Dok BNTV gledaoce nastoji informisati o svim stavovima koje o referendumu iznose međunarodni zvaničnici i političari iz BiH, RTRS nastavlja s praksom isključive odbrane te odluke, bez namjere da javnost upozna i sa suprotnim mišljenjima

RTRS: Portparol vladajućih struktura

22. – 28. juli 2015.

KO PODRŽAVA REFERENDUM: “Nas i Rusa tristo miliona” bila bi, bez sumnje, najprimjerenija najava izvještaja posvećenog sastanku predsjednika RS-a Milorada Dodika s ambasadorom Ruske Federacije u BiH. Ne trepnuvši, repoterka Ljubica Kovačev tokom živog uključenja u Dnevnik 2, na pitanje prezentera ko podržava referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, odgovara: “Rusija.”

U izvještaju koji potom slijedi jasno je da je razgovor Dodika i ruskog ambasadora bio samo povod da se još jednom javnost uvjeri u opravdanost referenduma o državnom Sudu i Tužilaštvu. Novinarka Nada Veletić za sugovornika koristi predsjednika ovog bh. entiteta. On po ko zna koji put ponavlja svoje razloge za održavanje referenduma, a novinarka podvlači: “Milorad Dodik povukao crvenu liniju od koje neće odustati.” Potom ističe da je RS-u “podrška stigla od moćne Rusije”. No, iz same izjave ruskog ambasadora, emitovane na kraju izvještaja, to nijednom riječju nije eksplicitno navedeno. Klasična manipulacija RTRS-a na koju je suvišno, po ko zna koji put upozoravati (Dnevnik 2, 28. juli, urednik Jasenko Todorović).

U istom dnevniku, na samom njegovom početku, referendumu je posvećeno punih pet minuta. U glavnoj ulozi ponovo Milorad Dodik i čitanje pisma o “razlozima, zakonitosti i utemeljenosti referenduma”, koje je uputio institucijama BiH i brojnim međunarodnim organizacijama.

RADIKALNI NAPAD NA RS: Referendumom se u Dnevniku 2 bavilo i prethodnih dana monitorisane nedjelje. Izdvajamo prilog u kojem je navedeno da je na društvenim mrežama objavljen plan o navodnom napadu na Republiku Srpsku, ako se održi referendum, od strane radikalnih islamista u BiH. Bez ijednog utemeljenog podatka, ova tema razrađena je kroz pisanje štampe u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji, i potkrijepljena tvrdnjama omiljenih RTRS-ovih “eksperata za terorizam” Predraga Ćeranića i Dževada Galijaševića.

SUŠA I POSLJEDICE: Posljedicama suše na poljoprivredu bavili su se i novinari RTRS-a. Izdvajamo prilog novinara Vladimira Milićevića iz Bijeljine o evidentnom smanjenju prinosa, mogućem poskupljenju proizvoda i malim površinama koje se navodnjavaju. Sugovornici: predstavnici Ministarstva poljoprivrede RS-a i agronomi (Dnevnik 2, 23. juli, urednik Siniša Mihailović).

SELEKTIVNE GODIŠNJICE ZLOČINA: Iz istog dnevnika izdvajamo i priloge posvećene “obilježavanju 23 godine od nekažnjenog zločina nad Srbima u selu Jabuka kod Foče koje su pobili pripadnici Armije BiH”, te “pomen stradalim Srbima u Starom Gradckom kod Lipljana na Kosovu”. Tu su i već uobičajene fraze koje prate takve vijesti: “imena zločinaca su poznata, ali niko nije odgovarao”. O godišnjici strijeljanja 200 Prijedorskih Bošnjaka i Hrvata u zloglasnom logoru Keraterm 1992. godine, u dnevniku 24. jula nije bilo ni jedne jedine riječi.

Plus nedjelje

Izvještaj novinara Božidara Stajčića o neadekvatnim zakonima o protivpožarnoj zaštiti u RS-u, koji umnogome otežavaju rad vatrogasnih službi, što se potvrdilo tokom požara koji su u julu harali Hercegovinom.

Minus nedjelje

RTRS nastavlja s praksom portparola vladajućih struktura u RS-u, prije svega entitetskog predsjednika Milorada Dodika.

Pritom se ne preza od manipulacija javnošću kao u slučaju izvještaja o sastanku Dodika i ambasadora Ruske Federacije u BiH. Reporterka Ljubica Kovačev najavljuje da “Rusija podržava referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH”, što nije u izvještaju novinarke Nade Veletić potkrijepljeno izjavom ruskog ambasadora.

