Foto: bl-portal

BNTV se na kraju godine odlučila na satiru, koja gledatelje ispunjava gorčinom. RTRS je, očekivano, zaključak prepustila – pogodite kome!

 

RTRS: Neprofesionalno o zločinima

25. decembar 2017. – 1. januar 2018.

NEOPRAVDANO OPTUŽENI: Ponovo pitamo uredništvo Dnevnika 2 javnog servisa bh. entiteta Republika Srpska: koliko još presuda za zločin genocida počinjenog nad bošnjačkim muškarcima i dječacima treba biti izrečeno, koliko dokaza predočeno, koliko još nišana u Potočarima treba biti podignuto pa da prihvate istinu o dešavanjima u julu 1995. u i oko Srebrenice? Odgovor tražimo referirajući se na izvještaj Spomenke Đurđević o, kako je istakla,“skupu podrške neopravdano optuženim policajcima iz Vlasenice”. Nijednom riječju u svom izvještaju Đurđević nije navela za što trojicu bivših pripadnika Policije RS tereti optužnica Tužilaštva BiH. Umjesto toga, opširna anketa sprovedena među građanima koji su na skup izašli i koji su redom o uhapšenima govorili kao o “dobrim ljudima i domaćinima”, “nevino optuženim”, “časnim srpskim borcima” (Dnevnik 2, 26. decembar, urednik Jasenko Todorović).

NEGIRANJE ODGOVORNOSTI: Identičan pristup problematici odnosa prema licima optuženim za ratne zločine vidjeli smo i u izvještaju Vladimira Bekića o podizanju optužnice protiv Tome Kovača, koga se tereti za zločin genocida u Srebrenici. Očekivano, Kovač svaku odgovornost negira i taj dio izvještaja i nije sporan. No, itekako neprofesionalnom izdvajamo činjenicu da je bez druge strane ostalo to što je Kovač imenom i prezimenom prozvao niz aktivnih političara SDS-a i bivšeg predsjednika RS-a Dragana Čavića, optuživši ih da su “dio paralelnih srpskih struktura u Sarajevu koji su mu optužnicu napakovali“. Naravno, odgovor na izrečene optužbe prozvanih novinar se nije ni potrudio da gledaocima prezentira.

POKVARENA IDILA: Na samom kraju godine, članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta RS postigli su dogovor o najnižoj plati za 2018. u iznosu od 410 KM. Iz onoga što su kazali predstavnici poslodavaca i Vlade, teško je moglo da se nasluti šta je bila “gotovo idilična atmosfera” koju je, naveo je reporter Anđelko Jandrić, pokvarila predsjednica Saveza sindikata RS. Ili je kvarenje “idile” njeno javno izneseno nezadovoljstvo visinom utvrđene najniže cijene rada?

ON I SAMO ON: I posljednja nedjelja Dnevnika RTRS-a okončana je kao i sve prethodne: s predsjednikom RS-a i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, koga nikada ne može biti dovoljno u centralnoj informativnoj emisiji. Izdvajamo Dnevnik 26. decembra, u kojem su njegovom viđenju ukupnih dešavanja u godini iza nas posvećena udarna 3,5 minuta. Dodik se ponovo pojavio u izvještaju u vezi s neusvajanjem budžeta BiH za narednu godinu te na kraju Dnevnika, uz kadrove zastavama RS-a okićene Banjaluke povodom 9. januara, pozivajući građane da i oni svoje domove ukrase trobojkama.

O pripremama za proslavu 9. januara, Dana RS, gledaoci su informisani i u Dnevniku 27. decembra. Uz ponovljeno emitovanje Dodikovog poziva građanima da “kuće i automobile ukrase zastavama RS-a”. Iako je u izvještaju podvučeno kako u Banjaluci već vlada svečana atmosfera, osim inih bilborda i zastava za proslavu praznika koga je Ustavni sud BiH oglasio neustavnim, teško da je bilo kome moglo upasti u oči da se grad priprema za proslavu 9. januara. Za Novu godinu, to da, ali to je druga priča.

Izdvojeno

Potpuno poštujući problematiku u vezi sa stvaranjem uvjeta za sistematsko liječenje djece oboljele od najtežih bolesti, sa žaljenjem moramo konstatovati da se cijeloj pojavi prišlo i u javnoj sferi i u Dnevniku potpuno pamfletistički. Tako su gledaoci imali priliku u udarnom dijelu Dnevnika 27. decembra vidjeti prilog dug preko osam minuta koji je posvećen najavi donatorske večere na kojoj su prikupljana sredstva za Fond solidarnosti za te namjene. Ono što je izostalo jeste činjenica da se upravo putem Fonda, za koga će novac izdvajati zaposleni u ovom entitetu, briga za oboljelu djecu i njihovo liječenje, svjesno, s vlasti svaljuje na leđa građana.

Ocjena: 1

 

BNTV: Najgledaniji dnevnik

25. decembar 2017. – 1. januar 2018.

RAZLOG ZA ZADOVOLJSTVO: Uredništvo Dnevnika BNTV-a, ali i cjelokupnog programa, sa zadovoljstvom je moglo da zaključi 2017. godinu. Prema istraživanju gledanosti jedine ovlaštene agencije u BiH, Audience Measurement, s najvećim šerom bili su najgledanija TV stanica u Republici Srpskoj. Isto važi i za njihov Dnevnik 2. Taj podatak objavljen je u posljednjem Dnevniku prošle godine, 31. decembra.

KRIZA ZDRAVSTVA: Dnevnik emitovan 29. decembra donio je u svom prvom dijelu tematski blok posvećen stanju u zdravstvu RS-a. Od nezadovoljnih članova Unije sindikata doktora medicine, koji zahtijevaju veće plate, do pritisaka na radnike Doma zdravlja u Vlasenici, čiji su sindikalni aktivisti nakon obustave štrajka upućeni na takozvano čekanje.

No, najdrastičniji primjer stanja u zdravstvu je hroničan nedostatak citostatika u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci. Novinarka Nevena Dević oslikala je to kroz izjavu pacijentice koja je prinuđena citostatike sama kupovati.

BIROKRATSKI LABIRINT: U izvještaju emitovanom u Dnevniku 28. decembra, novinarka Slađana Jašarević ukazala je na ko zna koju apsurdnost političke zbilje u BiH u kojoj sve što se dogovori ne znači da će se i realizirati. Primjer: nemogućnost osnivanja državne agencije za policijsku koordinaciju, tijela neophodnog za članstvo BiH u Europolu.

Izdvojeno

Iako bi se na brušenju satire itekako dalo poraditi, 31. decembra druga polovina Dnevnika na satiričan je način sumirala godinu iza nas. I javnosti, nažalost, više ostavila gorčinu zbog političkog i ekonomsko-socijalnog stanja u RS-u nego što ju je nasmijala.

Ocjena 7

Komparativna analiza

Dnevnici RTRS-a i BNTV-a u posljednjoj sedmici 2017. godine samo su potvrdili ključne razlike uređivačkih politika ovih medijskih kuća. Pa je RTRS, favorizovanjem lica optuženih za ratne zločine i pripremama za slavlje 9. januara, nastavio pažnju skretati s ključnih životnih problema. BNTV godinu je zaključio bez optimizma, temeljeći taj zaključak na mnogim pokazateljima koji ukazuju na niz loših aspekata politike koju vodi vlast Republike Srpske.