BiH se našla u ćorsokaku u procesu približavanja Evropskoj uniji. Mogu li mediji pomoći u pronalaženju izlaza?

 

BNTV: 25. maj ‒ sjećanje na Novaka Đukića

22. – 28. maj 2017.

SUKOB INTERESA: Nakon niza dana u kojima su Dnevnikom dominirali jalovi verbalni ratovi političara u bh. entitetu Republika Srpska, nedjelja iza nas donijela je pomak u prezentaciji informacija od interesa za građane. Izdvajamo izvještaj novinarke Slađane Jašarević o svim problemima vezanim za rad Komisije za utvrđivanje sukoba interesa Parlamentarne skupštine BiH. Kroz izjave sugovornika, novinarka je ukazala na niz apsurda samog Zakona o utvrđivanju sukoba interesa koji i rad Komisije čini gotovo nemogućom misijom. (Dnevnik 23. maj)

UDALJAVANJE OD EU: Jašarević se bavila i ćorsokakom u kojem se našao proces ispunjavanja upitnika koji je Evropska unija dostavila BiH kao prvi korak ka otvaranju pregovora o članstvu. Još jedan u nizu primjera kako složeno uređenje BiH i nastojanja političara da ga dodatno zakompliciraju državu zapravo ne približavaju, nego udaljavaju od Evropske unije.

NEUSLOVNA ŠKOLA: Svoje mjesto u Dnevnicima (25. i 26. maj) našli su i građani koji su svakodnevno kolateralna šteta politike koja malo mari za njihove potrebe. Primjer: Osnovna škola “Vuk Karadžić” u Bijeljini u kojoj ne postoji ni minimum uslova za boravak djece, u kojoj su, štaviše, i životi ugroženi. Kiša koja se slijeva niz električne instalacije i neupotrebljivi toaleti bili su povod protesta roditelja. Za koje vlast ostaje potpuno nezainteresirana.

Izdvojeno

Podsjećanje na kultni jugoslovenski film Skupljači perja, koji je, kao dobitnik Grand Prixa prije tačno pola vijeka, ove godine prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu u posebnoj selekciji. Od glumaca živa je tek Olivera Katarina, koja se pred odlazak u Cannes prisjetila detalja sa snimanja, kolega i samog festivala.

Ocjena 5

RTRS: Osipanje SDS-a

22. – 28. maj 2017.

O OPOZICIJI TEMELJITO: Dvije teme s političke scene Republike Srpske: verbalni rat među čelnicima vladajuće koalicije i osipanje članstva SDS-a, najveće opozicione stranke u ovom bh. entitetu, dominirale su dnevnicima u protekloj nedjelji. Gledaoci su podrobno izvještavani o svim turbulencijama na lokalnom nivou pred stranačku skupštinu. Pomak bilježimo u činjenici da je u izvještajima pružena prilika da svoj stav osim nezadovoljnih članova stranke iznesu i oni na koje se to nezadovoljstvo odnosilo.

O VLADAJUĆIM PRENOŠENJEM IZJAVA: No, bez ulaženja u srž problema, prošli su sada već otvoreni sukobi na relaciji SNSD-DNS i SP. Iako se među partijama na vlasti pukotine više ne mogu prikriti, da uredništvo Dnevnika nije takvo kakvo jeste, onda bi sve to i bio povod za ozbiljnu analizu. Umjesto toga, tek puko prenošenje izjava čelnih ljudi vladajućih stranaka.

MERKATOR U BiH: U bloku tema iz oblasti ekonomije izdvajamo izvještaj o mogućem vraćanju trgovinskog lanca Merkator u BiH, koji bi trebao zamijeniti Konzum. RTRS nastavio je pratiti stanje u Konzumu BiH, u svjetlu restrukturiranja kompanije Agrokor, od kojeg zavise i radna mjesta u Konzumu BiH i njegovi kooperanti.

Izdvojeno

Rehabilitacija četničkog generala Nikole Kalabića od strane suda u Valjevu našla se u bloku vijesti iz regiona. Bez dodatnih komentara. No, od medija koji slijepo slijedi ovdašnju politiku baziranu na povijesnom revizionizmu, ništa drugo nismo ni mogli očekivati.

Ocjena 2

Komparativna analiza

Brzina evropskih integracija pitanje je od interesa za sve građane BiH. I dok BNTV ukazuje na sve probleme koje domaći političari stvaraju bez ikakve potrebe, u čemu RS prednjači, RTRS ih potpuno relativizira.