Foto: rtv7.ba

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) izrekla je Radio televiziji Republike Srpske (RTRS) jedinstvenu novčanu kaznu u iznosu od 29.000 KM radi utvrđenog kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, saopćeno je iz RAK-a.

Agencija je po službenoj dužnosti izvršila monitoring centralnih informativnih emisija RTRS-a (Dnevnik 2, Pečat, Aspekt i Aktuelno) emitiranih u period od 15. oktobra do 31. decembra 2016. godine, te nakon izvršene analize, utvrdila kršenje člana 5. Stav (2), (3), (6) i (7) – Pravičnost i nepristrasnost Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

Agencija je 13. decembra 2016. godine primila prigovor Srpske demokratske stranke (SDS) na informativnu emisiju RTRS-a, “Dnevnik 2”, koji se odnosio na pristrasno izvještavanje i iznošenje neistinitih informacija protiv lidera SDS-a i Saveza za promjene.

Inicirana prigovorom Instituta za mjeriteljstvo BiH u vezi sa trajanjem televizijskog oglašavanja, Agencija je po službenoj dužnosti izvršila analizu programa Alternativne televizije d.o.o. Banja Luka – Alternativna televizija za period od 6. marta do 11. aprila 2017. godine, Hayat društva za proizvodnju i emitiranje televizijskog programa d.o.o. – TV HAYAT za period od 9. marta do 11. aprila 2017. godine, te utvrdila višestruka prekoračenja dozvoljenog limita u trajanju oglašavanja, koje za komercijalne stanice iznosi najviše 12 minuta po satu.

Radi kršenja člana 9. stav (1) Trajanje televizijskog oglašavanja i teletrgovine Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, Alternativnoj televiziji izrečena je novčana kazna u iznosu od 14.000 KM, a TV HAYAT novčana kazna u iznosu od 8.000 KM.

bhrt.ba