Foto: Srna

Dodikov performans sa željezničarima očekivano je naišao na pohvale RTRS-a. I neočekivano prošao bez propitivanja na BNTV-u

RTRS: KAD PREDSJEDNIK ZAMIJENI INSTITUCIJE

20. – 26. mart 2017.

JOŠ JEDAN HVALOSPJEV: “Kraj štrajka u Željeznicama RS, Dodik sam pred stotinama radnika”, najava je kojom je otvoren Dnevnik 21. marta. Iste riječi nakon prezentera upotrijebio je i novinar Anđelko Jandrić, da bi potom naglasio kako je to “nesvakidašnji potez jednog političara”.

Kada bi uredništvo i novinari javnog servisa RS-a iole ozbiljno promišljali političku zbilju u kojoj žive, itekako bi se prisjetili kako ovo nije prvi put da predsjednik RS-a Milorad Dodik daje obećanja i donosi odluke, ili pak izdaje naređenja institucijama, iako su takve stvari van njegovih ustavnih nadležnosti. U ovom izvještaju izostao je, dakle, bilo kakav osvrt na tu činjenicu. Umjesto toga, tek još jedan hvalospjev na račun entitetskog predsjednika.

SAM PROTIV SVIH: I na kraju, iako izuzetno bitno: “Dodik sam pred stotinama radnika”. Prvo zbog grube obmane javnosti, jer tog dana na Željezničkoj stanici u Banjoj Luci jedva da je bilo njih stotinu. I drugo, šta su ti radnici? Zvijeri, monstrumi iz kakve umobolnice, pa je Dodik skupio hrabrosti da dođe sam među njih?!

SPEKULACIJE KAO INFORMACIJE: Ne prođe nedjelja u kojoj u dnevnicima ne svjedočimo informacijama za koje se niti navodi izvor niti pokušava provjeriti vjerodostojnost istih. U Dnevniku 21. marta novinarka Sanja Pešut saopštava da su se pojavile “spekulacije da bi Slavko Vučurević, bivši gradonačelnik Trebinja, mogao postati ambasador BiH u Češkoj”. “Ta je informacija izazvala zaprepaštenje u intelektualnim krugovima Trebinja”, ističe Pešut. Pa kao sugovornika uzima glumca iz lokalnog pozorišta koji se pita kako Vučurević može biti ambasador u Češkoj “kada nije finansijski pomogao to pozorište kada je išlo na pozorišnu manifestaciju u Prag”. Vučurevića ili pak Predsjedništvo BiH nisu pitali da spekulacije potvrde ili demantuju.

ISIL U BiH: Baš kao što vlasti bh. entiteta RS na sve načine ili ignorišu ili nastoje devastirati BiH kao državu, takav odnos preslikan je i kroz izvještavanja RTRS-a. U Dnevniku 20. marta, novinar Mišo Radaković bavio se pisanjem svjetskih medija koji “ukazuju na vezu ISIL-a i BiH na balkanskoj ruti terorista”. Kao sugovornika koristi ministra unutrašnjih poslova RS-a, koji tvrdi da u BiH postoji više paradžemata spremnih da u svakom trenutku ugroze bezbjednost u Evropi. Navodi novinar i da državni ministar sigurnosti to negira, no potpuno stoji iza, kako kaže, onih medija koji pišu da je BiH leglo terorista.

Izdvojeno

U Sanskom Mostu obilježena je bitka na Galipolju, iz Prvog svjetskog rata. Lokalne vlasti obrazložile su da je to učinjeno u znak sjećanja na Bošnjake s tog područja koji su u njoj učestvovali na strani Osmanskog Carstva. Koliko su te činjenice vjerodostojne, pitanje je za povjesničare. Za uredništvo Dnevnika, pak, postavljamo dva pitanja: Kako se nikada ne čude kada se na području ovog bh. entiteta obilježavaju ini povijesni događaji s kojima BiH, niti bosanski Srbi, nisu imali nikakvog doticaja? I kakvu novinari poveznicu bitke na Galipolju nalaze s antifašizmom pa vlasti Sanskog Mosta optužuju da “dok tvrde da baštine tekovine antifašizma, obilježavaju ovu bitku”?

Ocjena 1

BNTV: Iznevjerena očekivanja

20. – 26. mart 2017.

IZOSTALE ANALIZE: Štrajk glađu grupe radnika Željeznica RS i dvodnevna blokada pruge u Banjoj Luci bili su ključni događaji u nedjelji iza nas. Štrajk je prekinut nakon što je predsjednik RS-a Milorad Dodik, umjesto uprave preduzeća i resornog ministarstva, “stvar uzeo u svoje ruke”.

Očekivanja da će u dnevnicima nakon prekida štrajka biti problematizirani djelovanje predsjednika RS-a van ingerencija i sistemska rješenja nedaća u ŽRS-u, iznevjerena su.

POLITIKA ZADUŽIVANJA: Tokom cijelog monitorisanog perioda, novinari Dnevnika bavili su se i nastavkom politike zaduživanja RS-a. Urađeno je to kroz niz sadržajnih izvještaja o visini i razlozima novih kredita kod komercijalnih banaka, te emisije trezorskih zapisa i obveznica uz komentare opozicije i ekonomskih analitičara.

Što se tiče kampanje za predsjedničke izbore u Srbiji, najviše vremena posvećeno je Aleksandru Vučiću, aktuelnom premijeru. No, gledaoci su imali priliku čuti kako ostale kandidate i kampanju komentarišu politički analitičari iz Srbije, ali i osvrt na rastući rejting Belog Preletačevića.

Izdvojeno

Gost Dnevnika 22. marta bio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. U trenutku kada je na sceni gotovo potpuna blokada rada državnih institucija, od voditelja Dnevnika očekivali smo i više konkretnih pitanja kako stvari vratiti u normalu. Umjesto toga, jedino što su gledaoci čuli bile su, od konstantne upotrebe potpuno izlizane, Ivanićeve izjave da očekuje “da lider SDA Bakir Izetbegović povuče konkretne poteze”. Koje, Ivanić ne kaže, a voditelj ne pita.

Ocjena 5

Komparativna analiza

Manir da predsjednik RS-a djeluje tamo gdje bi trebale djelovati institucije i svojim autoritetom “rješava” probleme u ovom bh. entitetu se prihvata zdravo za gotovo. To prihvataju, svjedočili smo ove nedjelje, i na RTRS-u i na BNTV-u. Od javnog servisa očekivano, ali ne i od BNTV-a, koji je propustio priliku da se ozbiljno osvrne na ovakvo djelovanje.