Foto: Boston Herald

Bila je to ispodprosječna sedmica u kojoj su obje televizije izgledale neuvjerljivo i u kojoj su ponovo do izražaja došle neke stare metodološke mane

 

BHT1: Neuvjerljivi i odviše blagi prema političarima

19. – 25. decembar 2017.

IZOSTAO STAV VLADE RS: Koliko nas košta neusvajanje Strategije ruralnog razvoja? Brojka je neumoljiva i mjeri se u milionima evra propuštenih bespovratnih sredstava koje EU izdvaja kroz pretpristupne fondove. Urednica Svjetlana Topalić poklonila je pažnju u utorak ovoj vijesti koja bi mogla pratiti one rubrike s naslovima bez komentara ili vjerovali ili ne. I dobro je da javna televizija daje prostor poljoprivrednicima i da podsjeća gledateljstvo na nemar vlasti. Ali ono što nije dobro je to da se Vlada Republike Srpske proziva kao glavni krivac, a da nismo imali priliku čuti njihov stav. Ako se već oglasio predsjedavajući Savjeta ministara, onda se trebalo tražiti mišljenje i od Željke Cvijanović ili barem ministra. Čitanje saopštenja Ministarstva poljoprivrede RS nije u istoj ravni kao saopštavanje političkog stava sa premijerskog ili ministarskog mjesta.

KAKO SE IZGUBIO OPTIMIZAM: Naglo je splasnuo evrooptimizam Dragana Čovića, a njegovu izjavu kako ne treba očekivati kandidatski status u idućoj godini prenijeli su i regionalni mediji. Alenka Bruck posvetila joj je pažnju u petak, odvajajući vrijeme za razgovor sa sagovornicima koji su razloge pronašli u opštem političkom ambijentu i upitnoj političkoj volji. Nedostajao je oštriji ton, i to ne samo prema Čoviću (u čemu je, npr., pretjerala FTV), već u pravljenju presjeka rada aktuelne vlasti i izdvajanju spornih poteza koji su doveli do zastoja u reformskim procesima.

IZDVOJENO:

Glasanje u Generalnoj skupštini UN-a po mnogima je presedan u međunarodnim odnosima, jer svijet se ubjedljivom većinom suprotstavio američkoj odluci da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela. Vladalo je ogromno interesovanje za ishod glasanja, kao i za stav svake zemlje ponaosob, jer je to ujedno mnogo govorilo o položaju te zemlje i njenom odnosu sa najvećim silama. BHT1 vijest je prenio kao kratku crtu, ne prepoznajući njenu bitnost i ne ulazeći u dodatna objašnjenja i propitivanja službenog stava naše zemlje.

OCJENA: 5

FTV: Dodik kao udarna vijest

19. – 25. decembar 2017.

DODIK I ČOVIĆ KAO GLAVNI PROTAGONISTI: Darjan Babić otvara Dnevnik 2 u petak Dodikovom izjavom kojom predsjednik manjeg entiteta opet pokušava u fokus vratiti nacionalna pitanja. Kad god to predsjednik SNSD-a čini, smiješi mu se naslovnica na FTV-u. On je poručio kako na Danu proslave Republike Srpske neće biti pripadnici Oružanih snaga i to je odmah, reklo bi se nezasluženo, dobilo epitet udarne otvarajuće vijesti. Isti dan Čovićev naglo otkriveni evroskepticizam biva praćen tvrdnjama kako je lider HDZ-a razotkriven, kao da samo on tvori vlast koja još nije isporučila odgovore na EU upitnik.

UN REZOLUCIJA: Za razliku od BHT1, Federalna je dala opširniji pregled ističući kako se radi o Trumpovoj politici zastrašivanja. U pregledu ipak nije šire osvijetljena pozicija naše zemlje, koja je ostala suzdržana dok je većina evropskih zemalja, uključujući i neke susjede (Srbija i Crna Gora), podržala rezoluciju kojom se osuđuje postupak SAD-a. Utisak je da su obje televizije mogle više, posebice ako se zna da je javnost već bila upoznata s postojanjem različitih struja, uključujući onu proizraelske koju otvoreno zastupa Milorad Dodik.

IZDVOJENO:

Još jedan lokalni dopisnik koji se izdvaja jeste Ivana Đurđević-Bajić. Razgovarajući sa poljoprivrednicima, pokušala nam je predočiti posljedice poskupljenja goriva. Đurđević-Bajić je novinarka koja svakoj temi pristupa studiozno i neutralno, s jasnim ciljem da što tačnije izvijesti gledatelje.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Ispodprosječna sedmica u kojoj su obje televizije izgledale neuvjerljivo. Primjetne su razlike u tretiranju vodećih političara. Dok je Milorad Dodik za FTV politička zvjezda čiji svaki geg treba ispratiti, naročito onda kada nedostaju atraktivnije vijesti, BHT1 se ne oduševljava zapaljivim izjavama entitetskog predsjednika. Dragan Čović je na državnoj javnoj televiziji uglavnom pošteđen, ali ga zato Federalna ni najmanje ne štedi. Obje televizije nisu poklonile pažnju glasanju u UN-u o statusu Jerusalima nakon odluke SAD-a da ga prepoznaju kao glavni grad Izraela. O tome nije brujio samo daleki svijet, već i region koji se više od nas interesovao za to kako je glasalo Sarajevo i zašto smo bili suzdržani. Beogradska Politika ne prestaje pisati o Dodikovom neodmjerenom lobiranju za izraelske interese, pozdravljajući to što se barem nije poslušao njegov savjet da se podrži Donald Trump. Hrvatski Jutarnji list npr. kritički preispituje suzdržanost Zagreba koji nije stao uz vodeće zemlje EU pitajući se koliko je to pametno. Naše javne televizije jedva da su prepoznale koliko je bitno bilo glasanje o rezoluciji UN-a kojom se osuđuje proizvoljno ponašanje jedne sile u iznimno osjetljivom konfliktu. Vijest je isporučena agencijskom obradom, bez imalo upliva u pozadinska pitanja, kojih nije da nije bilo u slučaju glasanja BiH. Izgleda da su se time više od nas bavili mediji iz susjedstva.