Foto: faktor.ba

RTRS: Optužbe na sve strane

18. – 24. juli 2016.

PRITISCI NA RS: U fokusu izvještaja prezentiranih gledaocima u dnevnicima RTRS-a u nedjelji iza nas bili su odnosi državne i vlasti entiteta Republika Srpska. Naglasak na, kako se to iščitavalo iz novinarskih izvještaja, novim pritiscima i opstrukcijama od strane – navest ćemo uobičajeni termin koji se koristi – “političkog Sarajeva” na vlasti RS-a. Novinarke Dragana Knežević i Tanja Blagojević izvijestile su o odbijanju predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića i premijera Federacije BiH Fadila Novalića da potpišu pismo namjere prema MMF-u (Dnevnik 2, 18. juli, urednik Jasenko Todorović). Kako javni servis RS-a, kao ni vlast čiji je puki glasnogovornik, neće priznati da je novac MMF-a ovom entitetu prijeko potreban, izvještaji se svode na floskule “o nezajažljivim ucjenama Bakira IzetbegovićaDenisa Zvidića spram RS-a”. Tek na margini izvještaja spomenuto je da državni i entitetski premijer zahtijevaju da RS konačno odblokira usvajanje Mehanizma koordinacije, bez kojeg je nemoguće otvoriti pregovore o članstvu BiH u Evropskoj uniji.

Ista tema, uz samo novu izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika, bila je udarna i u Dnevniku 19. jula, kojeg je također uredio Jasenko Todorović.

OTIMANJE NADLEŽNOSTI: Upadljivo recikliranje istih događaja obilježilo je prošlonedjeljne dnevnike. Osim već navedene priče oko MMF-a, tu je bila i tema o strategiji saobraćaja na nivou BiH koju je usvojilo Vijeće ministara BiH. Za istu se pobrinula novinarka Sanda Kukrić. Gledaoci nisu saznali ništa o sadržaju Strategije, njenim prednostima ili manama. Umjesto toga, svjedočili su ponovnom lamentiranju o “nasilnom otimanju nadležnosti Republici Srpskoj” i optužbama na rad srpskih ministara u Vijeću ministara, koji nisu dio entitetske vlasti u Republici Srpskoj.

Izdvojeno

Izvještaj koji izdvajamo možemo nazvati samo tragikomičnim. U njegovoj najavi prezenter je gledaoce upoznao s brojnim turističkim kapacitetima Turske. Koji su poluprazni jer su, zbog destabilizacije odnosa u toj državi, turisti otkazali posjete. I dok Turska muku muči kako privući goste, novinar Stefan Ličina izvještava kako se u Banjoj Luci traži krevet više. Ali hotelskih kapaciteta nema. U Banjoj Luci koju je, u prvih šest mjeseci ove godine, obišlo 14 hiljada turista. Ponavljamo: 14, a ne 140 hiljada.

Ocjena 1

BNTV: Svrstavanje uz opoziciju

18. – 24. juli 2016.

POČETAK PREDIZBORNE KAMPANJE: Iako je do lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini ostalo dva mjeseca, predizborna kampanja u punom je zamahu za političke stranke u bh. entitetu Republika Srpska. Isti trend slijedi i centralni Dnevnik BNTV-a. Očekivano, polarizacija uz opozicioni blok stranaka okupljenih u Savez za promjene je evidentna. Doduše, uredništvo informativnog programa ove  RTV kuće nikada nije ni nastojalo prikriti uz koju političku opciju stoji. Ipak, to se odražava na sam kvalitet i objektivnost prezentiranih informacija.

U SDS-u JE SPAS: Iz nedjelje iza nas izdvajamo pojedine izvještaje koji to i ilustruju. Naprimjer, izvještaj novinarke Slađane Jašarević o najavi izgradnje nove bolnice u Istočnom Sarajevu i stanju u zdravstvu RS-a (Dnevnik 2, 22. juli, urednik Slobodan Durmanović). Novinarka je koristila raspoložive informacije, odnosno javne podatke o ovim pitanjima. No, za komentare koristila je isključivo bivšeg ministra zdravlja RS-a i sadašnjeg funkcionera Srpske demokratske stranke. I kao da to nije bilo dovoljno, novinarka podvlači da zdravstveni tim SDS-a jedini ima konkretne mjere kako da zdravstveni sistem RS-a ponovo stane na zdrave noge.

SAMO OPOZICIJA MOŽE KOMENTARISATI: Iz istog dnevnika bilježimo i izvještaj vezan za podatak da dvije godine od likvidacije Bobar banke niko nije procesuiran. Ponovo samo komentari opozicije, ovog puta predstavnika Partije demokratskog progresa.

Nesumnjivo da najveću odgovornost za katastrofalno ekonomsko socijalno stanje u RS-u snosi aktuelna vlast. No, u namjeri da favorizuje opoziciju u predizbornom periodu, BNTV je upao u zamku da aktuelne teme svodi na dnevnopolitičku razinu i time umanjuje značaj stvarnih problema. Javnost to onda doživljava isključivo kao prepucavanje vlasti i opozicije.

Ocjena 3

Komparativna analiza

BNTV i RTRS sve su više nalik na lice i ogledalo jedne te iste slike. Jasno pozicionirani uz opoziciju, odnosno uz vlast, cjelokupnu stvarnost posmatraju samo kroz vizuru političke opcije kojoj su naklonjeni. Kolateralna šteta profesionalno je i objektivno izvještavanje.