N1 I AL JAZEERA BALKANS: Srebrenica u fokusu

Foto: transconflict.com

Obje televizije su temeljito izvještavale o obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici. I ostale teme bile su kvalitetno obrađene

 

N1: Detaljno o Srebrenici

6. – 12. juli 2018.

O GENOCIDU: Televizija N1 je u ovoj sedmici pažnju posvetila obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici. Počelo je šestog jula u Dnevniku u 19 (voditeljica Ajla Šabanović) informativnim prilogom Adise Imamović o “posljednjim pripremama” za obilježavanje godišnjice genocida te vijestima o obilježavanju u hrvatskom Saboru, maratonu i kulturnim događajima. Istaknuto je da niko iz državnog vrha Srbije neće doći na obilježavanje.

U sličnom tonu, Vlado Marić je dan kasnije (voditelj Darko Savić) pratio početak Marša mira. Šestog i sedmog jula vijesti o Srebrenici su bile u drugom dijelu emisije.

Ističu se izvještaji Vlade Marića u Dnevniku u 19 osmog (voditelj Darko Savić) i devetog jula (voditeljica Emina Pazalja). Ovaj novinar posebno je temeljito i empatično javljanje imao u Dnevniku u 19 desetog jula (Marijana Kršo). U dijelu javljanja Zvonka Komšića iz Potočara, pri prenošenju izjave Mladena Grujičića nije istaknuto da se radi o zvaničniku koji negira genocid, što bi dalo drugi kontekst njegovoj izjavi o stradanju svih. U bloku o Srebrenici, pored Marića, istakla se i Aida Hadžimusić koja je desetog jula napravila odličan prilog o kaznama za genocid i druge zločine u ovom gradu.

Jedanaestog jula, u Dnevniku u 19 (voditeljica Emina Pazalja) poseban je blok rezerviran za godišnjicu genocida te dženazu u Potočarima, uz informativna javljanja Aide Hadžimusić i Adise Imamović.

SAMITI I PROTESTI: Televizija N1 je i ove sedmice pratila aktuelne političke priče i društvena događanja poput protesta povodom smrti Davida Dragičevića.

Tokom sedmice, televizija N1 je veoma dobro i temeljito pratila Samit zemalja Zapadnog Balkana u Londonu, sa kojeg je izvještavala Tina Jelin Dizdar. Pohvalno je i to što izvještavanje iz Londona nije svedeno na politku, već je devetog jula u Dnevniku u 19 bio prilog Esmira Milavića o ekonomskom aspektu, odnosno podršci start-up kompanijama. Samit je odlično kontekstualiziran s aktuelnom parlamentarnom krizom u Velikoj Britaniji zbog Brexita.

Aleksandra Tolj je desetog jula donijela detaljan izvještaj o “maratonskoj” sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH po zahtjevima demobilisanih boraca te s protesta isti dan. Korektno je izvještavano o slučaju otmice bebe u Hadžićima kod Sarajeva.

Osmog jula, u Dnevniku u 19 jedna od vijesti je bila izjava Denisa Bećirovića, kandidata SDP-a za bošnjačkog člana Predsjedništva, o vraćanju dostojanstva narodu. Nejasno je po čemu je jedna izjava političara toliko važna da bude vijest.

Ocjena: 9

 

AL JAZEERA BALKANS: Sedmica posvećena Srebrenici

6. – 12. juli 2018.

