Foto: D. Bozic

Bila je to nešto bolja sedmica BHT1 od FTV-a. Moglo bi se kazati, bolja za razgovor s premijerkom RS-a koji nam je upriličio Vladimir Šušak

BHT1: Sedmica razgovora

3. – 8. januar 2018.

RUŽIČASTA STATISTIKA: BHT1 iza sebe ostavlja sedmicu intervjua s vodećim izvršnim funkcionerima. I to je u jednom navratu bilo veoma uspješno (razgovor sa Željkom Cvijanović), dok su neki razgovori bili prije bljedunjavi nego upečatljivi. Iako Sead Masnica spada u TV prezentere koji se odlično snalaze u različitim ulogama, pa i ulozi sagovornika sa vodećim političarima, u njegovom dijalogu sa Fadilom Novalićem izostalo je pitanje ili kontraargumentacija na ključnom mjestu. Novalić je zašao u ružičastu statistiku u kojoj vrtoglavo raste broj zaposlenih i BDP. Svi znamo za šale na račun gipke statistike i kako je svako umije prilagoditi vlastitim viđenjima. Čini se svako osim novinara javne televizije, koji ne znaju ili ne žele uzvratiti protivnapadom na bajku o ekonomskim uspjesima.

INTERVJU PO MJERI DNEVNIKA 2: No, ono što ne polazi za rukom mnogima, pošlo je Vladimiru Šušku (subota, urednica Blažica Krišto). Dok je razgovarao sa premijerkom Željkom Cvijanović, Šušak je uspio isprovocirati prvu ministricu koja je poznata po svojim samouvjerenim odgovorima u kojima nema mjesta sumnji u vlastite rezultate. Prvo, bio je to intervju koji je vodio novinar, a ne njegov sagovornik. Pitanja su bila precizna, nedvosmislena i doticala su se aktuelnosti (npr., zašto je rasterećenje poslodavaca odgođeno?) i onoga što zaista interesuje gledateljstvo. U trenutku kada je gošća na pitanje o najvažnijoj pobjedi i najtežem porazu u 2017. godini poslije iscrpnog sumiranja podviga pokušala preskočiti dio o porazu, Šušak ju je uredno vratio na svoje pitanje. Gledatelji su konačno mogli osjetiti zadovoljstvo gledanja TV dnevnika u kojem se političari pozivaju na odgovornost. Možda najveći uspjeh razgovora bio je trenutak kada je predsjednica Vlade bila primorana da prizna kako se ne osjeća dobro zbog odlaska mladih iz zemlje. Urednica Krišto je to priznanje s pravom stavila u najavnu špicu. Jer ne treba zaboraviti da se radi o funkcionerki nadaleko poznatoj po aroganciji i nepriznavanju vlastitih grešaka.

IZDVOJENO:

Božićni Dnevnik 2 je previše vremena posvetio prazničnoj atmosferi, ali nam je donio priču o konjičkom drvorezbarstvu koje je dospjelo na UNESCO-vu listu i koju je trebalo izdvojiti. Ali jednom zanavijek: praznik, bilo koji, pa i vjerski, nije vijest sam za sebe pa da stane u više od pet minuta.

OCJENA: 7

 

FTV: Opet o političkom haosu

3. – 8. januar 2018.

PREPOZNATLJIVI POTPIS: Bilo da pravi prilog o pretpristupnim EU fondovima, evropskim integracijama ili o strategiji za zaštitu životne sredine, potpis Zerine Ćosić Vrabac se prepoznaje. Njeni prilozi su pitki, svedeni i sadržajni. Uz to, gotovo uvijek ostavljaju utisak kao da je posrijedi novinar koji razumije ono o čemu govori ili da je stvar temeljno i svestrano pripremljena. I tako je bilo i ove sedmice.

PRIPAZITI NA RJEČNIK: U srijedu (urednica Jadranka Milošević), u prilogu koji se bavio političkim kombinacijama, slušali smo fatalističke ocjene o sveopštem haosu koji vlada na političkoj sceni. Red SDA, pa red SBB-a i preko njih HDZ. Pa opet SDA. Ali svi ti epiteti haosa i katastrofe naše su redovno političko stanje, pa bi ubuduće trebalo malo pripaziti s formulacijama koje se koriste jer ne opisuju dovoljno tačno aktuelnu situaciju.

IZDVOJENO:

Uglavnom se izdvajaju negativni primjeri senzacionalizma u medijskim izvještajima, i to naročito onda kada dolaze iz rubrike “crna hronika”. No, sada smo na vidjelu imali pristojan prikaz nemilog događaja koji je uznemirio javnost pošto smo na koncu prošle godine saznali da je u kontejneru pronađeno novorođenče. Urednica Edina Šečerović je, poštujući profesionalne uzuse, izvijestila o događaju u trenutku kada je uhapšena osumnjičena, a spomenuti su samo njeni inicijali i godina rođenja. Onoliko koliko je dato i u policijskom saopštenju. Interes javnosti da sazna epilog je zadovoljen i istovremeno je zaštićena privatnost. Ako se neko pita zašto se štiti privatnost u takvoj situaciji, to je zbog toga što se radi o osjetljivom slučaju koji je uzburkao duhove i medijima nije cilj stvoriti atmosferu odmazde.

OCJENA: 6

 

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Bila je to nešto bolja sedmica BHT1 od FTV-a. Moglo bi se kazati, bolja za onaj razgovor sa Željkom Cvijanović koji nam je upriličio Vladimir Šušak. Rijetki su TV trenuci kada se premijerka RS-a dovodi u po nju neugodnu situaciju da sagleda dubiozu politike koju vodi. Sada smo mogli vidjeti kako izgleda njeno lice kad se bar na časak zagleda nad ambisom mladih koji napuštaju zemlju. Novinar joj nije dopustio da svojim retorskim zamkama skrene sa njegovih pitanja, već joj je ponovio preskočeno pitanje, pokazujući koliko je vrijedan taj jednostavan potez ponavljanja. Obje televizije su previše opteretile sadržaj informativne emisije prazničnim pregledom na Božić, posebice BHT1. Dnevnici javnih medija su očevidno izgubili laički karakter, što i nije čudno ako se pogleda ukupno stanje u društvu i odnos koji država njeguje sa vjerskim zajednicama. Ali ponoviti više puta gdje se i kako se slavi Božić nije vijest vrijedna centralnog informativnog pregleda.