RTRS O POLITICI, BNTV O ŽIVOTNIM PROBLEMIMA

Foto: ICTY

Javni servis RS-a nije se u stanju izvući ispod šape dnevnopolitičkih događaja. S druge strane, BNTV se posvetila temama koje čine svakodnevni život građana

 

RTRS: Iskrivljavanje činjenica

27. novembar – 3. decembar 2017.

PRESUDA I SAMOUBISTVO: Izricanje drugostepene presude pred Haškim tribunalom vojnom i političkom rukovodstvu takozvane Herceg Bosne i samoubistvo Slobodana Praljka u sudnici tribunala, događaji su sedmice iza nas. U Dnevniku 29. novembra, kada je u pitanju sam sadržaj presude, apostrofirano je da je potvrđen udruženi zločinački poduhvat (UZP), a time i direktna umiješanost Hrvatske u rat u BiH.

ŽRTVE NA MARGINI: Novinarka Tanja Blagojević pripremila je reakcije iz BiH na presudu u kojima su na margini ostale žrtve i njihove porodice. Dominirali su stavovi političara. Iako je javnost u Republici Srpskoj ostala krajnje suzdržana, Blagojević je prenijela izjavu premijerke RS-a Željke Cvijanović, koja konstatuje da je “samoubistvo Praljka dokaz kako je radio Haški tribunal”.

NESIGURNO MJESTO: Reakcije na presudu šestorici čelnika Herceg Bosne i Praljkovo samoubistvo bili su udarna tema i u Dnevniku 30. novembra. Gledaocima je prvo predstavljen blok stavova iz Hrvatske i Srbije. I neizostavno mišljenje predsjednika RS-a Milorada Dodika. Njegove stavove, koje je prenijela agencija SRNA, pripremila je Sandra Kukić uz isticanje izjave da  je “Haški tribunal nesigurno mjesto i grobnica za mnoge kojima se sudilo”.

SAMO GENERAL: U Dnevniku drugog decembra uredništvo se ponovo bavilo Haškim tribunalom, a centralna figura bio je Darko Mladić, sin Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog za ratne zločine uključujući i zločin genocida. Ponovljeni su stavovi da “Mladić presudu smatra sramnom i ne prihvata je iz razloga pristrasnosti suda, koji je više puta demonstrirao svoju pristrasnost, čak otvoreno u njegovom slučaju, ne poštujući ni svoja pravila ni pravila pravne struke”. Ratni zločinac i dalje je za javni servis RS-a samo general. U istom izvještaju potom je slijedio i komentar  Mladića juniora o samoubistvu “osuđenog Slobodana Praljka koje pokazuje odsustvo obzira sudija, koji su u prvom momentu kada je Praljak popio otrov nastavili da čitaju presudu kao da se ništa nije desilo”.

OSOBNE OPSERVACIJE NOVINARKE: Branka Kusmuk ni ovog puta u svom izvještaju nije uspjela da savlada potrebu da vlastitim komentarima i sve samo ne lucidnim ili duhovitim opaskama uništi bit onoga o čemu izvještava. Tako su u potpunoj sjeni istih ostali podaci o sadržaju zaključaka koje je usvojilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH o provjeri ratne prošlosti državnih sudija i tužitelja. “Nereformisano pravosuđe postalo deformisano”, “domaći reformisti”, nizala je Kusmuk. Pa ko je imao nerava sve to odslušati, mogao je pri kraju izvještaja saznati i šta zaključci sadrže.

VEHABIJE I PRAVNA BITKA: Koliko daleko može ići potreba da se iskrivljuju činjenice, svjedočili smo u Dnevniku prvog decembra. Odluka Ustavnog suda BiH kojom je osporen pravilnik Državne granične službe koji pripadnicima te službe zabranjuje da nose bradu najavljena je riječima “vehabije dobile pravnu bitku”. Novinar u izvještaju nijednim dokazom ne potkrepljuje tvrdnju da su apelaciju Ustavnom sudu podnijeli pripadnici vehabijskog pokreta, odnosno “simpatizera vehabija”.

Ocjena 2

 

BNTV: Život ispred politike

27. novembar – 3. decembar 2017.

AGENCIJSKA PRIPREMA: Očekivano, Dnevnik 29. novembra otvoren je viješću o samoubistvu ratnog zločinca Slobodana Praljka tokom izricanja presude u Haškom tribunalu vojnom i političkom vrhu takozvane Herceg Bosne. Dragana Rašević pripremila je ovaj izvještaj na osnovu agencijskih vijesti uz poseban osvrt na biografiju Praljka.

OŠTRE REAKCIJE: Narednog dana, i BNTV prenio je reakcije predsjednika RS-a Milorada Dodika na presudu Haškog tribunala Jadranku Prliću i ostalim, te oštre reakcije koje je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić iznio u vezi sa stavovima zvaničnog Zagreba. Podsjećamo, iz Hrvatske je s negodovanjem komentarisana činjenica da u presudi za ratne zločine Ratku Mladiću nije presuđen udruženi zločinački poduhvat u koji je uključena Srbija.

ŽIVOTNA PITANJA: U nedjelji iza nas, uredništvo BNTV-a je u prezentaciji vijesti fokus stavilo na životna pitanja. Pohvaljujemo stoga činjenicu da se u samom vrhu Dnevnika 30. novembra našao izvještaj o protestu građana i nevladinih organizacija za zaštitu životne okoline zbog najave izgradnje nove hidroelektrane na rijeci Vrbas. Dobro su apostrofirane sve posljedice koje će takva gradnja imati po ekosustav rijeke Vrbas.

RADNICI U PRVOM PLANU: Svoje mjesto, i to kao prva vijest Dnevnika emitovanog prvog decembra, našli su i radnici Željeznica RS. Riječ je o osam radnika koji su zbog štrajka glađu pozvani pred disciplinsku komisiju i kojima prijeti otkaz ugovora o radu.

Usvajanje budžeta RS za 2018. godinu jedna je od tema o kojoj su gledaoci Dnevnika informisani protekle nedjelje. Prijedlog budžeta u svjetlu nezadovoljstva demobilisanih boraca RS-a donio je novinar Dubravko Curać.

Izdvojeno

Za razliku od većine medijskih kuća, BNTV nema u okviru Dnevnika izdvojen sportski blok. No, i u ovoj nedjelji bilježimo praksu da važna sportska dešavanja ili najava istih nađu svoje mjesto u Dnevniku kao što je to bio ždrijeb za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji.

Ocjena 6

Komparativna analiza

Sumiranje dnevnika BNTV-a i RTRS-a pokazalo je da se javni emiter Republike Srpske nije u stanju izvući ispod šape dnevnopolitičkih događaja i proizvodnje afera i tamo gdje ne postoje. Na drugoj strani, BNTV je držao fokus na temama koje čine svakodnevni život građana i koje ih bez sumnje daleko više interesiraju od pukog političkog nadmudrivanja lokalnih političkih kvazielita.