Foto: vijesti.ba

Baveći se revizijom presude Međunarodnog suda pravde, i RTRS i BNTV su gledaocima uskratili mogućnost da čuju suprotstavljene stavove u Federaciji BiH

RTRS: Revizija i oko nje

20. – 26. februar 2017.

CENTRALNA TEMA: Revizija presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid bila je centralna tema dnevnika i u ovom kao i u prethodnom monitorisanom periodu. Iz dnevnika u dnevnik smjenjivale su se izjave političara, pravnika, predstavnika nevladinog sektora bliskog vlasti. Svi su oni govorili o njenoj neutemeljenosti  i nedostatku legitimiteta agenta BiH u ovom sporu. “Druga strana”, dakle, mišljenja i stavovi Federacije BiH ponovo su bili predočeni samo kroz izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića.

FUNKCIONISANJE INSTITUCIJA: U Dnevniku 21. februara otvorena je tema o funkcionisanju institucija BiH u svjetlu podnošenja revizije. Povod: neodržavanje sjednice Vijeća ministara i kontradiktorni stavovi ministara, članova SDS-a, tim povodom. I dobro postavljeno pitanje šta znači tehnički mandat i da li je moguć ako Izborni zakon BiH ne daje mogućnost prijevremenih izbora na državnom nivou? Kako se novinarka Sandra Kukić toj temi vratila u dnevnicima  23. i 24. februara, bilo je za očekivati da će se u izvještajima baviti konfuzijom koja vlada. Umjesto toga, sve se svelo na podcrtavanje razlika koje o tom pitanju vladaju i unutar SDS-a i Saveza za promjene.

KONAČNO ŽIVOTNI PROBLEMI: Uredništvo Dnevnika 2 je u nedjelji iza nas izašlo iz ustaljene kolotečine, pa je to rezultiralo i bavljenjem problemima od interesa za širu javnost. Izdvajamo, kao dobar primjer, izvještaj o prijavi radnika za mobing protiv direktorice Centra za socijalni rad u Banjoj Luci. Osim izjava radnika, novinar je donio i razgovor s direktoricom Centra. Tokom kojeg je kroz nekoliko suštinskih i kratkih pitanja predočena sva bahatost kojoj su ovdje skloni ljudi koji obavljaju javne poslove.

Bilježimo i da umjesto dva, sada dnevnike vodi samo jedan prezenter.

Izdvojeno

Najava FEST-a (beogradski filmski festival) ostala je u sjeni podatka da je premijer Srbije Aleksandar Vučić primio talijansku glumicu Monicu Bellucci i reditelja Emira Kusturicu. I da je Vučić “slavnu glumicu darovao korpom srpskih proizvoda”.

Ocjena 3

BNTV: COPY/PASTE

20. – 26. februar 2017.

KLJUČNA VIJEST: Revizija presude Međunarodnog suda pravde i u ovoj je nedjelji bila jedina i ključna politička vijest. Iz dnevnika u dnevnik gledaocima su prezentirane izjave/reakcije političara Republike Srpske i Srbije. Mijenjali su se samo datumi. Sve ostalo moglo bi se podvesti pod “copy/paste”.

Pri tom, ponovo su ti isti gledaoci, kako smo to istakli i u prošlonedjeljnom monitoringu, ostali uskraćeni za komentare i stavove javnosti u Federaciji BiH. Prenošene su samo izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića. Tako se stvara dojam da u tom bh. entitetu niko drugi nema mišljenje o reviziji, ili ga ne iznosi, ili o njemu vlada potpuno jednoumlje.

VLADA I BESPARICA: I u monitorisanoj nedjelji novinari su se bavili  “besparicom” Vlade RS, koja se ogleda u kontinuiranoj nemogućnosti izvršavanja zakonskih obaveza. Izdvajamo zahtjeve koje su joj uputili poljoprivrednici, nezadovoljni višemjesečnim neisplaćivanjem podsticaja. Za najavu izvještaja, urednica Dnevnika (25. februar) Suzana Rađen-Todorić koristila je izjavu premijerke RS-a Željke Cvijanović, koja je komentarisala podnesene zahtjeve: “Oni ne trebaju da budu nezadovoljni, dovoljno je da sam ja nezadovoljna.”

Jedna od tema koja je bila vrijedna da joj se posveti pažnja jeste i najava Srbije da planira kupovinu Elektroprivrede RS, jer je riječ o javnom i strateškom preduzeću. Gledaoci su imali priliku čuti samo šturu izjavu ministra energetike RS-a Petra Đokića, koji je pomenute navode demantovao.

Izdvojeno

Gost Dnevnika 25. februara bio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak. Govorio je o podnošenju revizije na presudu Međunarodnog suda pravde. Unatoč pitanjima voditelja Dnevnika, sve je više ličilo na monolog gosta tokom kojeg je ponovio ranije stavove, kako svoje tako i političara iz RS-a, nego razgovor u kojem su se očekivali odgovori na neka ključna pitanja.  Zamjerka ide i voditelju, koji nije insistirao na  konkretnom odgovoru na postavljeno pitanje o tome kako će dalje funkcionirati vlast na državnom nivou, te je tako omogućio Crnadku da, krijući se iza opštih stavova, odgovor izbjegne.

Ocjena 6

Komparativna analiza

Baveći se revizijom, i RTRS i BNTV gledaocima su uskratili mogućnost da čuju stavove sveukupne javnosti Federacije BiH. Svjesno ili ne, tek obje medijske kuće na taj način kod gledatelja stvaraju dojam da u Federaciji uopšte ne postoje dijalog i kontradiktorni stavovi o ovom pitanju.