Foto: AFP

Pored BNTV-a koji već duže izvještava o problemima ekonomskog razvoja, i RTRS je počeo obraćati pažnju na sivu svakodnevnicu

RTRS: Stavovi sindikata napokon u Dnevniku

4. – 10. decembar 2017.

DRUGA ŠANSA: Posjeta članova Predsjedništva BiH Beogradu, istup bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića mimo protokola tokom obraćanja na press-konferenciji, koji je demantovao njihovu usaglašenost o pitanju Kosova, nije mogla proći bez komentara novinara. Evidentno je da je državni vrh naše zemlje po ko zna koji put pokazao političke odnose koji vladaju u BiH. I u tom kontekstu nema nevinih. No u verziji izvještaja RTRS-a, Izetbegoviću je “Beograd dao drugu šansu, a on pruženu ruku odgurnuo”. I naravno, sve to uz neizostavan komentar Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

ZLOČINI U VLASENICI: U Dnevniku 2 šestog novembra gledaoci su imali priliku vidjeti mini-blok posvećen ratnim zločinima. Od posljednjeg izvještaja koji su predstavnici Haškog tribunala podnijeli UN-u, do hapšenja za ratne zločine u BiH. Novinar Mišo Radaković pripremio je prilog o podizanju optužnice za ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom protiv četiri lica srpske nacionalnosti u Vlasenici. Gledaocima je saopšteno šta im se stavlja na teret, no Radaković svjesno pravi balans anketom među vlaseničkim Srbima, predstavnicima Boračke organizacije, te izjavom ministra policije RS-a. I izjava i anketa sastavljeni su od negiranja počinjenih ratnih zločina, uvriježenih tvrdnji da je “sve to politizacija” te “da se sudi samo Srbima”. A tu je i mlaka izjava prvog čovjeka MUP-a RS Dragana Lukača koji kaže da svi koji su krivi moraju odgovarati, uz neizostavno “ali”. U kojem očekuje pravično suđenje.

EKONOMSKA PITANJA: U Dnevniku osmog decembra uredništvo je napravilo iskorak okrećući se ekonomsko-socijalnim temama u ovom bh. entitetu. Uz izvještaj o početku restrukturiranja Željeznica RS, gledaocima je predočen i ćorsokak u koji su dospjeli pregovori socijalnih partnera oko najniže cijene rada u Republici Srpskoj za narednu godinu. U istom bloku vijesti našao se i izvještaj o sjednici Fiskalnog savjeta RS-a o politici zaduživanja ovog bh. entiteta u 2018. godini.

Izdvojeno

Jednako kao što predstavnici vlasti RS-a ignorišu Ured visokog predstavnika u BiH i prvog čovjeka OHR-a Valentina Inzka, učinilo je to i uredništvo Dnevnika. Nakon posljednje sjednice direktora Vijeća za provedbu mira u BiH, zaključci kominikea PIC-a stali su u jednu rečenicu koju je prepričala prezenterka dnevnika.

Ocjena: 3

 

BNTV: Predsjednički budžet i povišice nedovoljne za vreću brašna

4. – 10. decembar 2017.

MIMO PROTOKOLA: Političari ni u nedjelji iza nas nisu javnost iznenadili dobrim vijestima i korisnim aktivnostima po građane. Osim što su ti isti građani mogli vidjeti još jedan u nizu incidenata u režiji članova Predsjedništva BiH. Riječ je o istupu bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića tokom službene posjete državnog rukovodstva Srbiji u kojem je, mimo protokolarnih izjava, naveo da će se vanjska politika BiH kreirati u Sarajevu. Odnosno da je izjava predsjedavajućeg Predsjedništva Dragana Čovića da će “BiH slijediti Srbiju kada je u pitanju Kosovo” njegov lični stav, a ne usaglašeno mišljenje sva tri člana.

SJEDNICA PIC-a: Ništa novo u svom izvještaju o sjednici direktora Vijeća za provedbu mira BiH (PIC) nije gledaocima mogla donijeti ni Slađana Jašarević. Uobičajene izjave visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka o zabrinutosti zbog stanja u državi, izuzimanje stava Ruske Federacije iz zaključaka PIC-a. Tu je i izjava za BNTV srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji je “protiv međunarodnog intervencionizma i korištenja bonskih ovlasti Visokog predstavnika”.

PREDSJEDNIČKI BUDŽET: Za razliku od političkih tema, Danina Milaković je, uz malo riječi i mnogo validnih podataka, javnosti prezentirala način na koji novac troši predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik. Koji ima budžet na godišnjem nivou tri puta veći od predsjednika Srbije, i za jednu trećinu veći nego ga imaju sva tri člana Predsjedništva BiH.

BEZ DOGOVORA: Iz bloka ovih izvještaja izdvajamo i onaj o nepostizanju dogovora članova Ekonomsko-socijalnog savjeta RS oko visine najniže cijene rada u ovom bh. entitetu. Slika nespremnosti poslovne zajednice da pristupi povećanju plata u realnom sektoru dobro je apostrofirana kroz izjavu predsjednice Saveza sindikata RS Ranke Mišić da “povećanje koje sindikat traži nije dovoljno ni za kupovinu vreće brašna mjesečno”.

PO “ZAKONU”: Iz Teslića su gledaoci vidjeli još jedan u nizu primjera politikanstva i samovolje Vlade RS. Primjer: odluka ministra prosvjete RS-a da za direktora osnovne škole imenuje kandidata bez potrebnih stručnih kvalifikacija i time potpuno zanemari odluku školskog odbora.

Izdvojeno

Vlada Republike Srpske javnosti je saopštila da je potpisala ugovor sa Svjetskom bankom o kreditiranju programa restrukturiranja javnog preduzeća Željeznice RS. Kako uredništvo BNTV-a u kontinuitetu prati stanje u tom javnom preduzeću, probleme radnika i sindikalnih aktivista, smatramo da je propuštena prilika da ova informacija bude povod za tematski pristup  prvom restrukturiranju jedne javne kompanije u Bosni i Hercegovini (Dnevnik 2, 8. decembar).

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Podizanje optužnice protiv četvorice vlaseničkih Srba za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom nazvano je u Dnevniku BNTV-a tek “najobimnijom optužnicom Tužilaštva BiH za ratne zločine”. U Dnevniku RTRS-a donesena je cjelokupna informacija o sadržaju optužnice, uz izjave vlaseničkih Srba koji počinjene ratne zločine negiraju. I ova informacija, zbog načina na koji je prezentirana, ponovo je pokazatelj nespremnosti suočavanja s prošlošću obje medijske kuće kada su u pitanju ratni zločinci počinjeni od pripadnika vojske i policije bosanskih Srba u minulom ratu.