O GENOCIDU U POSEBNOM BLOKU: Al Jazeera Balkans je u toku sedmice imala poseban blok u Vijestima u 20 pod nazivom Srebrenica 1995-2018. Osmog jula (voditeljica Marina Riđić) bila je i posebna mapa Marša mira, odnosno puta kojim su išli Srebreničani i Srebreničanke 1995. godine. U ovom izdanju Vijesti u 20, osim javljanja Emira Skenderagića – koje je najavljeno “iz Potočara”, dok se novinar javio iz sela Liplje kod Zvornika – bila je i priča o mladom bračnom paru Dudić koji je ubijen. U ovoj priči Nadine Maličbegović je istaknuta i činjenica da nema otkrivanja novih masovnih grobnica. I u Vijestima u 20 devetog jula (voditeljica Anne Marie Ćurčić), Adnan Rondić i Emir Skenderagić su profesionalno i odmjereno izvještavali iz Potočara, odnosno s Marša mira. Na samom kraju ovog izdanja emisije bila je i priča Jelene Glušac o onima koji su “našli svoje” odvojena špicom za Srebrenicu. Postavlja se pitanje zbog čega je priča ove novinarke stavljena na kraj Vijesti u 20, a ne u blok s izvještajma Rondića i Skenderagića. Jednakog kvaliteta je bilo i izvještavanje desetog jula (voditeljica Anne Marie Ćurčić), uz nekoliko vrijednih priča. I u ovom izdanju Vijesti u 20 priča Jelene Glušac je stavljena na kraj emisije, te je izjava Mladena Grujičića prenesena bez kontekstualiziranja  činjenice da se radi o čovjeku koji negira genocid.

Jedanaestog jula u Vijestima u 20 (voditeljica Marina Riđić) bila su odlična informativna javljanja iz Potočara. Dio je posvećen i aktivnostima nevladinog sektora u Srbiji koji otvoreno i jasno ukazuje na genocid, a o negiranju genocida je govorio i Dragan Popadić s Filozofskog fakulteta u Beogradu.

OD VRTIĆA DO SAMITA: Šestog jula (voditeljica Anne Marie Ćurčić), Emir Skenderagić je imao detaljnu i iz svih uglova istraženu priču o problemu s nedostatkom mjesta u sarajevskim javnim vrtićima i potencijalno diskriminatornom prijedlogu rješenja kantonalnih vlasti. Na sličnom fonu su bili prilozi o neuplaćivanju doprinosa za zdravstveno osiguranje na plaće u RS-u u Vijestima u 20 emitiranim 11. jula.

Al Jazeera Balkans imala je odlične izvještaje sa Samita zemalja Zapadnog Balkana u Londonu, koje je donosila Arduana Pribinja, u šta spada i kratki intervju s Denisom Zvizdićem u kojem je novinarka insistirala na pojašnjenju toga šta se konkretno dobija deklaracijama i ugovorenim poslovima. Također, ova je televizija govorila i o Samitu 16+1 u Sofiji (Vijesti u 20, 7. juli, voditelj Saša Delić), donoseći veoma konkretne informacije o tome šta je dogovoreno te akcentirajući širi kontekst, odnosno utjecaj Samita na odnose Pekinga i Bruxellesa. Temeljit je bio i izvještaj Ivana Pavkovića 11. jula sa Samita NATO-a u Bruxellesu.

Ocjena: 9

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Al Jazeera Balkans je u toku sedmice izvještavala detaljnije o trgovinskom ratu SAD-a s Kinom negoli N1. Isto tako, novinarka Nadina Maličbegović je pri izvještavanju sa sjednice ZD PFBiH povodom izmjena Zakona o pravima demobiliziranih boraca istakla da su amandmani na kojima borci insistiraju “inkorporirani” u zakon. S druge strane, u najavi Dnevnika u 19, voditeljica Marijana Kršo je istakla da je “Vlada Federacije odbila većinu amandmana”.

Al Jazeera Balkans je imala nešto manje novinarskih priča nego uobičajeno, što je razumljivo s obzirom na stavljanje fokusa na obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici. Televizija N1 je, uz detaljno izvještavanje te donošenje priča o ubijenim Srebreničanima i Srebreničankama, imala nešto više domaćih vijesti, ali im je inozemni blok bio razmjerno siromašniji nego inače.

U Dnevniku u 19 na N1 11. jula bio je blok s porukama zvaničnika iz Potočara, dok Al Jazeera Balkans nije stavljala akcent na ovo. Obje su se televizije osvrnule na tweetove Rajka Vasića i reakcije na njih. N1 je u ovome bila opširnija od Al Jazeere ističući da niko od političara iz SNSD-a nije reagirao te je potcrtana šutnja iz MUP-a RS na upit novinara o kršenju zakona o prekršaju javnog reda i mira, odnosno stavkama tog zakona koje tretiraju vrijeđanje.