Foto: Davorin Sekulić/klix.ba

TVSA:  Elmedin Konaković Show

5. – 8. septembar 2016.

U SLUŽBI GRAĐANA: Posmatrajući centralne dnevnike Televizije Sarajevo, gledaoci bi lako mogli steći dojam da umjesto kantonalne televizije gledaju sponzorisani serijal s premijerom Kantona Sarajevo u glavnoj ulozi. U centralnom dnevniku  5. septembra od 38 minuta programa premijera Konakovića smo gledali punih 15 minuta. Subvencioniranje kamata kreditnog fonda SERDA za mala i srednja preduzeća, Zakon o fiskalnim sistemima, formiranje nove Turističke zajednice Kantona Sarajevo i rekonstrukcija vodovodne mreže teme su na koje je Konaković neometano davao nevjerovatno duge odgovore. Predizborni monolog premijera prekinut je tek jednim pitanjem: „Šta ste uradili kad vam nisu izdali račun?“, koje je Konaković iskoristio kako bi još jednom građanima Kantona Sarajevo objasnio princip građanske dužnosti: „Pozvao sam odmah fiskalnu policiju. Došli su na lice mjesta i znam da su jednom ugostiteljskom objektu izrekli sankciju.“

KAMPANJA TRAJE: Analizirajući intervju u centralnom dnevniku 5. septembra, evidentno je da je izborna kampanja uveliko počela. Borba protiv glomazne administracije, razvoj srednjih i malih preduzeća, olakšanje poslovanja smanjenjem parafiskalnih nameta, zapošljavanje mladih i, naravno,  budućnost djece opšti su termini koje je Konaković kontinuirano ponavljao u ovih 15 minuta programa. Opšta zamjerka kantonalnoj televiziji je nepostavljanje pitanja na koje gost ovog centralnog dnevnika nije imao već pripremljene odgovore. U ostala tri monitorisana dnevnika premijer se također pojavljuje, ali u nešto kraćim izdanjima.

MOJA TELEVIZIJA: Favoriziranje i ustupanje medijskog prostora vladajućim strankama Kantona Sarajevo evidentno je u više priloga emitovanih u četiri analizirana centralna dnevnika. Izdvajamo prilog o rekonstrukciji OŠ „Mirsad Prnjavorac“ novinara Nedima Selimbegovića, koji je objavljen u dnevniku 6. septembra. Tempiranje otvaranja i presijecanja svečanih vrpci ispred renoviranih škola nije nikakva novost u predizbornim periodima. Međutim, novinar Nedim Selimbegović, iako je intervjuisao prisutne političare, premijera Konakovića, ministra obrazovanja, nauke i mladih Elvira Kazazovića te načelnika opštine Vogošća Edina Smajića, nije iskoristio priliku kako bi informisao javnost i dobio odgovor na pitanje zbog čega jedna od najvećih škola u Kantonu Sarajevo,  koju pohađa preko 900 učenika, nije renovirana prije.

ČULI SMO I OPOZICIJU: Dnevnik 7. septembra započeo je informacijom da je skupština KS-a donijela odluku o formiranju nove Turističke zajednice KS-a, što je bio povod Elviri Zahirović za razgovor sa, sigurno već pretpostavljate, premijerom Konakovićem, koji je ovu priliku iskoristio kako bi poručio da iz Sarajeva počinje rješenje problema turizma u FBiH. Prilog koji je uslijedio, novinara Jasmina Begića, možemo izdvojiti kao pozitivan primjer poštivanja elementarnih pravila struke. Begić nam je pružio uvid u problematiku naplate turističke takse, te je po prvi put u sklopu ovog monitoringa pružio priliku javnosti da čuju izjave predstavnika opozicionih stranaka.

Priloge o korupciji i netransparentnom trošenju javnog novca u okviru analize ova četiri centralna dnevnika na TVSA nismo primijetili.

TVTK: Problema nema

5. – 8. septembar 2016.

