Foto: Fena

Društvo novinara Bosne i Hercegovine sinoć je u Brčkom dodijelilo nagradu “Novinar godine 2017.” novinaru Draganu Bursaću.

Predsjednik Društva novinara Bosne i Hercegovine Faruk Zupčević pri dodjeli nagrade istakao je da je cilj te manifestacije očuvanje dostojanstva novinarske profesije, koja je u sadašnjem trenutku sve manje ono što joj je zadatak.

Zbog svog kritički intoniranog pisanja Bursać je često bio meta napada. Sredinom prošle godine, nakon objavljivanja teksta pod naslovom “Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?”, primio je ozbiljne prijetnje smrću.

“Osnovni motiv novinarstva je istina. U bajkama i basnama tu istinu možemo sakriti, ali u novinarstvu smo dužni zbog moralnih načela da govorimo, objavljujemo i plasiramo istinu. Ne postoji nikakav viši, niži, odnosno bilo kakav drugi cilj. U teoriji je jednostavno, a, istina, malo je teže u praksi”, kaže Bursać.

Nagrada za životno djelo pripala je novinaru i diplomati Zlatku Dizdareviću, a Specijalno priznanje novinarskom karikaturisti Đoki Ninkoviću. Nagradu za printano novinarstvo dobila je Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica i direktorica “Oslobođenja”, Nagradu za radijsko novinarstvo “Radio M” iz Sarajeva, a Nagradu u kategoriji TV novinarstvo dobio je sportski novinar BHRT-a Zoran Šuko.

balkans.aljazeera.net