RTRS I BNTV: Koga je Čović pozvao na otkazani ručak?

Foto: alchetron.com

Jedan događaj, dvije interpretacije: povodom nesuđenog ručka Dragana Čovića, RTRS tvrdi jedno, BNTV drugo. Gledaocima ostaje da između suprotstavljenih informacija izaberu onu koja im više liči na istinu

RTRS: Konačno malo novinarstva

24. – 30. juli 2017.

TRANSPORTNA ZAJEDNICA: Upozorenja zvaničnika Evropske unije upućenih BiH da je pristupanje Transportnoj zajednici uvjet za dobijanje grantova za izgradnju infrastrukture, jedna je od tema o kojoj se izvještavalo u dnevnicima tokom prethodne nedjelje. Gledaoci su informisani o međusobnim optužbama predstavnika Vlade RS i Vijeća ministara, ko je odgovoran što BiH na taj sporazum nije stavila potpis, no mnogo toga ostalo je nejasno. Činjenica je da gledaoci, ali i novinari, nisu upoznati sa sadržajem sporazuma o Mehanizmu koordinacije, što dovodi i do različitih tumačenja ko BiH može predstavljati u međunarodnom pregovaranju.

RASPRAVA O VIJEĆU MINISTARA: Parlamentarna rasprava o radu Vijeća ministara BiH takođe je našla mjesto u fokusu dnevnika. Novinar Gvozden Šarac je izvještaj u Dnevniku 26. jula počeo opisom stavova zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine: “(…) kazali su da izvještaj u ružičasto boji stanje u BiH”. Nakon toga preneseni su stavovi zastupnika koji su rad Vijeća ministara kudili i hvalili. I tek na kraju priloga dio istupa predsjedavajućeg Vijeća ministara koji je parlamentu podnio izvještaj.

IZDAJNICI I PATRIOTI: Prepucavanja  predstavnika SNSD-a i SDS-a o tome ko je izdajnik, a ko patriota postala su dio političke svakodnevnice bh. entiteta Republika Srpska. A kako bi se “dokazala nepatriotska politika koju vodi Srpska demokratska stranka”, novinari RTRS-a na javnu scenu vraćaju ljude koji su s političke scene sišli prije više od 22 godine. U Dnevniku 25. jula, novinarka Nada Veletić za sugovornika je izabrala jednog od ratnih predsjednika Vlade RS Dušana Kozića. Koji se obrušio na aktuelnog lidera SDS-a Vukotu Govedaricu ističući da je “razočaran jer je nastavio politiku koju je vodio njegov prethodnik Mladen Bosić”.

Izdvojeno

Revizorski izvještaj o radu Ministarstva inostranih poslova (MIP) jedna je od tema kojom su se bavili novinari Dnevnika u nedjelji iza nas. Ista tema, dva dana, dva načina prezentacije. Povod, mišljenje s rezervom koje su revizori dali MIP-u BiH za prošlu godinu. Izvještaj Branke Kusmuk, u Dnevniku 24. jula, obilovao je komentarima tipa “MIP poslovao kao profitabilna turistička organizacija”, “ministri će koji dan na godišnje odmore da se odmore od beskorisnih putovanja”. Zbog takvih komentara, mišljenja revizora ostala su u drugom planu. A Kusmuk je po ko zna koji put posvjedočila da je u stanju svako pitanje od interesa za javnost upropastiti vlastitim komentarima.

O radu MIP-a BiH, u svjetlu mišljenja revizora, bilo je riječi i u Dnevniku 25. jula. Ovaj put, novinar Gvozden Šarac, bez iznošenja vlastitih stavova, predstavio je gledaocima na što je MIP i na koji način trošio budžetski novac, a za komentare je koristio mišljenje Transparency Internationala BiH.

Ocjena 3

BNTV: Balansirano o životu i politici

24. – 30. juli 2017.

HAPŠENJE PRAVOBRANIOCA: U bh. entitetu Republika Srpska vijest dana 26. jula bilo je lišavanje slobode pravobranioca RS-a Borislava Jeličića samo šest dana nakon njegovog izbora u Narodnoj skupštini RS. Novinar Željko Raljić, uz detalje iz saopštenja policije, podsjetio je i na diskusiju poslanika opozicije, koji su kritikovali prijedlog za njegovo imenovanje, navodeći upravo razloge koje je saopštila i policija. (U Dnevniku 2 RTRS-a gledaoci su mogli samo čuti kratku vijest, odnosno saopštenje MUP-a o hapšenju  Jeličića.)

DOVOLJNO PROSTORA I ZA ŽIVOTNE TEME: Iako su političke teme (otkazani sastanak lidera ključnih stranaka u BiH, koji je bio zakazan na inicijativu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, te rasprava o izvještaju o radu Vijeća ministara u Parlamentu BiH) dominirale udarnim dijelom dnevnika, dovoljno prostora je ostavljeno i za priloge o svakodnevnom životu. Izdvajamo izvještaj Dragane Dimić o problemima s kojima se susreću proizvođači pšenice zbog nemogućnosti postizanja dogovora s mlinarima oko otkupne cijene. Novinarka ukazuje i na ponašanje ministra poljoprivrede, koji umjesto konkretnih rješenja savjetuje poljoprivrednicima da se “ne inate” i da “uspostave dijalog s otkupljivačima”.

U Dnevniku 24. jula, novinarka Danina Milaković prezentirala je izvještaj nezavisnih revizora o poslovanju Aerodroma Banja Luka, koji opstaje samo zahvaljujući subvencijama Vlade RS. U istom dnevniku bilježimo i podsjećanje na nepostojeći aerodrom u Trebinju, koji je u proteklih pet godina “pojeo” preko milion KM budžetskog novca.

Ocjena 6

Komparativna analiza

Koga je uz dva člana Predsjedništva BiH predsjedavajući tog tijela, Dragan Čović, pozvao na radni (otkazani) ručak u Mostaru, ostalo je nejasno. Dva dnevnika, dvije medijske kuće, različite informacije. RTRS u Dnevniku navodi, pozivajući se na “potvrdu iz Čovićevog kabineta”, da dolazak lidera SDS-a i PDP-a, Vukote Govedarice i Branislava Borenovića, nije bio predviđen, i da su mjesta za stolom bila planirana još samo za lidere SBBS-a i SNSD-a, Fahrudina Radončića i Milorada Dodika. Na drugoj strani, u izvještaju o otkazanom sastanku, BNTV prenosi izjave Govedarice i Borenovića koji ističu da se pozivu Čovića nisu odazvali zbog poziva upućenog Dodiku. Građanima koji su pogledali oba dnevnika ostavljeno je da biraju jednu od predočenih verzija.