Foto: telegraf.rs

Srbiji oblikovanoj prije trideset godina ipak mnogo više odgovara Draža nego Koča

Piše: Tomislav Marković

Vojna akademija u Beogradu uskoro bi mogla da dobije novo ime. Liga socijaldemokrata Vojvodine predložila je da ta ustanova ponese ime Konstantina Koče Popovića, španskog borca, komandanta Prve proleterske brigade, filozofa, nadrealiste, ministra spoljnih poslova u SFRJ i jednog od ljudi zaslužnih za oslobođenje Beograda od fašističkog okupatora.

Predlogu Lige nema se šta zameriti, Koča je svojim delom zaslužio i mnogo više. Međutim, to nije jedini predlog za imenovanje Vojne akademije. Na predlog Lige odmah je reagovao Žika Gojković, narodni poslanik i predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije, inače član poslaničkog kluba Srpske napredne stranke. On je najavio da će uputiti Skupštini Srbije amandmane na Predlog zakona o vojnom obrazovanju, a jedan od njih će biti da Vojna akademija dobije ime generala Dragoljuba Draže Mihailovića.

U obrazloženju predloga Gojković navodi da je Mihailović školovan u toj ustanovi, gde je kasnije bio profesor topografije, da je bio “vođa pokreta otpora protiv okupatora u Drugom svetskom ratu”, te da je “cela Srbija danas svesna njegove uloge u podizanju ustanka i borbi protiv nacizma”.

Zaista, slika o Draži Mihailoviću prilično je pozitivna, jer je komandant četnika 2015. godine rehabilitovan pred Višim sudom u Beogradu. Rehabilitovan je i Dražin bliski saradnik Nikola Kalabić, a rehabilitovan je i ceo četnički pokret, jer je zvanično izjednačen s partizanskim u udžbenicima istorije. Po zvaničnoj verziji istorije, Srbija je imala dva oslobodilačka pokreta, od kojih je četnički bio malo više oslobodilački.

Četnički zločini gurnuti su u zaborav, njihova saradnja s nacistima se zabašuruje, dok se, s druge strane, sistematski brišu svi tragovi stvarne antifašističke borbe. Ukinuti su praznici vezani za NOB, izbrisani su narodni heroji iz imena ulica, a antifašističke vrednosti se difamiraju i zatiru u svim sferama društva.

Što je najgore, ideologija četničkog pokreta je pre tridesetak godina oživela i ponovo zauzela dominantno mesto u srpskom društvu. A i njihova praksa je dobila svoje naslednike. Pokolji koje su četnici vršili nad Muslimanima u istočnoj Bosni u Drugom svetskom ratu, nastavljeni su 1992. godine, u ime istog ideala – Velike Srbije.

Čak i kada bi Vojna akademija dobila ime Koče Popovića, ništa se suštinski ne bi promenilo. Nije dovoljno promeniti ime ako sve drugo ostane isto. Zamislite reklamu za upis u ovu ustanovu: “Upišite se na Vojnu akademiju ‘Koča Popović’ gde će vam predavati osuđeni ratni zločinac Vladimir Lazarević”. Ovakvoj kakva je, u ovakvoj Srbiji koja slavi kolaborante i ubice, Vojnoj akademiji bi mnogo više pristajalo ime Draže Mihailovića. Da se ne lažemo.