Obje televizije podsjetile su nas koliko pogrešno doživljavaju javnost, jer Face TV nametala je imperativ sportskog slavljeništva bez presedana, a ATV se ponovo izdvaja davanjem enormne pažnje svakom gegu Milorada Dodika

 

ATV: KAKO NAM SE UKAZUJE MILORAD DODIK?

13. – 19. august 2015.

U STILU RTS-a DEVEDESETIH: Nije prvi put da se izjava Milorada Dodika pretvara u vijest i da joj se daje bitnost posebno izdvojenog priloga, što nas sve stavlja pred pitanje o prirodi javnosti i medija u nas. Nemoguće je da predsjednik proziva medije za baš svaku izjavu, uključujući i sasvim prozaično i krajnje nezanimljivo mišljenje o politizaciji Zakona o radu (ponedjeljak, 17. avgust, urednica Rajna Radosavljević), ali je sasvim moguće da ima stanovita očekivanja od pojedinih medija. No, da se ne bismo bavili spekulacijama, valja istaći da je presvlačenje svake izjave predsjednika u vijest dana otužna  snishodljivost i politikantstvo, tj. sve, samo ne ozbiljno i odgovorno novinarstvo. Moguće je i da urednici koji se odlučuju na predsjednikovanje u Vijestima smatraju da je to poželjni način ponašanja, odnosno da je javnost strogo dirigovano i kontrolisano mjesto političke elite čije izjave i razne nedotupavnosti treba revnosno prenositi. Još ako se zna da je Dodikova izjava data sve sa njegovom uvećanom i zaleđenom fotografijom, utisak Miloševićevog RTS-a devedesetih je kompletan.

ČAS RETORIKE: Nedjeljni razgovor Igora Požgaja sa ministrom pravde vođen je u pospanoj atmosferi predvidivih odgovora i pitanja o opstanku Srpske i Dejtonskom mirovnom sporazumu. Ministar je pitan na kraju čak i za budžetsku politiku, ali ne i za konkretne nevolje entitetskog pravosuđa, jer to vjerovatno ne zvuči dovoljno seksi. Konačni rezultat je intervju koji nije nikome i ničemu služio, osim samom ministru za uvježbavanje vlastitih besjeda.

SUKOB JE U SRCU SVAKE DOBRE PRIČE: Isti dan Srđan Traljić pretresao je probleme i sukobe na relaciji proizvođača i prerađivača hrane, izručujući njihove izjave, te stavljajući ih u kontekst razumijevanja domaćih ekonomskih protivrječnosti. ATV-ovi novinari shvataju da čak i složenu priču može prodati dobar prikaz dramatičnosti sukoba koji postoji u srži priče, ali da ga je neophodno ispričati na svima razumljiv način. No, prije svega potrebno je prilog koncipirati da naglašava suprotstavljene poglede i interese, baš kao u Traljićevom slučaju.

IZDVOJENO: Rijetko se ukazuje na oblačenje naših spikera, što je tema koja zaslužuje posebnu pažnju, ali svedenost i odmjerenost odjevne kombinacije Milijane Kos (utorak, 18. avgust) savršeno se uklapala u njen način vođenja Vijesti koji je odisao lakoćom i pristojnošću.

PLUS SEDMICE:

Prilog Srđana Traljića jer se poigravao sa sukobom koji je u osnovi priče.

MINUS SEDMICE:

Praksa izdvajanja izjava Milorada Dodika u posebne priloge. Šta god da je motiv, utisak je da se radi o udvorništvu ili paternalističkom shvatanju javnosti koja se stavlja u okvire ili ralje želja političke elite.

Ocjena: 5

FACE TV: KOLIKO EUFORIJE JE DOVOLJNO?

13. – 19. august 2015.

