Foto: Tanjug

Predsjednik Srbije nije prisustvovao posljednjem ispraćaju ubijenog Olivera Ivanovića, ali za to ne znaju gledatelji RTRS-a i BNTV-a

 

RTRS: Politička propaganda

15. – 21. januar 2018.

KOSOVSKO UBISTVO: Ubistvo Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative Kosova, očekivano je bilo  udarna vijest Dnevnika 16. januara. Profesionalno urađen izvještaj u kojem su gledatelji dobili i sve dostupne informacije vezane za sam događaj, reakcije prije svega zvaničnika Srbije, ali i podsjećanje da je Ivanović dugi period bio pod pritiscima i prijetnjama, o čemu je javno govorio.

VUČIĆEVO SAOPĆENJE: I naredna dva dana Ivanovićevo ubistvo te njegova sahrana bili su udarne vijesti dnevnika. No, bez navođenja da posljednjem ispraćaju u Beogradu nije prisustvovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Umjesto toga, tek saopštenje da je Vučiću odobren odlazak u Kosovsku Mitrovicu.

NEIZBALANSIRAN PRISTUP: Kada je u pitanju politička scena BiH, ključna tema bilo je, još uvijek bez odgovora, pitanje jesu li pripadnici organizacije Srbska čast paravojna formacija. Izvještaj novinarke Tanje Blagojević o ovoj temi sastojao se od niza reakcija/komentara zvaničnika RS-a, od entitetskog predsjednika i premijerke do predsjednika Narodne skupštine, koji su negirali postojanje paravojnih formacija u ovom bosanskohercegovačkom entitetu. Šta je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao u obraćanju novinarima, stalo je u njegove tri riječi. No za demanti se nije štedjelo vremena u izjavama samozvanog sigurnosnog analitičara Dževada Galijaševića i RTRS-ovog dežurnog komentatora svih pojava Nenada Stevandića.

Tema Srbske časti nastavljena je da se pojavljuje u dnevnicima tokom protekle nedjelje. Ali umjesto konkretnih informacija, svjedočili smo ustupanju prostora predsjedniku Udruženja veterana RS Dušku Vukotiću, koji je već ranije stao u odbranu ove kontroverzne organizacije. Uz najavu da je “Vukotić odlučio da Mektiću uzvrati istom mjerom”.

ZBIR HVALOSPJEVA: Dnevnik Javnog RTV servisa Republike Srpske ne staje s političkom propagandom u korist aktuelne entitetske vlasti ni na jedan dan. Tome smo svjedočili i kroz izvještaj koji je na osnovu intervjua predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović za portal Vijesti.ba emitovan u Dnevniku 17. januara. Zbir je to hvalospjeva koje je na račun vlade koju vodi izrekla premijerka. O Republici Srpskoj ekonomski stabilnoj, “umjereno zaduženoj”… Ono što je u konačnici javnost samo moglo nasmijati jeste izdvojen tekst na ekranu u kojem je navedeno da su u RS-u penzije povećane za 17,5%, a borački dodaci za 16%. Samo što je izostao broj godina u kojima je to povećanje u zbiru ostvareno.

Ocjena: 2

 

BNTV: Koliko košta život u RS-u?

15. – 21. januar 2018.

DETALJI, MJERE, REAKCIJE: Ubistvo Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative u Kosovskoj Mitrovici, događaj je koji je nadmašio granice kako Kosova i Srbije, tako i regiona. Slijedom toga, udarni termini dnevnika emitovanih 17., 18. i 19. januara bili su posvećeni izvještajima u kojima su gledatelji  informisani kako o atentatu na Ivanovića, tako i o koracima koji se u okviru istrage ubistva poduzimaju, te reakcijama političara i građana.

Izdvajamo da u izvještaju o Ivanovićevoj sahrani u Beogradu nije spomenuto da nije prisustvovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

BEZ NOVIH INFORMACIJA: Od političkih tema dominirao je nastavak priče o kontroverznoj organizaciji Srbska čast. No javnosti nisu ponuđene nikakve bitne, nove informacije pa je sve ostalo na prenošenju suprotstavljenih stavova o tome da li je riječ o paramilitarnoj organizaciji. Vezano za ovu temu, u Dnevniku 16. januara gledatelji su imali priliku vidjeti i izvještaj u kojem su za BNTV o Srbskoj časti svoje mišljenje iznijeli predstavnici desničarskih organizacija iz Srbije. Iako za Srbsku čast nemaju lijepih riječi, teško je naći razumno objašnjenje zbog čega su za javnost u BiH bitni stavovi bilo koje desničarske ili ultranacionalističke organizacije ili pokreta.

TRGOVINSKA RAZMJENA: Iz bloka ekonomskih tema izdvajamo spoljnotrgovinsku aferu, odnosno odluku Rusije o zabrani uvoza jabuka iz BiH. Još jedan primjer kako sprega neodgovornih pojedinaca, kojima je cilj laka zarada, i neodgovornih kontrolnih organa nanosi štetu cijeloj državi. Izvještaj o ovom skandalu bio je i povod da gledateljima budu prezentirani podaci  o spoljnotrgovinskoj razmjeni RS-a. U kojoj se na začelju nalaze Srbija i Ruska Federacija iako vladajuće elite ovog bh. entiteta insistiraju na najbližim političkim vezama upravo s tim državama.

Protesti nezadovoljnih građana i radnika te najave štrajkova našli su svoj prostor u dnevnicima koje smo gledali u protekloj nedjelji.

Izdvojeno

Da politička zbilja Bosne i Hercegovine iz dana u dan sve više liči na farsu, čak i kada se u medijima nema namjera to tako predstaviti, svjedoči primjer iz Dnevnika 2 emitovanog 18. januara. Uz najavu prezentera, gledatelji su čuli izjave zamjenice predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH koja vodi parnicu za klevetu protiv državnog ministra sigurnosti. Držimo da je ustupanje prostora centralne informativne emisije osobama čiji je vokabular primjereniji pijačnim oklapanjima, nepotrebno.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Iako emitovanim izvještajima u dnevnicima BNTV-a ne možemo uputiti zamjerke u načinu prezentiranih sadržaja, jasno se iščitava političko pozicioniranje uz opozicioni blok Saveza za promjene u Republici Srpskoj. Istovremeno, RTRS, iako javni servis, nastavlja politiku glasnogovornika aktuelne vlasti čije se odluke i rad ne dovode u pitanje. Kako smo ušli u predizbornu godinu, malo je vjerovatno da će se u uređivačkim politikama ove dvije medijske kuće bilo šta mijenjati.