Foto: bljesak.info

Dnevnik BHT1 opet je vrvio od čudnih uredničkih odluka. Nevladina organizacija bliska Draganu Čoviću dobija mjesto ispred službene posjete Denisa Zvizdića Makedoniji. FTV bilježi pristojnu sedmicu s nekoliko dobrih priloga

BHT1: Dnevnik po mjeri Dragana Čovića i HNS-a

6. – 12. mart 2018.

POGREŠAN GOST U STUDIJU: Vladajuća koalicija je izgubila još dva parlamentarca, pa je postojanje većine sada upitno. Urednica Blažica Krišto otvorila je Dnevnik 2 ovom viješću, a tom prilikom gost je bio Šefik Džaferović, visoki dužnosnik SDA. Razgovor sa Džaferovićem je bio trom i pospan, pa ništa novo nismo mogli saznati. Pitanja su bila do te mjere neinovativna i nenapadna da je gost mogao vježbati retoričke igre i davati napamet naučene odgovore. Pored toga, pitanje je da li je to uopšte bio najbolji izbor gosta, jer mnogo veće iznenađenje je bilo u redovima SDS-a.

BEZ INFORMACIJE VIŠE: Dan poslije, Hatka Nezirović obrađuje temu kombinatorike oko vladajuće većine. Na sceni je politička trgovina, lični interesi su presudni, u isti glas ponavljaju politički analitičari. Ali izostala je prava poslastica sa (polu)informacijama iz kuloara, koje nam mogu pripremiti samo novinari. Nikako ne analitičari na koje se previše oslanjaju naši informativni programi.

HNS PRIJE ZVIZDIĆA: Posjeta predsjedavajućeg Savjeta ministara i državne delegacije Makedoniji našla se u ponedjeljak u pripremi urednice Blažice Krišto iza novog obraćanja Hrvatskog narodnog sabora. Službena posjeta najvišeg ranga završila je tako iza još jedne govorancije nevladine organizacije bliske Draganu Čoviću, koja je ponovila svoj već uveliko poznat stav o izbornom zakonodavstvu. HNS već neko vrijeme uživa ekskluzivan medijski tretman, a kako se primičemo izborima, to poprima razmjere groteske.

IZDVOJENO:

Isti dan saznajemo da prosvjeduju medicinski radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Mogli smo čuti i njihove zahtjeve, kao i da su upućeni kantonalnoj vladi. I tu je tačka. Velika debela tačka koja kao da je jedva čekala da nađe svoje mjesto. Nismo ništa mogli čuti o okolnostima prosvjeda ili stavu Vlade.

OCJENA: 3

FTV: Mnogo bolje izdanje nego ranijih sedmica

6. – 12. mart 2018.

BEZ EKSKLUZIVE: Urednici Edina Šečerović i Darjan Babić (srijeda i četvrtak) nisu nam donijeli ništa novo u prikazu najnovijeg krnjenja parlamentarne većine. Dominirale su izjave parlamentaraca, kao i tvrdnje da je većina nestalna i neizvjesna. Ali ni FTV nije imao ekskluzivu kakva se očekuje od novinara: gdje odlazi Bojić, je li ovo Dodikovo cijepanje SDS-a, na koliko se frakcija raspao SDA… Sve su to otvorena pitanja što su se nametala, iako se naše javne televizije nisu ni usudile postaviti ih.

KONAČNO EKONOMIJA: Urednica Antonija Avram je pripremila odlično izdanje u subotu. Nakon što smo saznali kako su diskriminisani domaći proizvođači policijske uniforme, uslijedio je napokon pravi prilog ekonomske tematike. Zašto je i kako propala duhanska industrija? Kome (ne) odgovara visoko poresko opterećenje? Kako su i koliko rasle akcize na duhan? Vildana Kurtić je u pripremi tjedna sve to sastavila kombinujući izjave radnika, stručnjaka i ministra financija, ali i uz snažan autorski pečat koji je to sve uvezao u smislenu cjelinu.

IZDVOJENO:

Isti dan smo mogli čuti i najnovije peripetije oko kontroverznog imena jedne sarajevske osnovne škole. Hoće li ime fašističkog propagandiste Mustafe Busuladžića pod pritiskom javnosti ipak biti skinuto sa školskih tablica? Prilogom je s pravom dominirao stav jevrejske zajednice, ali je posve nepotrebno dat zaključak kako se radi o pitanju koje je postalo političko kako smo u izbornoj godini. Imenovanje osnovnih škola i borba oko interpretacije istorije, kao i borba protiv istorijskog revizionizma, uvijek predstavljaju prvorazredna politička pitanja.

OCJENA: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Naše javne televizije kao da su jedva dočekale da iza sebe ostave boračke proteste i da uplove u mirniju informativnu sedmicu u kojoj neće biti prostora za kiks. Ipak, sadržaj koji nam nudi BHT1 opet je vrvio od, najblaže kazano, čudnih uredničkih odluka. Nevladina organizacija bliska Draganu Čoviću dobija mjesto ispred službene posjete Denisa Zvizdića Makedoniji koja je rezultirala viješću da od sada u tu zemlju možemo putovati s ličnom kartom. FTV bilježi pristojnu sedmicu u kojoj se čak našlo i dobrih priloga, poput onog o urušavanju domaće duhanske industrije. Poslije duže vremena na ekranima smo vidjeli i brojke, kao i prilog ekonomske sadržine u kojoj se operiralo sa statistikom. To je nešto što inače nedostaje našim dnevnicima. Urednici ne posežu za brojkama koje su često same za sebe vijest. Naprimjer, podaci o prosječnoj plati i njenim kretanjima po mjesecima, rastu BDP-a ili industrijskoj proizvodnji trebali bi biti barem svakosedmično dnevničko štivo. Ne postoji bolji način da se rad aktuelne vlasti smjesti u realne okvire od suočavanja sa brojkama, koliko god bi one mogle biti olako interpretirane ili čak zloupotrijebljene. Od obje televizije se očekivalo više kreativnosti u obradi političkih vijesti o tome kako je jednu od vladajućih stranaka napustio njen visoki funkcioner. No, dnevnici nam nisu ponudili ništa više ili ništa novo od onoga što su nam pripremili portali ili agencije. Izostao je smjeliji zalazak u prirodu odnosa u vladajućoj koaliciji, iako je na BHT1 gost bio funkcioner SDA.