Sud u Luxembourgu 15. 3. 2017. umanjio je kazne za dvojicu zviždača upletenih u tzv. aferu LuxLeaks. Antoine Deltour je osuđen na šest mjeseci uvjetno te na 1500 eura novčane kazne, a Raphael Halet na novčanu kaznu od 1000 eura. Novinar Edouard Perrin je oslobođen krivnje.

„Presuda ostavlja gorak okus. Po prvi put je Deltour shvaćen kao ‘zviždač’, a Edouard Perrin kao ‘odgovorni novinar’, kako ga je EFJ i branio. No presuda za Antoinea Deltoura i Raphaëla Haleta je skandalozna. Dokazano je da su djelovali u javnom interesu. Ni Edouard Perrin, ni Antoine Deltour ni Raphaël Halet nisu smjeli biti optuženi“, rekao je glavni tajnik Europske federacije novinara (EFJ) Ricardo Gutiérrez, ogradivši se od kontradiktorne presude.

EFJ je pozdravio raniju odluku o oslobađanju Perrina, no upozorio je da bi presuda mogla poslati krivu poruku potencijalnim zviždačima i imati negativne posljedice po istraživačko novinarstvo. Podsjetimo, Deltour i Halet su tada dobili po 12 i 9 mjeseci uvjetne kazne za predaju tisuća dokumenata PricewaterhouseCoopers (PwC) i Perrinu. Obojica su se žalila na presudu.

EFJ poziva Europsku komisiju da što prije donese nacrt direktive koja će jamčiti zaštitu zviždačima te poziva građane Europe da se odazovu javnoj raspravi koju je Komisija potaknula.

Peticiju za zaštitu zviždača u čitavoj Europskoj uniji možete potpisati ovdje.

hnd.hr