RTRS: Trebinje i drugi turski gradovi

18. – 24. januar 2016.

PODRŠKA DIREKTORU: Radnici, penzioneri, domaćice, uredno poredani na tribinama sportske dvorane, za red se brinu uniformisana lica čije je oznake nemoguće razaznati, a na centralnom mjestu stol, za kojim sjede… I ne, nije riječ o Sjevernoj Koreji i ne sjedi za stolom vrh partije s Kim Jong-unom. Mjesto radnje su Milići, događaj “Stop medijskom nasilju”, skup podrške direktoru kompanije Boksit Rajku Dukiću i opštinskom rukovodstvu. Izvještaj je to iz Dnevnika 2 od 22. januara, urednika Jasenka Todorovića.

PAŽLJIVO ODZUMIRANI SNIMCI: Novinarka Vesna Vuković Durić pažljivo je izbjegla kazati koji to mediji “vrše nasilje i šire laži” o dešavanjima u Milićima. Kao što je RTRS mjesecima prešućivao mobing i nasilje koje Dukić vrši nad radnicima Boksita, fizičke napade takozvane industrijske policije na građane van kruga Boksita, crne liste nepodobnih građana ovog grada. Umjesto toga, tek izjave nekolicine učesnika skupa koji s indignacijom odbijaju da se bilo što od navedenog u Milićima dešava. Plus izjava Dukića kome su ambasadori “prije 20 godina govorili da će biti udara na njega u okviru plana rušenja RS-a”. Pažljivo odzumirani snimci, kako se ne bi vidjelo da je “skup podrške” obezbjeđivala, a ko drugi nego već zloglasna industrijska policija. I na kraju izvještaja novinarka poručuje “da su ti koji preko medija šire laži pojedinci, a ne građani Milića”.

KO JE REKAO DOBOJ? Ulazak Doboja u Zajednicu svijeta turskih opština tema je kojom se RTRS mjesecima bavio tokom prošle godine. Svjesno dizanje međunacionalnih tenzija, a da nikada nije naveden ni jedan razlog zbog kojeg Doboj ne bi bio član te zajednice, bazirane na ekonomskim i kulturnim vezama, umalo je dovelo do otvorenih sukoba među građanima srpske i bošnjačke nacionalnosti. Jedini razlog forsiranja te teme bio je otvoreni obračun opozicionog lokalnog SNSD-a s gradonačelnikom Doboja, članom SDS-a. U Dnevniku 2 emitovanom 18. januara (urednica Nada Arlov), RTRS se ovoj temi vraća preko Trebinja. Osnov su, priznaje novinarka Nataša Miljanović Zubac, glasine. Ni demanti gradonačelnika ne sprečava je da na tim glasinama gradi izvještaj sa sugovornicima pripadnicima opozicionih stranaka u tom gradu. Te podcrtava “da oni nisu čuli da Trebinje ulazi u Zajednicu opština turskog svijeta, ali da se ne bi iznenadili da se slijedi primjer Doboja”.

EPSKI NARATIV: Da je od komentara teško razaznati šta je vijest, uobičajen je način rada novinarke Branke Kusmuk. Prepoznatljiva je i po svom epskom narativu, neprimjerenom novinarstvu. U dnevniku 18. januara bilježimo i jedno i drugo. Izvještaj o neuvrštavanju u parlamentarnu raspravu Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH za novinarku je bio samo povod da se razmaše. “Za BiH se zalažu, a temelje joj potkopavaju. Bošnjački miljenici, strane sudije mogu mirno da spavaju, basnoslovne naknade za svoj rad ili nerad primaju”, nabraja novinarka. Tek nakon toga gledaoci će saznati da se zbog proceduralnih razloga zakon o Ustavnom sudu  nije našao pred parlamentom BiH. I nisu saznali gotovo ništa o sadržaju, kako kaže, “navodno” proceduralnih propusta. No, zato ih Kusmuk uvjerava da ona zna kako će, kada zakon na raspravu dođe, “to biti ko zna kakav igrokaz na parlamentarnoj pozornici”.

ISFORSIRANE TEME: Između niza političkih tema, isforsiranih jer povoda za njihovo uvrštavanje u Dnevnik 2 uglavnom nije ni bilo, provukla se i informacija o stupanju na snagu Zakona o radu RS. Hvalospjev vlasti koja je donijela novi zakon. Uz usputno navedene primjedbe poslodavaca i sindikata. Novinarka Nada Veletić navodi da je sindikat nezadovoljan načinom na koji zakon reguliše otkaze i nedostatak zaštite prava radnika. I suprotstavlja im stav resornog ministra koji tvrdi “da postoje procedure koje štite radnike od poslodavaca”. Koje procedure, nije rečeno?

Izdvojeno

Kada već gledaoci trebaju da u centralnom dnevniku javnog servisa slušaju hvalospjev na račun privatne kompanije (najava početka rada termoelektrane Ugljevik, Dnevnik 2, 19. januar, urednica Nada Arlov), onda bi bilo fer navesti da je riječ o sponzorisanom izvještaju. Jer ono što je predočila u izvještaju novinarka Milica Đurđević klasični je reklamni TV spot.

Ocjena 1

FTV: Sve o kolektivnim ugovorima

18. – 24. januar 2016. 

SINDIKALNA BORBA: Umjesto prenošenja ispraznih političkih nadmudrivanja, urednici centralnog dnevnika su i u ovoj nedjelji pažnju usmjerili na konkretne probleme građana. Tako je javnost bila do detalja upoznata s odlukom sindikata da svim metodama sindikalne borbe  onemoguće Vladu Federacije BiH da se u parlamentu po hitnoj proceduri donesu izmjene Zakona o radu.

U vezi s tim, urađena je u dnevniku 20. januara dobra paralela s Republikom Srpskom, u kojoj je upravo tog dana na snagu stupio Zakon o radu. Pokazano je šta u pregovorima oko kolektivnih ugovora tek čeka socijalne partnere i šta će biti kamen spoticanja. Novinari Dnevnika 2 pratili su i štrajk glađu radnika Konjuh Živinice sve do njegovog prekida. Pozdravljamo ovakav pristup uredništva, koje je dokazalo da gorući problemi građana nisu tek jednodnevna vijest.

Izdvojeno

Izvještaji posvećeni kulturnim događajima dio su uređivačke politike dnevnika koju treba izdvojiti kao dobar primjer prezentacije dnevnih dešavanja.

Ocjena 7

Komparativna analiza

Ovo je nedjelja u kojoj je bilo teško napraviti komparativnu analizu sadržaja centralnih dnevnika entitetskih javnih servisa. Jedina poveznica jesu novi  zakoni o radu. I dok su novinari Dnevnika 2 FTV-a  nezadovoljstvo sindikata iskoristili kako bi istražili šta su to manjkavosti novog zakona, koji se samo nekoliko mjeseci od donošenja mora mijenjati, RTRS ostaje dosljedan sebi. U fokusu su stav vlasti i njihove pohvale sadržaju novog zakona o radu. Bez i najmanje novinarske znatiželje da istraže i javnost informišu šta su to ključne zamjerke sindikata.