Foto: brodportal.hr

Predsjednik Republike Srpske ponovo je u centru pažnje. Nažalost, javnost nije saznala ništa novo, jer on svoje stavove reciklira iz dana u dan

 

RTRS: Samo on

30. oktobar – 5. novembar 2017.

GLASNOGOVORNICI: Da Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, ima o svemu stav, to je opštepoznato. A uredništvo Dnevnika 2 Javnog RTV servisa RS-a nastavlja praksu njegovog glasnogovornika, što je po ko zna koji put ponovljeno i 30. oktobra. Tako je u sjeni njegovih komentara o povratku u BiH boraca ISIL-a ostao i sastanak ministra unutrašnjih poslova RS-a i ministra sigurnosti BiH, na kojem je za našu zemlju postignut bitan dogovor o imenovanju oficira za vezu pri EUROPOL-u.

U istom Dnevniku potom je emitovana i Dodikova izjava u kojoj je kritikovao stavove Saše Jankovića, predsjednika Pokreta “Slobodni građani Srbije”, u vezi sa odgovornošću bosanskih Srba u minulom ratu.

OPET ON: I ponovo Milorad Dodik. Ovaj put komentar povodom stavova koje je o njegovom sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem iznio lider SDS-a Vukota Govedarica. Dnevnik je kao urednica potpisala Nada Arlov.

PA JOŠ MALO: A kao da ga je malo u svim ostalim izjavama za RTRS, Dodikovim stavovima posvećena je posebna pažnja prenošenjem sadržaja intervjua za Federalnu televiziju. Ništa novo gledaoci nisu čuli, ali Dodik je Dodik (Dnevnik 2, treći novembar).

RAFINERIJA BROD: Iako je gotovo punu deceniju Rafinerija Brod bila jedan od najvećih zagađivača okoline u regionu, tek nakon što je potpisan protokol između RS-a i Hrvatske o njenoj gasifikaciji, onečišćenje zraka stidljivo je spomenuto u Dnevniku RTRS-a. U prvi plan gledaocima je dat podatak da je “Rafinerija u RS uložila blizu dvije milijarde KM”. Bez obrazloženja po kom osnovu, kao i prešućivanje podataka o gubicima koji su premašili vrijednost kapitala (31. oktobar, urednik Momčilo Ostojić).

NIŠTA NOVO: Politika i samo politika činila je najveći dio sadržaja dnevnika RTRS-a u nedjelji iza nas. Glavna tema bila je najavljena sjednica Narodne skupštine RS o opozivu odluke o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Iako ni predstavnici vlasti ni opozicije nisu ništa novo rekli na tu temu osim međusobnog optuživanja, gledaoci su smarani ovom pričom.

Ocjena 3

BNTV: Stare teme, nove dileme

30. oktobar – 5. novembar 2017.

ZAMORNO PRENOŠENJE: Prijedlog stranaka vladajuće većine u bh. entitetu Republika Srpska o povlačenju odluke o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, te pronalazak izvornog teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma kod bivšeg vozača bivšeg predsjednika parlamenta RS – teme su koje su dominirale dnevnicima u nedjelji iza nas. Gledaocima pri tom, prije svega kada je riječ o suspenziji referenduma, nije ponuđen nikakav novi ugao gledanja na ovo pitanje. Za rezultat smo imali zamorno prenošenje već ko zna koliko puta ponovljenih stavova vlasti i opozicije o istom.

IMA SE, MOŽE SE: Posebna pažnja posvećena je i predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku. Ekipa Dnevnika je 31. oktobra, pozivajući se na web-portal Capital.ba, pripremila izvještaj o načinu trošenja novca službe entitetskog predsjednika. Bilo je tu svega, od nabavke odijela do enormnih iznosa koji se na godišnjem nivou izdvajaju za pranje automobila.

O načinu na koji Dodik obmanjuje javnost kada govori o raspolaganju (prodaji) svojih nekretnina, gledaoci Dnevnika mogli su se uvjeriti drugog oktobra. Riječ je o spornih 50.000 eura koje je Dodik unio iz Srbije u RS, tvrdeći da su od prodaje stanova, no kupoprodajni ugovori upravo su za taj iznos manji.

EKONOMSKE MIGRACIJE: U istom Dnevniku prenijet je i dio intervjua predsjednika RS-a za Federalnu TV koji se odnosi na stav oko odlaska ljudi iz BiH, što za njega nije od nekog značaja. A koliko su podaci alarmantni kada se govori o ekonomskim migracijama iz naše zemlje, gledaoci su se mogli uvjeriti kroz izvještaj o podacima Unije za održivi povratak u BiH, prema kojima je u posljednje četiri godine otišlo 150.000 građana.

Ekonomske teme ostale su u pozadini politike, kao što je to bio i slučaj s potpisivanjem ugovora o gasifikaciji Rafinerije Brod, što je od velikog značaja ima li se u vidu smanjenje emisija štetnih gasova. (Dnevnik 31. oktobar). Kako je riječ o sporazumu između RS-a i Hrvatske, u Dnevniku prvog novembra je, bez ikakvog jasnog razloga, cijeli događaj ispolitiziran, pošto je vlasnik kompanije koja se bavi prodajom gasa umirovljeni hrvatski general Ivan Čermak.

Izdvojeno

Blok događaja iz svijeta otvoren je u Dnevniku 31. oktobra, kako je kazano, s prvorazrednom viješću da je Republika Surinam opozvala odluku o priznanju Kosova. Uz popratni komentar šefa srpske diplomatije Ivice Dačića o velikom značaju te odluke za Srbiju.

Ocjena 6

Komparativna analiza

Onim šta radi i govori predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, bavili su se u nedjelji iza nas i novinari RTRS-a i BNTV-a. RTRS, očekivano, podanički, a BNTV kritički. No u oba slučaja javnost nije bila ni na kakvom dobitku jer svoje stavove Dodik reciklira iz dana u dan bez valjanih argumenata o temama kojima se bavi.