O SUKOBU TAKSISTA: U srijedu, u dnevniku Srđana Kureljušića, priređen je odličan prilog o sukobu između tzv. divljih taksista i prevoznika što posluju u skladu sa zakonom. Domaćim informativnim emisijama nedostaju dnevne životne teme koje nisu visokoparna politika jer one itekako interesuju javnost i pružaju mogućnost kvalitetne i sveobuhvatne obrade novinarima kako su potkrijepljenje konkretnim činjenicima. U prilog su unijeti i stavovi građana Sarajeva, vještim kombinovanjem različitih mišljenja sa pobližim opisivanjem teme.

LICE IZBJEGLICA: Isti dan mogli smo poslušati i priče izbjeglica koji trenutno borave u beogradskim parkovima dok su u prolazu kroz Srbiju i na putu prema zapadnoj Evropi. Izuzetno koristan prilog jer su gledatelji mogli vidjeti lice izbjeglica, ili kako se češće kaže (i/e)migranata, čuvši njihove nedaće, što je značajan iskorak u razumijevanju njihovih problema. Ali i evropske imigrantske politike o kojoj se najviše razgovara sa zauzetih ideoloških pozicija koje ne uzimaju u obzir mišljenja žrtava spornih politika.

KAKO IZVJEŠTAVATI O SPORTSKIM USPJESIMA? Dnevnik u ponedjeljak zapravo nije ni emitovan jer je urednica Erna Saljević sve podredila dočeku mladih košarkaša koji su nas obradovali zlatnom evropskom medaljom. Bez namjere da kvarim zabavu, ali koliko je Face TV ozbiljan medij ako je informativna emisija pretvorena u petnaestominutnu slavljeničku binu? I ta atmosfera trajala je danima, što je na koncu postalo naporno i suvišno. Zlatni klinci zaslužuju pomen i poštovanje, ali s ukusom i mjerom, jer u suprotnom se, između ostaloga, šalje poruka da u našem društvu ne postoji ništa važnije od sporta. Ili da bar Face TV smatra da ne postoji išta važnije. U susjednim nacijama (Srbija i Hrvatska), koje imaju mnogo više iskustva od nas u dočeku uspješnih sportista, informativne emisije zadržavaju se na jednom, eventualno, dva priloga. Za sve ostalo postoje specijalizovani termini i emisije. Nažalost, ili na opšte veselje, mi smo bili izloženi anesteziranju postfestum sportskim ceremonijalom koji nam je pokazao koliko nam samo malo treba da budemo sretni, i to bez mjere i ukusa. Ili, koliko želimo da budemo sretni u stilu nepobjedivih sportista koji zasjenjuju sve druge pore našeg društva.

PLUS SEDMICE:

Prikazivanje sudbine izbjeglica u beogradskim parkovima kroz njihove lične priče. Potez vrijedan pažnje i pohvale.

MINUS SEDMICE:

Pretjerivanje sa slavljeničkim prilozima o našim mladim košarkašima. Zamorno, dosadno i neodgovorno prema ostalom dnevnom informativnom sadržaju.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Sedmica u kojoj su potpuno različite teme bile u središtu pažnje naših odabranih medija jer Face TV je bila u euforiji sportskog uspjeha, dok je za ATV ovo bila posve obična sedmica. Opet, obje televizije su nas na svoj način podsjetile koliko pogrešno doživljavaju javnost jer sarajevska televizija nametala je, naprimjer, imperativ slavljeništva bez presedana pretvarajući nas sve u predozirane uživaoce sportskih pobjeda. S druge strane, ATV se ponovo izdvaja praksom praćenja i davanja enormne pažnje svakom gegu predsjednika Dodika. Na prvi pogled posve različite stvari, ali obje govore o tome kako jednostrano i prosto naši mediji kreiraju i zamišljaju javnost kroz predimenzioniranje sporta ili protežiranje političke figure nauštrb svih ostalih tema i problema.

(U ponedjeljak, 24. august čitajte analizu Nine Zelenike: Al Jazeera i N1)