Foto: hrt.hr

Maja Sever, novinarka HRT-a, primila je prijetnju smrću nakon što je objavila prilog izbjeglicama.

Novinarka je objavila na svom Facebook profilu sadržaj prijetnje te kazala da je poruku dobila zbog priloga o Nigerijcu Princeu Waleu Soniyikiju koji pokazuje da sve priče o izbjeglicama ne moraju biti tužne. Prince, koji je igrom slučaja stigao u Hrvatsku krajem 2011., bio je među prvim izbjeglicama koje su dobile azil, a danas ima restoran u središtu Zagreba.

Osim što joj u sadržaju prijetnje poručuju da je „jugo-masonka“, savjetuje joj se da, ako želi da živi sa crncima, ide u Englesku, Francusku ili SAD…

Na hiljadu Hrvata napušta zemlju a ti, k…. jedna, pravi reportažu o azilantu koji otvara restoran u Hrvatskoj. Doće će dan kada ćemo te smaknuti, smeće jedno!, napisano je u prijetećoj poruci.

Maja Sever je prijetnju prijavila policiji, a poruku je, kako se predstavlja na Facebook-u, ostavio Hrvat koji živi u Belgiji.

Predsjednik HND-a Saša Leković rekao je da su posljednje uvrede i prijetnja kolegici Maji Sever nastavak niza pritisaka na novinare u Hrvatskoj koji uključuju i prijetnje smrću, fizičke napade pa i pokušaje ubojstva.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) osudila je napad na svoju novinarku Maju Sever, kao i na sve druge medijske djelatnike koji su izloženi govoru mržnje zbog posla koji rade. HRT također ističe kako mu je cilj zaštititi novinarsku profesiju i neovisno novinarstvo od pritisaka, bez obzira na to odakle oni dolaze.

cenzolovka.rs, hnd.hr