Foto: dnevni-list.ba

Na javnom entitetskom servisu još jedna nedjelja protekla je u bildanju patriotskih mišića, a BNTV ostaje dosljedan u ukazivanju na težak život građana

RTRS: Paralelna stvarnost političke elite

8. – 14. januar 2018.

DAN RS: U maniru školskog primjera medijsko-političke propagande, Nada Arlov kao urednica potpisala je Dnevnik emitovan 8. januara. Gotovo cijeli sadržaj bio je posvećen proslavi 9. januara – Dana RS, počevši od najave da je “Republika Srpska nastala 1992. godine, a međunarodno priznata u Daytonu 1995”. Svi emitovani sadržaji bili su fokusirani na isticanje prava “RS-a i srpskog naroda da obilježava svoj praznik”. Nizale su se izjave entitetskog predsjednika i premijerke, a potom i izvještaj sa sjednice Senata RS. Nakon svega izrečenog, u zraku je ostalo da visi pitanje: žive li političke elite na vlasti i njima odani intelektualci okupljeni u Senatu u nekoj paralelnoj stvarnosti od one većine građana?

ČUVA DJEDOVINU: Kulminacija sadržaja emitovanih u ovom Dnevniku bio je prilog novinarke Spomenke Đurđević o sinu poginulog vojnika Vojske RS, koji je ostao da živi u Ugljeviku kako bi radio i “očuvao djedovinu“. Svaki put dobro je vidjeti uspješne mlade ljude, no čuti kako se “država pobrinula za svu djecu poginulih srpskih boraca”, ipak je cinizam. Ima li se u vidu činjenica da upravo ta generacija danas čini veliki dio nezaposlenih u ovom bh. entitetu.

HIMNA, PARADA, ČESTITKE: U istom maniru uređen je i Dnevnik 9. januara. Umjesto pozdrava “dobro veče”, prvo je emitovana  himna bh. entiteta RS, popraćena snimcima parade i akademije upriličene povodom proslave Dana RS. Potom čestitka povodom “Dana republike”?! Nizale su se zatim izjave entitetskih zvaničnika, pa građana koji su listom govorili o “pravu na proslavu 9. januara”.

DIPLOMATSKI INCIDENT: A kako je na proslavi izostao dolazak bilo kog od relevantnih političkih ličnosti, uključujući i predsjednika ili premijerku Srbije, za “pohvaliti se dolaskom” ostao je samo predsjednik samoproglašene Južne Osetije. Što je tim činom vlast RS-a izazvala svojevrstan diplomatski incident, prema Gruziji, s kojom BiH ima uspostavljene diplomatske odnose, za javni entitetski medijski servis nije bilo od značaja.

NEPRIMJERENI KOMENTARI: Reakcije na obilježavanje 9. januara u Federaciji BiH, te OHR-a i Ambasade SAD-a u našoj zemlji, pripremila je Branka Kusmuk. O sadržaju emitovanog izvještaja naprosto više nije potrebno trošiti riječi. Jer, sve što je na tu temu izrečeno, a odnosilo se na osudu proslave Dana RS, ostalo je, u već viđenom maniru Kusmukove, u sjeni njenih komentara neprimjerenih za jezik kojim su dužni govoriti svi novinari.

SAMOZVANI EKSPERT: Vlast je tu da misli, a novinari javnog servisa tek da je poslušno slijede. Tako se može opisati izvještaj o “balkanskim spekulacijama“ o tome hoće li i u kojoj državi Zapadnog Balkana za ambasadora biti postavljen bivši pomoćnik zamjenika državnog sekretara SAD-a Brian Hoyt Jee. Iako je svoje diplomatske aktivnosti vodio upravo u ovoj regiji, za novinara Dnevnika tek je “samozvani ekspert za Balkan“ koji je “u Makedoniji presudio VMRO-u“. Ništa neuobičajeno ima li se u vidu neskrivena odioznost koju prije svega Milorad Dodik pokazuje prema američkim diplomatima u BiH od trenutka kada su s njim prekinuli zvanične kontakte, a on stavljen na takozvanu crnu listu SAD-a.

Ocjena: 1, uz opasku da, nažalost, ispod toga ne možemo ocjenjivati

 

BNTV: Pukni, zoro

8. – 14. januar 2018.

