Između 1. travnja i 30 lipnja 2016. mreži Mapping Media Freedom 18 dopisnika i drugih novinara podnijelo je 341 provjereni izvještaj o nasilju nad novinarima i ugrožavanju slobode medija, 13% više nego u prvom kvartalu 2016.

Prema podacima MMF-a, u drugom kvartalu 2016.:

– 2 su novinara ubijena
– potvrđeno je 60 incidenata s fizičkim ozljedama
– u 41 incidentu je pritvoreno profesionalno medijsko osoblje
– podneseno je 45 kaznenih i građanskih tužbi
– zabilježeno je 80 provjerenih izvještaja o zastrašivanju, što uključuje psihološko zlostavljanje, seksualno zlostavljanje, cyberbullying i klevetanje
– 15 puta je novinarski rad bio cenzuriran ili promijenjen
– u 73 incidenta je obustavljeno praćenje novinarske priče.

Dio novinara je postalo meta za vrijeme izvještavaja s demonstracija. “Novinari su, primjerice, uhvaćeni u procijep između nekih nasilnih prosvjednika i prakse policijske jake ruke, unatoč tome što često nose kacige ili nešto drugo što ih nesumnjivo identificira kao novinare. Ti incidenti nedvojbeno ukazuju na potrebu da se provoditelji zakona iz prvih redova obrazuju u čitavoj Europi“, rekla je Melody Patry, iz Indeksa o cenzuri.

Prema podacima iz izvještaja, novinari i novinske kuće su zaustavljeni u objavljivanju vijesti 73 puta.

“Svjedoci smo ponovne pojave cenzure u svim oblicima“, izjavio je Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik EFJ-a. “Vlasti, čak i u ‘dobroj staroj Europi’ ne prezaju od toga da blokiraju internetske stranice, zabranjuju publiciranju ili brane pristup novinarima. Građani moraju biti svjesni da imaju pravo na to da budu informirani i da se to pravo izigrava. Na to moraju misliti kad biraju političare.”

Platformi je prijavljeno podnošenje 45 kaznenih i civilnih tužbi. “Bitka za oslobađanje od zatvorskih kazni za delikte počinjene putem medija je nažalost još uvijek potrebna Europi i njoj susjednim zemljama”, rekao je Christophe Deloire, glavni tajnik RSF-a.

Više na hnd.hr