SAD UKINULE NEUTRALNOST INTERNETA

Foto: Thinkstock

Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) ukinula je načelo “neutralnosti interneta”, koja je uvedena prije dvije godine za vrijeme administracije Baraka Obame, koja je svima garantirala jednak i slobodan pristup globalnoj mreži.

Umjesto toga, prihvaćena je politika koja će smanjiti regulativu većih internet provajdera i dat će im široka ovlaštenja da odluče kojim sadržajima na internetu korisnici mogu imati pristup, a kojima ne, prenosi Glas Amerike.

FCC je glasao sa 3:2 za plan koji je podržavao predsjednik komisije Ajit Pai, koga je na tu poziciju postavio predsjednik Donald Trump. Pai se zalagao za „laku ruku“ u regulativi velikih telekomunikacijskih kompanija i okončanje prakse koju je doživljavao kao vladin „mikromenadžment interneta“.

Ova kontroverzna odluka ukidanja pravila neutralnosti interneta, koja kompletan saobraćaj na mreži tretira kao jednak, izazvala je više stotina javnih protesta i više od milion poziva članovima Kongresa u kojima su građani izražavali protivljenje Paijevom planu.

Neke grupe za zaštitu potrošača obećale su da će pred sudovima osporiti nova pravila.

Više na cenzolovka.rs