Foto: Tanjug

Dok se RTRS bavio ulogom i učinkom MIP-a, BNTV je problematizirao ulogu i cijenu predstavništava RS-a u inozemstvu

 

RTRS: Uvijek mimo stvarnosti

26. februar – 4. mart 2018.

ORIGINALNA INTERPRETACIJA: U javnosti bh. entiteta Republika Srpska, dešavanja iz minulog rata, ali i ona neposredno nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, interpretiraju se na način koji malo toga ima zajedničkog sa stvarnim činjenicama. I ta praksa prisutna je ne samo u političkim krugovima nego i u medijima. Primjer koji izdvajamo je izvještaj emitovan u Dnevniku trećeg marta o “22 godine od egzodusa sarajevskih Srba”. Koji su, prema iznesenim stavovima u izvještaju, “protjerani i sa sobom su morali nositi i posmrtne ostatke članova svojih porodica”. O tome da su ih na iseljavanje nakon okončanja rata pozivali predstavnici vlasti bosanskih Srba, nismo čuli nijednu riječ.

BEZ ZAKONA O PRAZNICIMA: Iako je od okončanja rata prošlo 23 godine, BiH i dalje nema zakon koji bi regulisao državne praznike. Stoga su za RS i dalje sporni, odnosno ovaj bh. entitet ne priznaje kao državne praznike ni 25. novembar, Dan državnosti BiH, niti Prvi mart, Dan nezavisnosti. A kao produkt toga, iz godine u godinu se prvog marta u dnevnicima RTRS-a emituju izvještaji slični kao jaje jajetu. U kojima se predstavlja tvrdnja o “neustavnom referendumu”, “ubistvu srpskog svata”, “uvodu u krvavi građanski rat”, kroz usta kako predstavnika vlasti tako i opozicije u RS-u. Ako ništa, to je dokaz da postoje pitanja o kojima ipak postoji svesrpski konsenzus.

ZA KOGA RADE DIPLOMATE: Posebno mjesto u dnevnicima emitovanim u nedjelji iza nas posvećeno je, kako se navodi, “skandalima u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH”. Javnost se može složiti s ocjenama da pojedini diplomatski predstavnici ovoj zemlji ne mogu služiti na ponos, ali ono što je gledaocima Dnevnika predstavljeno nije to imalo za cilj. Jer odgovornost za sve probleme u DKP mreži adresirana je na šefa bh. diplomatije Igora Crnadka. Koji, poručuje mu predsjednik RS-a Milorad Dodik, “diplomate koji rade protiv interesa RS-a treba smijeniti ili dati ostavku”.

ČIJE SU INGERENCIJE: Naglašavamo da građani nužno ne moraju znati kako se u ovoj zemlji biraju i postavljaju ambasadori, konzuli, atašei koji je predstavljaju u svijetu. Odnosno, da je i DKP mreža podijeljena po interesnim sferama vladajućih nacionalnih partija. I da nad tim ko se bira ili smjenjuje Crnadak nema nikakav utjecaj ili ingerencije.

Izdvojeno

Snježne padavine i izuzetno niske temperature koje su pogodile BiH i većinu Evrope jedna su od tema kojom su se bavili i novinari RTRS-a. Snježni nanosi rezultirali su blokadom puteva, no nevrijeme nije biralo ni bh. entitete ni narode koji u njoj žive. Bilježimo i izvještaj emitovan u Dnevniku 26. februara u kojem se navodi: “Oštrom zimom suočili su se i povratnici u Lušci Palanku (mjesto kod Sanskog Mosta) gdje su putevi neprohodni.” Ili: “Snijeg okovao Livanjski kanton, gdje su mnoga sela potpuno odsječena. Teško i u opštinama s većinskim srpskim stanovništvom.”

Ocjena: 1

BNTV: Šta rade predstavništva RS-a u inostranstvu?

26. februar – 4. mart 2018.

POLITIČKA PREPUCAVANJA: U nedjelji koja na političkoj sceni nije donijela ništa do nastavka jalovih političkih prepucavanja vlasti i opozicije u Republici Srpskoj, uredništvo Dnevnika odlučilo se da gledaocima pažnju drži temama koje život znače.

PREDSTAVNIŠTVA RS-a: Od političkih tema izdvojila se ona o efektima rada predstavništava RS-a u inostranstvu, što je bilo predmet oštre polemike u Narodnoj skupštini RS. Iz poslaničkih klupa ova se tema “preselila” u Odbor za evropske integracije entitetskog parlamenta. Šteta što novinari nisu otvorili pitanje zašto je sjednica odbora bila zatvorena za javnost. Tim prije jer su nakon iste kao sugovornika imali predsjednika odbora i lidera opozicionog PDP-a Branislava Borenovća. Kome su usta bila puna potrebe za transparentnošću u trošenju novca poreskih obveznika.

POLICIJSKA ISTRAGA: Kada su u pitanju teme koje se tiču interesa samih građana, izdvajamo prilog o policijskoj istrazi rada Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a zbog sumnje na nezakonitosti oko uvođenja integrisanog informacijskog zdravstva, te ponovnog otvaranja pitanja zašto u RS-u dvije godine od donošenja novog Zakona o radu nije potpisan opšti kolektivni ugovor.

Izdvajamo i prilog o radu javnih kuhinja u Banjoj Luci. Zbog činjenice da je novca za njihov rad sve manje, a sve su veći spiskovi onih koji čekaju na red da mogu u dobiti u njima jedan obrok. Možda i jedini u toku dana.

POZITIVNO IZNENAĐENJE: U više navrata smo navodili da uredništvo Dnevnika ne pokazuje gotovo nikakav interes za dešavanja u Federaciji BiH. Otuda je pravo i pozitivno iznenađenje da su u nedjelji iza nas gledaoci Dnevnika BNTV-a bili pomno informisani o protestima boraca Armije BiH širom Federacije.

Ocjena 7

Komparativna analiza

Iza nas je još jedna nedjelja u kojoj smo svjedočili o dva dijametralno suprotna koncepta uređivačkih politika Dnevnika RTRS-a i BNTV-a. Dok javni servis nastavlja da svoju centralnu informativnu emisiju gradi na forsiranju svjesno produkovanih političkih afera i neutemeljenom strašenju građana, BNTV nastavlja s praksom izvještavanja o svakodnevnim pitanjima koja su istinski interes ljudi.