NUNS: Treći napad na novinare ove godine

Foto: novovrijeme.ba

Napad na novinara iz Bele Crkve Stefana Cvetkovića, prema bazi podataka Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), treći je registriran fizički nasrtaj na novinare i medijske radnike u 2018. godini.

Novinar Danilo Mašojević i kamerman Vladeta Urošević napadnuti su 17. aprila tokom zakazanog intervjua sa gradonačelnikom Leskovca, za uključenje u jutarnji program, a policija je zbog tog nasilja privela jednu osobu.

Ekipa televizije O2 napadnuta je 16. februara u beogradskom naselju Karaburma, tokom direktnog uključenja uživo u Vesti televizije O2, kada je novinar Darko Jevtić pričao o hapšenju koje se tog jutra dogodilo u Mirijevu zbog 37 ilegalnih migranata nađenih u jednoj kući.

Nakon epizode emisije „Život priča“ o srpskim ženama koje su preživjele mučenje u logoru u Bosni tokom rata devedesetih godina, emitovane 9. maja 2018, autorka emisije Tatjana Vojtehovski je dobila brojne prijetnje od korisnika Twittera pod nazivom „Rudolph Mesaroch“.

Lider Srpske radikalne stranke i poslanik u Skupštini Srbije Vojislav Šešelj, 21. aprila za tabloid Informer osporio je pravo novinaraki RTS-a Oliveri Kovačević da priča o nasilju nad ženama, nazvao je pogrdnim imenom a zatim dodao: „Ona dozvoljava sebi ono što normalnim ljudima ne pada na pamet da rade. Snosiće odgovrnost kad-tad. Kazniću je ja, i to lično“.

Nepoznate osobe uputile su preko društvenih mreža novinaru TV Prva Ivanu Ivanoviću, 21. aprila ove godine, ozbiljne prijeteće poruke nakon emitovanja njegove emisije.

Nakon okruglog stola u Vranju na tema „Dijalog o Kosovu i jug Srbije“ gdje se razgovaralo o tome kako unutrašnji dijalog i događaji oko Kosova utiču na jug Srbije, novinarki Jugpresa Ljiljani Stojanović 5. aprila stigla je SMS poruka sa nepoznatog broja, a u dijelu poruke sadržane su prijetnje.

Urednik lista „Zrenjanin“ Dalibor Bubnjević 31. marta rekao je za UNS da ga je dok je bio na radnom zadatku, na svečanosti u hotelu „Vojvodina“ u Zrenjaninu, predsjednik Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije Mirko Krlić vređao, psovao, prijetio mu a na kraju i udario šamar. Kao razlog naveo je tekstove o fabrici vode u Zrenjaninu i o njemu, iako kako je rekao, Bubnjević o Krliću nikada nije pisao.

U sudnici Specijalnog suda u Beogradu, 30. marta 2018. Vojslav Šešelj se rugao svedocima na suđenju za ratni zločin u Kravicama.Šešelj je u jednom trenutku viknuo: „Ima li ko iz Žena u crnom? Da ih presvučem u plavo“.

Pošto u sudnici nije bilo predstavnika te nevladine organizacije, novinarka Danasa Jelena Diković je izjavila da je ona iz Žena u crnom, nakon čega je lider SRS pitao za ime. Kada je novinarka odgovorila, on je svojim stranačkim sljedbenicima, rekao: „Upišite tamo, Jelena Diković, pa da je prebacimo u plavo“.

Povodom projekcije filma „Kosovo nazdravlje“ u Beogradu, 28. marta 2018. godine, Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV) je putem društvenih mreža upućen je veći broj pretnji.

U bazi podataka NUNS-a registrovano je pet slučajeva zastrašivanja. Početkom februara, u dva navrata, ulaz u zagradu Doma novinara Srbije oblijepljen je plakatima sa uvredljivim tekstom o Nezavisnom udruženju novinara Srbije.

Uvredama i prijetnjama, uglavnom preko društvenih mreža, tokom 2018. godine, bili su izloženi i predsjednik NUNS-a Slaviša Lekić, novinar TV N1 Nikola Radišić, glavni i odgovorni urednik Bete Dragan Janjić i novinar Kurira Boban Karović.

Više na cenzolovka.rs