Foto: report.capt

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozvala je novinare širom svijeta da se solidariziraju s izraelskim novinarom Davidom Sheenom, koji se suočava s tužbom za klevetu od istaknutog izraelskog generala Izraela Živa.

IFJ i njena palestinska podružnica, PJS, osudile su prijetnje i pokušaj ušutkivanja novinara Sheena. Tužbom se traži da David Sheen isplati 750.000 Shekela (200.000 USD) zbog navodne klevete general-majora snaga za odbranu (rezerve) Izraela Živa, koji je i vlasnik Global CST-a, konsultantske kompanije za sigurnost. Tužba generala Živa zasnovana je na twitovima Sheena o generalu.

Tužba je uslijedila nakon što je Sheen napisao članak za palestinsku elektronsku novinu Electronic Intifada pod naslovom „Voditelji izraelskog rata protiv Afrikanaca“. U članku je detaljno izloženo kako su izraelski general Živa i njegovi suradnici u kompaniji Global CST savjetovali predsjedniku Južnog Sudana Salvi Kiiru kako da povrati svoju reputaciju izgubljenu poslije otkrića UNa da je dozvolio svojim vojnicima da siluju žene i djecu.

David Sheen živi i radi u Izraelu i Palestini od 2010. godine, odakle kao slobodni novinar piše za lokalne, nacionalne i međunarodne publikacije. Redovne teme Sheena su rasna i vjerska pitanja u izraelskom društvu.

Novinari su pozvani da potpišu online peticiju solidarnosti sa Davidom Sheenom.

cenzolovka.rs