Foto: Aljazeera

RTRS je sve vrijeme kampanje bila u službi vlasti, a težište je s izbora prebačeno na referendum. Opoziciji, koja je igrala na pogrešnu kartu, tu nije mogla pomoći ni BNTV

I najpovršnija analiza izvještavanja o predizbornim kampanjama iz 2014. i ove  godine ukazuje da je gledaocima RTRS-a i BNTV-a pruženo malo izvan očekivanog. RTRS ostaje ono što je i bila sve ove godine – glasnogovornik aktuelne vlasti, prevashodno jedne partije, SNSD-a. Vladajuće stranke, svjesne da ih niko zbog toga neće sankcionisati, kampanju su vodile javnim novcem. Tako su se tokom proteklog mjeseca, kao na pokretnoj traci, iz dnevnika u dnevnik javnog servisa RS-a, smjenjivali entitetski predsjednik i premijerka, ministri… Koji su s makazama u rukama presijecali vrpce svega i svačega, izgrađenog što javnim novcem, što onim iz kreditnih sredstava na teret građana. Iako je to najbrutalniji oblik pridobijanja glasača, očekivano, Javni RTV servis Republike Srpske ne samo da to nije želio prepoznati nego je takvo ponašanje i besramno forsirao.

BNTV uspjela je u tom pogledu napraviti odmak, nastojeći ovim događajima dati što manje medijskog prostora. S početka kampanje bilježimo i nekoliko kritičkih osvrta na tu temu, ali u konačnici moramo konstatovati da se od toga nepotrebno odustalo.

Vrijedi spomenuti još jedan aspekt predizborne kampanje koji smo monitorisali, a to je korupcija. Ko je razotkriva ili prikriva, teme su kojima se BNTV tek površno bavila. Izuzmemo li aferu s tenderom za izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu, ako je suditi prema viđenom u dnevnicima BNTV-a, bit će da je korupcija ili prestala ili su sve koruptivne afere riješene.

Za RTRS, očekivano, korupcija, barem ona u kojoj vlast ima svoje prste, praktično i faktički ne postoji. I ima je samo u slučajevima koji se odnose na lokalni nivo, u opštinama i gradovima u kojima vlada neka od stranaka Saveza za promjene.

No, kako je kampanja odmicala, tako je sve što se odnosilo na izbore padalo u drugi plan, a prioritet preuzima referendum o Danu RS-a, održan samo sedmicu prije izbora. Hoće li referendum biti održan ili ne, iščekivanje odluka Ustavnog suda BiH, pa potom postreferendumska dešavanja postali su okosnica dnevnika kako Javnog RTV servisa RS-a, tako i BNTV-a.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je referendum nastojao iskoristiti ne bi li stranci koju vodi pribavio dodatne političke poene. Rezultati pokazuju da je u tome, uz svesrdnu pomoć RTRS-a, uspio. Savez za promjene platio je visoku cijenu kukavičluka i oportunizma.

Da se okoriste referendumom, prostor je opoziciji ustupila BNTV. Ali bez većeg uspjeha, o čemu će sigurno biti više govora narednih dana. I tako se na kraju dolazi do zaključka da je referendum pojeo predizbornu kampanju.