Foto: ITN / Rex Features

Džaba što je Konjević u zemlju propao, džaba i što je Fikret Alić svake godine u Trnopolju, kad nekog ne zanimaju činjenice i dokazi – ne možeš mu ništa!

Ova priča počinje u subotu, 16. septembra, kada sam dobio tvit od čovjeka kojeg nikad u životu nisam lično upoznao, sreo ili s njim razgovarao. Gospodin se zove Bogdan Stojanović, i kada mu pogledate profil, vidite da je Srbin, ljubitelj Dveri, nacionalista, zaštitnik vaskolikog Srpstva, razočaran srpskim političarima s obje strane Drine, mada će on za sebe skromno reći da je srpski patriota. Odmah da razjasnimo, to samo po sebi nije ni loše ni dobro, to je tako.

Elem, taj gospodin Stojanović mi je poslao tvit sljedeće sadržine

„шта на ово каже објективни @SrkiPuhalo

Naravno da sam pogledao tvit da vidim o čemu se radi, kad imaš šta da vidiš, neko pod imenom @FuriaBibi donosi “ekskluzivnu” vijest koja bi trebala da dovede u pitanje sve ono što smo do sada znali o ratu u Prijedoru 1992. godine.

U čemu je ovdje problem?

1. Ko je @FuriaBibi i koliko je relevantna kao izvor informacija?

Elem, ta Furia je mnogo ponosna na ovaj tvit pa ga je zakovala na vrh svoje lajne. U principu se bavi retvitovanjem drugih tvitova i ni na koji način ne predstavlja kredibilan izvor informacija.

2. Ko je Slobodan Konjević tuberkulozni bolesnik?

Kada ukucate na Googleu Slobodan Konjević, tuberkulozni bolesnik, otvara vam se niz tekstova koji govore da je “glavni medijski dokaz postojanja ‘srpskih koncentracionih logora’ u Bosni bila ona čuvena slika mršavog, navodno izgladnjelog mladića, iza bodljikave žice, u Trnopolju. Docnije je utvrđeno da je snimak britanske ITN nastao tako što je njihova ekipa jednostavno ušla u žicom ograđen prostor, u kome nije bilo nikoga, i iz tog prostora slikala izbjeglice koje su bile van žice. A navodno izgladneli Musliman-logoraš bio je, prema istom kasnijem otkriću, zapravo Srbin, Slobodan Konjević, tuberkulozni bolesnik”.

Ovdje se dovode u pitanje dvije stvari: da je na slici Srbin Slobodan Konjević, a ne Fikret Alić i da Trnopolje nije bio logor, već sabirni centar.

I jedna i druga tvrdnja su odbačene tokom sudskog procesa protiv Radoslava Brđanina u Međunarodnom sudu u Haagu.

3. Gdje je nestao Slobodan Konjević?

Iako su raskrinkali prevaru ITN-a, Srbi nikada nisu makli od konstatacije da je bošnjački logoraš iz Trnopolja Fikret Alić ustvari Srbin  Slobodan Konjević, iako bi to bio prvorazredni medijski skandal. Zamislite sve te intervjue, nastupe na televiziji i sl. u kojima bi se u paramparčad rasturala zapadna propaganda usmjerena protiv Srba u Republici Srpskoj. Ali toga nema, Slobodan Konjević je nestao.

Istovremeno, Fikret Alić redovno dolazi u Trnopolje 26. maja, kada je godišnjica formiranja ovog logora, daje izjave, želi da svjedoči u Haagu i veoma je teško povjerovati da Srbi tako lako prelaze preko njegovog “lažnog” svjedočenja i predstavljanja.

4. Šta iz ovoga možemo zaključiti?

Društvene mreže, ovaj put tviter, idealne su za prenošenje lažnih vijesti. One se lako prenose među istomišljenicima koji ih nekritički prihvataju, jer su u skladu s njihovim očekivanjima i sistemom vrijednosti. Zbog toga ne žele ni da provjeravaju njihovu istinitost ili nelogičnost. Ako im osporite tačnost i vjerodostojnost informacije, oni se ne bave dokazivanjem istinitosti te informacije, već vi morate da dokažete da oni nisu u pravu.

Ako se ne slažete s njihovim mišljenjem, odmah dobijete etiketu plaćenika, mada ni to ne mogu da potkrijepe nekim dokazom.

Prikupljanje činjenica i dokaza koji nisu u skladu s onim što oni zastupaju je prilično mukotrpan posao, jer oni ne priznaju mnoge institucije i njihova dokumenta kao relevantne. U ovom slučaju, ako se pozivate na presude iz Haaga koje se tiču logora u Prijedoru, to je beskorisno, jer on je za njih politički sud, koji je pod kontrolom neprijatelja srpskog naroda.

#VasGlas #VasaPrica