Ocjena 1

 

BNTV: Korektno i informativno, bez minusa sedmice

22. – 28. juli 2015.

INFORMATIVNA SUŠA: Vrijeme godišnjih odmora i nedostatak dnevnih događaja protekle nedjelje odrazio se i na sadržaje dnevnika BNTV-a. U većini dnevnika primjetan je povećan broj vijesti u kombinaciji najava prezentera i izjava aktera događaja o kojem je izvještavano. U dnevniku 23. jula, od jedanaest ključnih vijesti čak ih je šest bilo na taj način prezentirano. No, podsjećamo, BNTV je u svojim dnevnicima i van ljetne sezone posezao za ovako koncipiranom centralnom informativnom emisijom.

PRENOŠENJE PRINTANIH INTERVJUA: Proteklu nedjelju obilježilo je i prenošenje intervjua iz dnevne štampe (Dnevnik 2, 24. juli, intervju člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića listu Oslobođenje). Koristeći kao izvor web portal Capital.ba, BNTV je gledaocima prezentirao dvije zanimljive teme koje oslikavaju sumornu svakodnevicu Republike Srpske. Prva, emitovana u dnevniku 23. jula (urednik Slobodan Durmanović), bavi se “nezaposlenim” sinom predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je sa svojom sestrom, uz već postojeću firmu Fruit.eco, osnovao i novu, uvozno-izvoznu kompaniju Global Liberty. U dnevniku 26. jula, pozivanjem na isti izvor, izneseni su podaci o ogromnim gubicima jedne od “privrednih uzdanica vlasti RS-a”, Optima grupe u vlasništvu ruske državne kompanije Zarubežnjeft (novinar Mito Travar).

KONTINUIRANO O SUŠI: BNTV nastavio se baviti posljedicama koje su izuzetno dug sušni period i tropske vrućine ostavili na poljoprivredu u ovom bosanskohercegovačkom entitetu. Iz ovog segmenta izvještaja treba izdvojiti probleme koje je izazvao nedostatak vodovodne mreže u selima samo nekoliko kilometara udaljenim od Banje Luke. U protekloj nedjelji, novinar Vladimir Kovačević vratio se ovoj temi, o kojoj je bilo riječi tokom cijelog mjeseca jula, ukazujući kako su mještani tih sela bili u periodu protekle izborne kampanje obmanuti obećanjima o izgradnji vodovoda od koga su ostale samo postavljene cijevi.

Baveći se posljedicama suše po poljoprivredu, propuštena je prilika da se analitički pristupi pitaju kako je moguće da se većina ratara u Republici Srpskoj u 21. stoljeću i dalje uzda samo u prirodu, bez uvođenja sistema navodnjavanja i adekvatne zaštite od elementarnih nepogoda.

GOSTI UMJESTO DOGAĐAJA: Nedostatak dnevnih političkih događaja nadomješten je gostima centralnog dnevnika, pa su protekli vikend o aktuelnim političkim pitanjima govorili lideri SDS-a Mladen Bosić i NDP-a Dragan Čavić.

Plus nedjelje

Prilog novinara Željka Raljića o donošenju novog Zakona o radu RS. Povod za ovu temu je upućivanje u parlamentarnu proceduru u Federaciji BiH prijedloga Zakona o radu. Novinar je ukazao na nemogućnost uspostavljanja socijalnog dijaloga o ovom zakonu u RS-u, ali i činjenicu da Vlada RS odbija javnost upoznati s okvirnim sadržajem novog zakona, što otvara prostor za brojne spekulacije o izmjenama radno-pravnog zakonodavstva u RS-u.

Minus nedjelje

Nijedan prilog ne možemo izdvojiti kao minus nedjelje.

Ocjena 7

 

Komparativna analiza

Ključne razlike u uređivačkoj koncepciji BNTV-a i RTRS-a se nastavljaju. Protekla nedjelja to je potvrdila u načinu izvještavanja o ključnoj političkoj temi za cijelu BiH: najavljenom referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH. Dok na jednoj strani BNTV gledaoce nastoji informisati o svim stavovima koji se o tome iznose od strane kako međunarodnih zvaničnika tako i političara u BiH, RTRS nastavlja s praksom isključive odbrane te odluke bez mogućnosti da gledaoce upozna i sa suprotnim mišljenjima.

(U petak, 31. juli čitajte analizu Uglješe Vukovića: ATV i Face TV)