BNTV I RTRS: Sve o Vučićevoj inauguraciji

Foto: Tanjug

Povodom inauguracije Aleksandra Vučića, BNTV i RTRS napravili su formalno slične izvještaje, ali je bijeljinsko uredništvo još jednom održalo lekciju iz profesionalizma kolegama iz Banje Luke

BNTV: Sedmica bez minusa

19.- 25. juni 2017.

EKONOMSKI PROBLEMI: O sve većim ekonomskim problemima koji se prelijevaju i na javni sektor, na jednoj strani, i rastrošnosti predstavnika vlasti, na drugoj, u bh. entitetu Republika Srpska uredništvo Dnevnika podastrlo je niz primjera. U izvještaju emitovanom u Dnevniku 23. juna, Vladimir Kovačević prenio je stavove sindikata radnika Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske koji tvrde da je najveća zdravstvena ustanova ovog entiteta na korak do zatvaranja. Razlog: izostanak budžetom planiranih tranši zbog kojih se pacijentima ne mogu obezbijediti lijekovi i hrana, a osoblju sredstva za rad. Druga strana, navodi Kovačević, nije smatrala za shodno da situaciju u UKC-u komentira.

VLADIN AVION: Isti se novinar 21. juna bavio upotrebom aviona Vlade RS pokušavajući da utvrdi koristi li se isti u službene ili privatne svrhe. Ova tema bila je predmet interesovanja uredništva BNTV-a i ranije, a i ovaj put su izostali odgovori zvaničnih institucija kojima je pitanje postavljeno.

Danina Milaković bavila se onom drugom stranom. Povod je bila analiza nevladine organizacije Transparency International BiH i poslovnog portala Capital.ba načina na koji se troše javna sredstva. Uz porazan podatak da je deset javnih preduzeća u RS-u samo na reprezentaciju tokom protekle tri godine potrošilo 4,3 miliona KM.

Novinar BNTV-a iz Trebinja Dubravko Curać donio je priču o 2,3 miliona KM koje je Elektroprivreda RS platila jednoj beogradskoj advokatskoj kući za usluge pravnog zastupanja. Uz neizostavno pitanje: Zar je moguće da u RS-u, ako najvećoj javnoj kompaniji već trebaju advokati, nema dovoljno istih za obavljanje tog posla?

VUČIĆEVA INAUGURACIJA: Svečanosti povodom inauguracije Aleksandra Vučića, novog predsjednika Srbije, posvećena je posebna pažnja. U Dnevniku 23. juna, izvještaj u trajanju od 7,5 minuta popratio je svaki detalj iste, s naglaskom ko je sve u Beograd došao, ko mu je prvi čestitao, s kim se Vučić rukovao, s kim razgovarao.

DODIK I CRNA LISTA: Od političkih tema izdvajamo i prvu odluku predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za Zapadni Balkan kojom je predsjednik RS-a Milorad Dodik i dalje ostao na takozvanoj “crnoj listi”. Osim Dodikovog komentara, Danina Milaković u izvještaju se bavila i odlukom Vlade RS koja je predložila produženje mandata Obradu Kesiću na čelu Predstavništva RS-a u SAD-u. Javnost je podsjetila na podatak da uz plaćene troškove Kesić godišnje prima i naknadu od 82 hiljade dolara, te da je RS samo za period od 2007. do 2010. godine lobistima isplatila 30 miliona dolara.

Izdvojeno

Sve veći broj printanih medija u Srbiji potpuno je tabloidiziran i žeđ za senzacijom nadvladala je profesionalne standarde. Jedan od takvih primjera je i vijest o mogućnosti terorističkih napada u Banjoj Luci na konzularna predstavništva i strane diplomate. Medij se poziva na neimenovane izvore iz sigurnosnih agencija BiH, što je policija RS-a demantovala. Ne vidimo poseban razlog zbog čega se neutemeljenim informacijama, koje uznemiravaju javnost, daje prostor.

Ocjena: 7

RTRS: Sedmica bez plusa

19.- 25. juni 2017.

IVANIĆ, NATO I DODIK: Školski primjer kako ne treba izgledati novinarski izvještaj jeste Dnevnik 20. juna, koji je kao urednik potpisao Momčilo Ostojić. Sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića s generalnim sekretarom NATO saveza bio je povod za reakciju predsjednika RS-a Milorada Dodika. Nakon što je u cijelosti pročitana Dodikova izjava agenciji Srna, gledaoci su imali priliku, uz kratku najavu prezentera, čuti i Ivanićevu izjavu nakon sastanka. Interesantno je i to što se Dodikova izjava bazira na odbijanju RS-a da BiH postane članica NATO-a, a Ivanić pak govori o aktiviranju MAP-a na koji je pristala RS i pitanju dogovora o perspektivnoj vojnoj imovini.

ZVANICE I ČEKANJE: Politički događaj ne samo Srbije nego i regiona bila je svečana inauguracija novog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. U Dnevniku 23. juna, novinar Vladimir Bekić imao je “živo javljanje” koje je obilovalo trivijalnostima poput one da su se “zvanice načekale da počne svečani program, ali nisu i dosađivale”, jer su u salonima bila postavljena jela koja predstavljaju cijelu Srbiju. Potom su gledaoci imali priliku čuti i izjave povodom inauguracije. Od bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, preko mandatarke za sastav Vlade Srbije Ane Brnabić, do predsjednika RS-a Dodika. Kome je ostavljen najveći prostor.

PONOVO ČOKOLADA: Izvještaj o tome ko je od stranih zvaničnika u Beograd došao i s kim je od njih Vučić razgovarao takođe je primjer kako novinari ne bi trebali raditi. Bekić navodi da je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prvi put došla u Beograd te da je “s Vučićem razgovarala jedina u četiri oka”. Potom dodaje da je “Vučić poslije sastanka bio dobro raspoložen pa se i našalio”. I Vučićeva izjava da je na poklon dobio “čokolade i bombonjeru, hrvatske”. I sve bi bilo u redu da nakon toga, a samo Bekić zna zašto, navodi da se ne zna da li je “Vučić čokoladu podijelo s članovima Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem”. Neukusno i neprimjereno i mjestu i događaju s kojeg je izvještavao.

Izdvojeno

Da se niti jedna izjava/stav Milorada Dodika na RTRS-u ne propituje, nego, u pravilu, samo emituje, svjedočili smo i u izvještaju o produžetku sankcija SAD-a predsjedniku RS-a. Koji u reakciji na odluku američkog predsjednika između ostalog kaže da je i zbog sankcija “neugodnije ambasadorici” SAD-a u BiH nego njemu.

Ocjena: 1

Komparativna analiza

BNTV i RTRS su u dnevnicima 23. juna najviše prostora odvojili na izvještaj o svečanosti povodom inauguracije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Sadržajno, riječ je o identičnim izvještajima, ali je uredništvo BNTV-a još jednom održalo RTRS-u lekciju profesionalizma. Pa su gledaoci dnevnika BN-a dobili niz informacija, bez neprofesionalnih i neprimjerenih komentara i trivijalnih opaski kojima smo svjedočili u izvještaju dnevnika RTRS-a.