Foto: Vesna Andjic RFE/RL

U Srbiji se, isto kao i u njenom okruženju, nastavlja pogubna politika nagrađivanja za loš rad

Piše: Tomislav Marković

Ministar finansija u Vladi Srbije Dušan Vujović podneo je ostavku iz, kako je naveo, “ličnih razloga”. Na tom mestu Vujović je bio od avgusta 2014. godine, a pre toga je proveo četiri meseca na funkciji ministra privrede. Vujović je za svoj rad dobijao pozitivne ocene od međunarodnih finansijskih institucija i domaćih stručnjaka.

U javnosti se odmah povela rasprava o tome ko će zameniti Vujovića, a onda se pojavila informacija da će ga naslediti dosadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koja je potvrđena RTS-u. Tim povodom javio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Moskve. On je izrazio uverenje da će “Srpska napredna stranka podržati izbor aktuelnog gradonačelnika Beograda Siniše Malog na funkciju ministra finansija ukoliko takav predlog podnese premijerka Ana Brnabić”.

Svakome ko iole poznaje političke prilike u Srbiji jasno je da se moć nalazi tamo gde je Vučić, bez obzira koju funkciju trenutno obavlja, te da on odlučuje o kadrovskoj politici, a da je premijerka Brnabić samo paravan.

Nije baš najjasnije šta Malog preporučuje za ministra finansija, pogotovo što se za njegovo ime vezuje čitav niz nerazjašnjenih afera. Protiv njega se vodi spor zbog optužbi da je plagirao doktorat, za novogodišnju jelku izdvojio je 83.000 evra iz gradske kase, izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca pokazao je da je kontrolisao 45 bankovnih računa…

Najpoznatija afera vezana je za nelegalno noćno rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici, zbog čega je Vučić najavio da će Siniša Mali biti smenjen još prošlog leta. Od tog obećanja ništa nije bilo, u međuvremenu su održani izbori u Beogradu, pa je na red došao i izbor novog gradonačelnika.

Pošto će Mali uskoro ostati bez funkcije, krajnje je vreme da se pronađe neko novo mesto za njega. Nešto slično se desilo i sa Bratislavom Gašićem, koji je 2016. smenjen sa mesta ministra odbrane zbog seksističke primedbe da “voli novinarke koje lako kleknu”, da bi godinu dana kasnije bio postavljen za direktora Bezbednosno-informativne agencije. Ukoliko Mali zaista bude postavljen na mesto ministra finansija, to će pokazati da Vučić i vladajuća koalicija nastavljaju sa pogubnom politikom nagrađivanja podobnih za loš rad.