Foto: HINA

Organizacija “Reporteri bez granica” objavila je Indeks slobode medija u svijetu za 2017. godinu, u kojem upozorava da sloboda medija nikada nije bila ugroženija nego što je danas.

Ova organizacija je ocijenila da mediji u Bosni i Hercegovini rade pod pritiskom i da se Bosna i Hercegovina nalazi na 65. mjestu od 180 ispitanih zemalja sa ugroženom slobodom medija.

U regionu je Crna Gora isto rangirana kao i prošle godine odnosno na 106. mjestu, a  Kosovo koje je razmatrano zasebno je na 82. mjestu, dok je Srbija na 66. mjestu.

U izvještaju koji pravi organizacija „Reporteri bez granica“ ocjenjuje se da je na globalnom planu u zemljama EU i Balkana sloboda medija i dalje najveća, mada je regionalni pokazatelj ukupnog nivoa prisila i kršenja slobode medija zabilježio najveći porast u protekloj godini – za 3,8 odsto.

U skoro dvije trećine zemalja zabilježeno je pogoršanje situacije kad je riječ o slobodi medija, dok je izvjestan broj zemlja u kojima je stanje bilo dobro ili prilično dobro – opao na listi za više od dva procenta.

Nastupilo je doba “post-istine, propagande i gušenja sloboda – pogotovo u demokratskim zemljama”, zaključuje ova organizacija.

Prvo mjesto na Indeksu 2017. godine sa najvećim stepenom slobode medija, zauzela je Norveška, preuzevši tu poziciju od susjedne Finske koja je šest godina bila prva, dok je na dnu najnovije liste kao 180. rangirana zemlja Sjeverna Koreja.

Najveće poboljšanje bilježi Italija koja je na listi napredovala za 25 mjesta i sada je 52., a najveći pad za 17 mjesta registrovala je Nikaragva.

SAD su za dva mjesta niže rangirane na najnovijoj listi koja se odnosi na stanje slobode medija i nalaze se na  43. mjestu, a za dva mjesta niže je i Britanija koja je sada na 40. poziciji.

Ta organizacija upozorava i da je sloboda medija u opasnosti ili u “veoma opasnoj situaciji” u 72 zemlje među kojima su Rusija, Indija i Kina, i ocjenjuje da su “napadi na medije postali uobičajeni”.

U izvještaju su izražene oštre kritike prema Poljskoj i Mađarskoj kad je riječ o stanju slobode medija, dok je Turska opisana kao “najveća tamnica za medijske profesionalce”.

Kina, Turkmenistan i Sirija – koja se inače smatra najpogubnijom zemljom po novinare – nalaze se među posljednjih pet zemalja na listi.

objavi.ba