ONI GRADE, A MI ČITAMO SAOPŠTENJA: Komunalne teme, projekti energetske efikasnosti i ekološke deponije, sanacija i poboljšanje putne infrastrukture teme su koje su obilježile centralni dnevnik 5. septembra. Nakon korektno urađenog priloga novinarke Lejle Kavazović o raspodjeli namjenskih sredstava opštinama u oblasti zaštite okoliša, voditelj i urednik Emir Altumbabić je u 3. minuti programa najavio prilog sa sastanka predsjednika Skupštine TK-a Senada Alića s direktorom Direkcije regionalnih cesta TK-a Aganom Delibajrićem. Informisani smo o brojnim i intenzivnim projektima poboljšanja putne infrastrukture poput rekonstrukcije raskrsnice na aerodromu Dubrave u vrijednosti od 500.000 KM, sanacije puta Sapna − Priboj, investiciji od 900.000 KM za putnu komunikaciju između grada Tuzle i opštine Čelić kao i o nizu drugih projekata koji, kako je naglašeno, za cilj imaju podizanje životnog standarda svih građana TK-a. Međutim, građani ovog kantona nisu imali priliku vidjeti radove na cestama, budući da smo u trominutnom prilogu mogli gledati fotografiju sa sastanka, čije je emitovanje povremeno prekidao snimak kamiona kako prelazi preko novog asfaltiranog puta.

IMA LI OVDJE IZBORA: Za razliku od TVSA i očiglednog favoriziranja vladajućih struktura, na osnovu monitoringa četiri centralna dnevnika TVTK-a politički uticaj na izvještavanje nije u tolikoj mjeri prisutan. Komparativnom analizom uviđamo da se premijer TK-a Bego Gutić pojavljuje tek tri puta. Priloga o održavanju lokalnih izbora u ovom kantonu gotovo nema. Informacije o ovoj temi možemo pronaći tek u pozivu političkim subjektima da pravila o medijskom predstavljanju  kao i raspored snimanja i emitovanja mogu u digitalnom obliku preuzeti sa web stranice TVTK-a.

SVAKI GLAS JE BITAN: Iako priloga o održavanju izbora nema, prikrivene kampanje ipak se vode. Kao primjer možemo izdvojiti prilog o posjeti načelnika opštine Kladanj Jusufa Čavkunovića i načelnika Doboj-Istoka Kemala Bratića, koji su s dvojicom privatnika Zehridom Čauševićem i Ramizom Hajdarevićem, takođe članovima SDA, obišli štićenike prihvatnog centra „Duje“ te im uručili prigodne poklone. Šta smo u ovom prilogu vidjeli? Dijeljenje paketa s poklonima, fotografisanje sa štićenicima, izjave političkih aktera, osmijehe i mnogobrojne zagrljaje. Odgovor na pitanje zbog čega prihvatni dom sa 400 štićenika ne bi mogao preživjeti bez ovakvih donacija nismo dobili.

ŠTURO, NEDOVOLJNO I, U KONAČNICI, DOSADNO: Bez obzira na veliki broj korektnih priloga koji obrađuju teme lokalnog karaktera poput značaja Tuzlanskog aerodroma za privredu ovog kantona, informacija o upisu na fakultete te upozorenja vjernicima islamske vjeroispovijesti o mogućnosti zaraze brucelozom konzumacijom veterinarski neispitanog ovčijeg mesa za predstojeći praznik Bajram, opšta karakteristika ovog monitoringa je hronični nedostatak kritičkog novinarstva, nedovoljan broj adekvatnih sagovornika, neinovativnost, šturo agencijsko prenošenje vijesti te izostanak vijesti iz svijeta. Izuzetaka naravno ima. Kao profesionalno urađen prilog koji nam je barem na trenutak plijenio pažnju izdvajamo izvještavanje novinarke Maide Mustabašić sa vježbe antiterorističke jedinice za specijalne namjene pod nazivom “Brzi odgovor 2016“, emitovan u dnevniku 8. septembra. Za razliku od priloga o posjeti načelnika opština domu „Duje“, novinarka Mustabašić ovu priliku nije propustila da ukaže na eventualne političke refleksije održavanja ove vježbe, kao odgovora na nedavno održane zajedničke policijske vježbe MUP-a RS-a i policijskih organa Srbije.

KORUPCIJE NEMA: Identično kao i u dnevnicima TVSA, prilozi koji aktueliziraju problem korupcije u bh. društvu u ovom periodu nisu emitovani.