BRITANIJA KAŽNJAVA FACEBOOK S POLA MILIJUNA FUNTI

Foto: Tanjug/AP, Noah Berger

Facebook se suočava s prvom novčanom kaznom zbog toga što nije onemogućio firmi Cambridge analitika da dođe do informacija sa profila korisnika te društvene mreže.

Nadležna kancelarija britanske vlade koja je istraživala skandal saopćila je da namjerava kazniti Facebook s 500.000 funti (663.000 dolara) zbog loše zaštite podataka.

To je maksimalna kazna koju povjerenik za informacije može da naplati zbog kršenja britanskih zakona o privatnosti podataka.

Kazna od pola milijuna funti je mali iznos za Facebook koji, prema prijavljenih 11,97 milijardi dolara zarade u prva tri mjeseca ove godine, taj novac generira grubo svakih sedam minuta.

Ipak, to će biti prva opipljiva kazna za kompaniju zbog skandala koji joj je ugrozio reputaciju i zbog kojeg je njen izvršni direktor Mark Zuckerberg svjedočio u aprilu u Kongresu SAD o podacima korisnika koje je kompanija učinila dostupnim trećim licima.

Krajem maja je svjedočio i u Evropskom parlamentu gdje se i izvinio zbog načina na koji je Facebook korišten za proizvodnju lažnih vijesti i miješanja u izbore.

Više na N1