Foto: hocu.ba

Honorarci na televizijama nezakonito rade godinama na osnovu ugovora o radu. O tome šute i novinari i predstavnici vlasti

 

Radio Televizija Republike Srpske (RTRS) je 10. oktobra u emisiji “Srpska danas” govorila o radu na crno i u toku emisije javila se osoba koja je kazala: “Da li znate da upravo na televiziji na kojoj gostujete ima toliko neregularnosti, posebno koje se tiču honorarnih radnika koji preko dvije i po godine znaju potpisivati ugovore o privremenim i povremenim poslovima koji se smiju potpisivati, odnosno na osnovu kojih se smije raditi samo 90, odnosno 60 dana u godini, a mi radimo i po osam-devet godina? Konkretno, u mom slučaju, dvije i po godine.”

Na pitanje voditelja Marka Vejića: “Kako se vi zovete?”, djevojka je kratko odgovorila: “Ja sam vaša koleginica. Hvala, Marko, što ste mi omogućili da se javim u program.”

Na to je voditelj Marko Vejić kazao: “Hvala na učešću u emisiji, ja definitivno ne mogu da odgovaram na ta pitanja.”

Nakon ovog dijaloga, svakom pristojnom čovjeku, a pogotovo novinaru, nameće se pitanje šta reći, napisati ili uraditi a da ima nekog smisla.

“Novinaru” Vejiću, ali i drugim, sličnim sa RTRS-a, nema više smisla ni pisati ni govoriti o poštivanju zakona, profesionalizmu ili novinarskoj solidarnosti; on je potpuno svjestan šta je uradio, zašto je to uradio i šta je trebao uraditi. To je njegov izbor koji moramo poštovati i koji moramo prezirati.

Opet, nije lako ni Vejiću; svakodnevno je na RTRS-u okružen honorarcima koji su pristali da budu “sve što hoće”, i pošto se oni ne bune, zašto bi se on bunio umjesto njih?

Nije lako ni honorarcima ‒ zašto bi se oni bunili kada time neće ništa postići? Kada na direktne prozivke o nepravilnostima u radu RTRS-a u emisiji “Srpska danas” ne reaguju gosti u studiju, predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske, Unije poslodavaca Republike Srpske, glavni republički inspektor rada i pomoćnica ministra za rad Republike Srpske, šta oni da očekuju? To je njihov izbor koji moramo poštovati i koji moramo prezirati.

Nije lako ni predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske, članu Unije poslodavaca Republike Srpske, Glavnom republičkom inspektoru rada i pomoćnici ministra za rad Republike Srpske, jer ako krenu da sprovode zakon, zatvoriće RTRS i onda vlast ostaje bez svoje “udarne medijske pesnice”, a oni bez posla. Sasvim je jasno da nijedna normalna vlast ne želi da se nađe u takvoj situaciji, kao nijedan javni službenik. To je njihov izbor koji moramo poštovati i koji moramo prezirati.

Do sada sam za portal Analiziraj.ba, a i neke druge portale, napisao nekoliko tekstova o RTRS-u, nadajući se da moje pisanje može nešto da promijeni. Pisao sam o izmišljenim analitičarima, o izmišljenim pozivima Dodiku na inauguraciju američkog predsjednika Trumpa, o manipulaciji informacijama,  o teorijama zavjere – i ništa.  Sve je ovo uzalud.

RTRS nije postao ni profesionalniji, ni objektivniji; jednostavno, nastavio je da radi po starom. Moje pisanje nije imalo nikakvog efekta, ali je pokazalo moju beskonačnu naivnost.

Možda bi bilo bolje i efektnije da sam samo prestao plaćati pretplatu?!!

#VasGlas #VasaPrica