PROTEST ZBOG SELEKTIVNOG ODNOSA MENADŽMENTA “OPTIMA GRUPE” PREMA MEDIJIMA I NOVINARIMA

Foto: HRT

“Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari najoštrije protestuje zbog ponašanja predstavnika „Optima grupe“, prema novinarima, medijima i javnosti, nakon katastrofalne nesreće, koja se dogodila u „Rafineriji nafte Brod“.

Menadžment ove kompanije sa sjedištem u Banjaluci, u čijem sastavu posluje rafinerija, organizovalo je danas press konferenciju na koju su pozvani samo pojedini mediji za koje su oni, kako navode „ocijenili da su zainteresovani“ za izjave menadžmenta o pomenutoj nesreći.

Na press konferenciju nisu pozvani ni novinari ni mediji koji su takoreći od prvog trenutka pratili zbivanja u rafineriji i prvi izvjestili javnost o tragediji u kojoj je jedan radnik poginuo, a 50 ih povrijeđeno.

Podsjećamo da je havarija, kako zbog tragičnih posljedica, tako i zbog uticaja na životnu sredinu i zbog činjenice da rafinerija koristi prirodne resurse, stvar od prvorazrednog javnog interesa i da javnost, ne samo u RS i cijeloj BiH, nego i u susjednim zemljama ima pravo da zna šta je kompanija uradila kako bi nesreću spriječila i kakvi će biti dalji koraci menadžmenta.

Apsolutno je nedopustiva ovakva selekcija medija i novinara, kao što je nedopustivo da se jedna društveno odgovorna kompanija na ovakav način odnosi prema javnosti u zajednici u kojoj posluje.”

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari