskoj Mitrovici.

Što se tiče izvještavanja o dešavanjima na političkoj sceni kako bh. entiteta RS, tako i BiH, nismo zabilježili pomake u smislu poboljšavanja profesionalnog izvještavanja.

JAVNI SERVIS I ŠTA MU JE ULOGA: Osnovna uloga javnih RTV servisa jeste da budu u službi građana radi informisanja javnosti po najvišim profesionalnim standardima. Funkcija javnih servisa podrazumijeva objektivnost, a ne preferiranje unisonih ideoloških i političkih opcija; demokratičnost u komunikaciji, a ne selektivnost radi promicanja ili zaštite pojedinačnih i grupnih interesa; nezavisnost, a ne podložnost vlastima i interesima pojedinih stranaka.

PROTIV OPOZICIJE: Sve navedeno ne dotiče se uredništva Dnevnika koje i dalje tendenciozno forsira samo stavove vladajuće političke elite u RS-u, i to na način da putem istih diskredituje političare iz opozicionih stranaka. Za to im je u protekloj nedjelji poslužila usvojena, od strane državnog Predsjedništva, Strategija spoljne politike BiH. Prenoseći tvrdnje predsjednika RS-a Milorada Dodika i, RTRS-u uvijek na usluzi, analitičara iz Srbije, javnosti je plasirana tvrdnja kako je Strategijom Ivanić dao pristanak za ulazak BiH u NATO savez. Prostor ustupljen Ivaniću za odgovor bio je neuporedivo manji, a njegova saopštenja selektivno prenesena.

BEZREZERVNO UZ VLAST: Da je RTRS uvijek bezrezervno spreman stati uz vlast i relativizirati sve njene pogrešne i nezakonite odluke, svjedočili smo u izvještaju o odluci Ustavnog suda RS, koji je nezakonitom i neustavnom oglasio odluku Grada Trebinje o osnivanju Fonda solidarnosti. U izvještaju se ne prezentira obrazloženje odluke Ustavnog suda, te prešućuje podatak da je od lokalnih privrednika na nezakonit način naplaćeno 560.000 maraka koje im moraju biti vraćene. Umjesto toga serviraju se izjave korisnika tih sredstava i svjesno manipuliše javnošću.

Ocjena: 1

 

BNTV: Razotkrivanje trebinjske prevare

26. mart – 1. april 2018.

BUĐENJE SVIJESTI: Načinom na koji su slagane vijesti i izvještaji, urednici Dnevnika još jednom su potvrdili da su građani i njihovi interesi iznad političkih tema.

U nedjelji iza nas, gledaoci su kontinuirano u samom vrhu dnevnika informisani o svim detaljima i kontroverzama koje prate smrt mladića Davida Dragičevića. Kroz izvještaje jasno je prikazana i nedosljednost policijskih saopštenja, ali i buđenje svijesti građana ne samo Banjaluke nego i više gradova u bh. entitetu Republika Srpska koji su stali uz Davidovu porodicu u potrazi za istinom.

Posebno izdvajamo izvještaj koji je 30. marta pripremila ekipa Dnevnika 2, u kojem su javnost podsjetili na nekoliko nikada do kraja istraženih smrti mladih Banjalučana posljednjih godina. I snimak iz tog izvještaja – riječi predsjednika RS-a Milorada Dodika u društvu koalicionih partnera, koji je, ne znajući da je na kameri BNTV-a uključen takozvani IT ton, nebiranim riječima govorio o Davidovim roditeljima i njihovom stavu o istrazi.

ZLOUPOTREBA MOĆI: Koliko je vlast daleko spremna ići u zloupotrebi moći zorno je prikazano u prilogu o odluci Ustavnog suda RS koji je neustavnom oglasio odluku Grada Trebinja o lokalnom fondu solidarnosti. Gradska je vlast od privrednika na nezakonit način izvukla 560.000 maraka. Ono što su gledaoci mogli vidjeti jeste način na koji je cijeli slučaj nastojala relativizirati, pravdajući nezakonitost odluke “pružanjem pomoći građanima”.

Pitanje odnosa Srbije i Kosova te djelovanje kosovske policije i, iz snimaka jasno vidljiva, upotreba prekomjerne sile prema građanima srpske nacionalnosti u Kosovskoj Mitrovici bile su udarne vijesti dnevnika emitovanih 26. i 27. marta. Dobro pripremljeni izvještaji, a kako BNTV nema dopisnike na Kosovu, o stanju u Mitrovici gledaoci su čuli i iz direktnih javljanja novinara Radija Slobodna Evropa i RTS-a.

NOVI OBRAČUNI: Politička zbivanja u Republici Srpskoj protekla su u novim medijskim obračunima i prepiskama između predsjednika RS-a Milorada Dodika i člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, te državnog ministra spoljnih poslova Igora Crnadka.

Jedna od tema oko koje se ponovo raspravljalo jeste ko je, a ko nije u RS-u za članstvo BiH u NATO savezu. Promjena političkog kursa SNSD-a, partije na čijem je čelu Milorad Dodik, od snažnog zagovaranja članstva u toj vojnoj alijansi do potpunog odbacivanja te mogućnosti, jasno je predočena kroz izvještaj u kojem je emitovano niz izjava bivše zamjenice ministra spoljnih poslova BiH i sada savjetnice u Dodikovom kabinetu Ane Babić Trišić.

Izdvojeno

U protekloj nedjelji, gost Dnevnika bio je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i to nakon što se vratio iz Beograda u kojem je razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Jedna od tema bila su i dešavanja u Kosovskoj Mitrovici, a Ivanić je novinarima u Beogradu kazao da insistira da “međunarodna zajednica primjenjuje iste standarde za RS i Kosovo”. Voditelj Dnevnika pitao je Ivanića da pojasni tu izjavu, ali je, nažalost, unatoč konfuznom odgovoru, na tome sve i ostalo.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

I nedjelja iza nas u kontekstu ponuđenih sadržaja dnevnika RTRS-a i BNTV-a nije donijela ništa različito od onog na što ukazujemo u gotovo svakom sedmičnom monitoringu. RTRS i dalje ignoriše ili relativizuje političku i društvenu zbilju, te podržavajući vlast nastavlja javnosti nametnuti kao pitanje svih pitanja neku novu, produkovanu političku aferu. BNTV i dalje ljude i njihove probleme stavlja u prvi plan. Otuda jedina zamjerka koju upućujemo uredništvu Dnevnika BNTV-a jeste potpuni izostanak objektivnosti u izvještajima koji se tiču dešavanja vezanih za minuli rat i vrijemo neposredno nakon njega.