DAN REPUBLIKE: Obilježavanju Dana RS posvećena je i u dnevnicima BN-a posebna pažnja. Najava proslave dobila je udarne minute Dnevnika emitovanog 8. januara, jer su tokom tog dana brojne lokalne zajednice, počevši od Bijeljine, upriličile svečane prijeme.

Izvještaj o samoj proslavi sadržavao je tok parade održane 9. januara, dio govora predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika, a završen dijelom horskog pjevanja narodnjaka Pukni, zoro. Zanimljivo je i da su u dijelu izvještaja sa akademije upriličene tim povodom korišteni snimci agencije Srna.

IZBALANSIRANO MIŠLJENJE: Dnevnik 9. januara nastavljen je prilogom u kojem su neki od bivših predsjednika RS-a dali svoje viđenje gdje se RS danas nalazi, a novinarka Slađana Jašarević na tu temu razgovarala je i s članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, te ministrom spoljne trgovine BiH i bivšim i predsjednikom RS-a i članom državnog Predsjedništva Mirkom Šarovićem. Iako niko od sugovornika novinara BNTV-a nije ni na trenutak dovodio u pitanje obilježavanje Devetog  januara, gledaoci su kroz većinu tih izjava dobili koliko toliko izbalansirana mišljenja o onome što danas jesu stvarni problemi ovog entiteta i njegovih građana.

ODLIV MEDICINARA: I dok se u dnevnicima javnog emitera RS-a u nedjelji iza nas potpuno zanemarila zbilja u kojoj živimo, gledaoci dnevnika BN-a su sa njom suočavani.

U Dnevniku 12. januara, Vladimir Kovačević bavio se ponovo pitanjem sve većeg broja građana koji odlaze iz RS-a. Fokus mu je bio na sve većem odlivu ljekara i ostalog medicinskog osoblja u potrazi za većim zaradama i boljim uvjetima rada.

NEDOVOLJNI PODSTICAJI: I dok i zaposleni i nezaposleni građani u sve većem broju napuštaju RS, poljoprivrednici upozoravaju da ni pred njima nije svijetla budućnost. Kao primjer, gledaoci su mogli vidjeti stav mljekara i uzgajivača goveda koji poručuju da im je rad doveden u pitanje ne budu li dobili veće podsticaje iz agrarnog budžeta za ovu godinu.

ĆOPIĆEVA KUĆA: Iako u svojatanju Branka Ćopića kao isključivo srpskog pisca ni vlasti ni takozvanoj intelektualnoj eliti RS-a nema premca, poštovanje prema njemu djelima ne iskazuju. Svjedoči to i činjenica da se ne nazire početak izgradnje replike Ćopićeve rodne kuće u Hašanima. Vlada Azerbejdžana za te namjene donirala je 36.000 eura, ali radovi ne mogu da počnu jer RS nikako da izdvoji još 9.000 KM, koliko je potrebno za ukupno procijenjene radove. A za utjehu i mrtvom piscu i svim poštovaocima njegovog književnog opusa, navela je novinarka Ljiljana Faladžić, ostaje činjenica da ljubitelji lijepe književne riječi, u čijim sjećanjima žive junaci njegovih romana, dolaze u pohode Hašanima bez obzira na sve.

Izdvojeno

U više navrata, u našim monitorinzima navodili smo da se uredništvo BNTV-a veoma rijetko odlučuje gledaocima donijeti vijesti o dešavanjima u Federaciji BiH. U ovoj nedjelji napravljen je izuzetak pa su tako u dnevnicima gledaoci mogli saznati o štrajku zeničkih rudara i svim nedaćama kojima se ti ljudi susreću u borbi za svoja temeljna i ljudska i radnička prava.

Ocjena 6

Komparativna analiza

Iako je obilježavanje Dana RS za uredništvo obje medijske kuće bilo od izuzetnog značaja, uredništvo BNTV-a ipak se uzdržalo od euforije kojoj smo svjedočili u dnevnicima RTRS-a. Tako je na javnom entitetskom servisu još jedna nedjelja protekla u bildanju patriotskih mišića, a BNTV ostao je dosljedan u ukazivanju da je život građana daleko od pompeznog slavlja i parade.