VOJNI ROK U SRBIJI: Ako toliko volite vojsku, zašto je ne služite?

Foto: Srbija Danas

Oni koji bi dobrovoljno da služe vojsku traže uvođenje obaveznog vojnog roka

 

Piše: Tomislav Marković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obznanio je da država razmatra da ponovo uvede obavezno služenje vojnog roka od sezone 2020/2021. On je rekao da se razmatra mogućnost da vojni rok traje tri ili šest meseci, te da sve zavisi od analiza Ministarstva odbrane koje će pokazati da li postoje finansijska sredstva za nove regrute.

Vučića je mrzelo da čeka rezultate analiza, poznata je sporost vojnih struktura, pa je sam seo i izračunao da bi vojni rok od tri meseca državu koštao između 90 i 100 miliona evra. Potom su novinari iskopali računicu sadašnjeg ministra rada Zorana Đorđevića, koji je pre nekoliko godina, dok je bio ministar odbrane, izračunao da bi ponovno uvođenje vojnog roka državu koštalo oko 600 miliona evra. Vučić je ironično prokomentarisao Đorđevićeve matematičke sposobnosti rečenicom: “Kakav genije!”, da bi potom objasnio kako se taj iznos odnosio na služenje vojnog roka u trajanju od godinu dana.

Obavezni vojni rok nije ukinut, kako je javnost godinama verovala, već je 2011. godine samo obustavljen, uz mogućnost dobrovoljnog služenja vojnog roka za one koji ne mogu da žive bez rasklapanja puške, strojevog koraka i pucanja manevarskom municijom. Tako bar tvrde u Ministarstvu odbrane, a nema razloga da im ne verujemo.

Zagovornici vojne obaveze pozivaju se na ovogodišnje istraživanje Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost po kojem je čak 74 posto građana Srbije za vraćanje obaveznog vojnog roka. Slične rezultate dalo je i istraživanje Demostata iz 2016. godine. Najveći broj onih koji misle da jedino vojska od raspuštenih omladinaca može da napravi ljude stariji su od 60 godina (79 posto), a zatim slede mladi od 18 do 29 godina (76 posto).

Dok su u prvoj grupi oni koji svakako neće služiti vojsku, u drugoj su upravo oni koji bi služili obavezni vojni rok. Pa zašto ga onda ne služe? Ko im brani? Ako već toliko žele da se podvrgnu vojnoj obuci, to mogu i po sadašnjem zakonu. Dobrovoljno služenje vojnog roka je svakome dostupno, ali ga trenutno služi samo 140 regruta.  Jeste Srbija zemlja s malim prirodnim priraštajem, ali ne verujem da ovih 140 dobrovoljnih vojnika čine baš svih 76 posto mladih koji su pristalice služenja vojnog roka.

Istraživanja su jedno, a život nešto drugo. To bi trebalo da imaju na umu Vučić & comp. Jer bi im se lako moglo desiti da uvođenjem obaveznog vojnog roka mladima samo daju još jedan razlog više za odlazak iz zemlje.