TVTK: U službi institucija, a ne građana

Foto: vladatk.kim.ba

Centralna informativna emisija TVTK obiluje sadržajima koje diktira vlast. Stiče se utisak da gledatelji ostaju uskraćeni za informacije s područja koja pripadaju Tuzlanskom kantonu

 

4. – 7. septembar 2018.

KANTONALNA VLAST: Čitavih šest i po minuta Dnevnika 2 Radio-televizije Tuzlanskog kantona bilo je posvećeno izvještaju sa sjednice kantonalne vlade. Prva vijest bila je da je “za prvih šest mjeseci ove godine ostvaren budžetski višak u iznosu od 11 miliona KM”. Kao javni servis, odnosno, u ovom slučaju, medij koji se finansira iz budžeta Tuzlanskog kantona, jasno je da će TVTK pratiti i prenositi sadržaje sa sjednica kako izvršne tako i zakonodavne vlasti, ali izvještaj je mogao sadržavati i manje pojedinosti, te je mogao biti osvježen pričama građana tamo gdje se to moglo uraditi.

VLADA ILI GRAĐANI? U potankostima navedenim na web-stranici ove televizije stoji kako je misija TVTK, kao javnog servisa, zadovoljiti potrebe stanovnika Tuzlanskog kantona za tačnim i pravovremenim informisanjem, obrazovanjem i razonodom, te stvaranje tolerantnog demokratskog društva. Nažalost, u analiziranom periodu, centralna informativna emisija Dnevnik 2 uglavnom je pokazala da je servis Vlade TK, prateći sve aktivnosti i djelovanja ministara odnosno ministarstava.

KAMPANJA JE POČELA: Bavili su se novinari TVTK, istina, i ovogodišnjim urodom, lošom poljoprivrednom sezonom koja će dovesti do poskupljenja osnovnih namirnica, zaključcima Narodne skupštine RS o dešavanjima u julu 1995. u Srebrenici, protestima boraca u Sarajevu te čišćenju Jevrejskog groblja u Tuzli. Međutim, ostaje utisak da su vijestima u Dnevniku 2 dominirale teme koje su direktno ili indirektno vezane za predstojeće oktobarske izbore – bilo da se radilo o izvještaju o izgradnji kružnog toka u Gračanici, sa sve izjavama premijera TK, ministara saobraćaja i privrede, kao i gradonačelnika Gračanice, ili, najdirektnije, o pres-konferencijama političkih stranaka ili društveno odgovornim aktivnostima koje su najdirektnije vezane za predizbornu kampanju.

Na web-platformi Radio-televizije Tuzlanskog kantona stoji i kako je vizija ove medijske kuće biti vodeći radio, TV i online regionalni servis unutar BiH, koji će promicati najviše standarde pravovremenog, istinitog i objektivnog informisanja, kojem će građani vjerovati, te biti predvodnik profesionalnih standarda tehničko-tehnološkog razvoja savremenog multimedijalnog servisa. Možda bi bilo uputno s vremena na vrijeme pročitati misiju i viziju te se više orijentirati na građane, korisnike sadržaja ove televizije, nego na puko servisiranje ministara i zastupnika u kantonu.

Izdvojeno

Nedostatak kulturnih sadržaja bio je izražen u posmatranom periodu na TVTK, odnosno u Dnevniku 2. Ipak, 6. septembra, kao posljednja vijest u Dnevniku, emitovan je prilog o izložbi “Kreativne fotografije” makedonskog autora Cvetana Gavrovskog, otvorenoj u Galeriji tuzlanskog BKC-a. Sam prilog u trajanju od dvije minute, koji je potpisao novinar Edvin Fazlić, popraćen je snimkom s otvaranja te izjavom autora.

Ocjena: 7