BNTV I RTRS: Površno i jednostrano o Srebrenici

Foto: N1

Činjenica da Mladen Grujičić već četvrti put sastavlja većinu u lokalnom parlamentu, za uredništva RTRS-a i BNTV-a nije povod da se pozabave političkom scenom u tom gradu

BNTV: Sve prednosti kratke novinarske forme

12.-18. juni 2017.

KOJA JAVNOST: Da predstavnici vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska smatraju da javnosti nisu dužni polagati račune za svoje ponašanje i korištenje javnih sredstava, pokazano je kroz izvještaj o broju letova aviona Vlade RS tokom proteklih mjesec dana. Iako se službena putovanja predsjednika RS-a, premijerke i ministara u Vladi ne podudaraju s destinacijama na koje je ovaj avion letio (a među njima su i grčki otoci), entitetski predsjednik Milorad Dodik, umjesto odgovora na postavljeno pitanje, rekao je da o svojim putovanjima nema “obavezu da informiše javnost”.

KRATKA FORMA: U nedjelji iza nas bilježimo pomak u analizama pojedinih tema kojima se bavila novinarka Danina Milaković. Dobar primjer da se i u kratkoj formi, koja ne narušava dinamiku Dnevnika, neko od gorućih pitanja za građane može sagledati iz svih aspekata. Osim stanja u zdravstvu, Milaković je na identičan način obradila i istraživanje NVO “Pod lupom”, koje ukazuje da većina građana u BiH smatra da se glasovi na izborima kupuju. Njenoj kolegici Mirjani Mićić, ali ni uredniku Dnevnika 16. juna Slobodanu Durmanoviću, povod da se u Srebrenici skupštinska većina po četvrti put mijenja za manje od godinu dana nije bio razlog da se pozabave međustranačkim odnosima u tom gradu.

ZASLUŽUJU LI BORCI POVLAŠTENI TRETMAN? U društvu u kojem su otkazi postali svakodnevnica, teško je naći obrazloženje zašto jedan takav slučaj treba biti vijest u centralnom dnevniku. Izdvajamo izvještaj iz Šipova koji je digao na noge lokalno udruženje bivših boraca Vojske RS-a, jer je jedan njihov član proglašen tehnološkim viškom u Komunalnom preduzeću. Akcent je stavljen na činjenicu da je “riječ o bivšem borcu”. Koji, prema sadržaju emitovanog izvještaja, treba da ima povlašten tretman u oblasti radnih odnosa.

Izdvojeno

Imenovanje Ane Brnabić za mandatarku za sastav nove Vlade Srbije, Vladimir Kovačević iskoristio je kako bi predsjednika RS-a upitao hoće li, bude li izabrana za premijerku, s njom komunicirati. Povod: činjenica da se Brnabić deklarira kao pripadnica LGBT populacije i Dodikove ranije homofobne izjave da “u palatu predsjednika RS-a ne mogu ulaziti pederi”.

Ocjena 7

 

RTRS: Gdje je nestala druga strana?

12.-18. juni 2017.

SAMO JEDNA STRANA: Razlozi zbog kojih bošnjačka udruženja koja okupljaju porodice žrtava iz minulog rata ne žele da Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice, prisustvuje 11. jula komemoraciji u Potočarima, za novinara Nenada Petrovića nisu bitni. Samo tako možemo protumačiti izvještaj u kojem su tu odluku komentirali Grujičić, predstavnici srpskih provladinih organizacija proisteklih iz minulog rata, ali ne i spomenutih udruženja. No, nesvjesno traženi odgovor dao je sam Grujičić u izjavi koja je prenijeta: “Poštujem žrtve, ali doći će vrijeme da se istina o Srebrenici sazna.”

NEGIRANJE GENOCIDA: Centralna tema dnevnika u protekloj nedjelji bile su izmjene Krivičnog zakona BiH, odnosno uvođenje krivičnog gonjenja lica koja negiraju genocid i zločine protiv čovječnosti. Iako je još uvijek riječ o radnom materijalu koji je razmatran u Vijeću ministara, isti je na noge podigao cjelokupnu srpsku javnost. Negiranje genocida počinjenog u Srebrenici, odnosno svih do sada izrečenih presuda i Haškog tribunala i Suda BiH, u javnosti RS-a je sveprisutno, pa gledaoci nisu ništa novo čuli o tome u inim izjavama srpskih političara i na vlast naslonjenih udruženja građana. Kao što nikakva novina nisu ni optužbe čelnih ljudi SNSD-a da su ministri Saveza za promjene u Vijeću ministara “izdajnici RS-a”.

Izdvojeno

Nakon trogodišnjeg monitoringa Dnevnika 2, stigla su prva saznanja da se naši izvještaji prate i od novinara/urednika RTRS-a. Naime, u najavi sadržaja političkog magazina Pečat (Dnevnik 2, 15. juni), rečeno je da su se bavili i našim portalom, odnosno analizama njihove  centralne informativne emisije.

Ocjena 2

Komparativna analiza

Iz ugla i pozicije i opozicije, pobjeda zajedničkog, srpskog kandidata za načelnika Srebrenice bila je podjednako bitna kao i ukupna pobjeda svake od tih stranaka na prošlogodišnjim lokalnim izborima. I tako je tokom predizborne kampanje bila predstavljena u medijima u RS-u. No, činjenica da Mladen Grujičić već četvrti put sastavlja većinu u lokalnom parlamentu i da nijedna kombinacija srpskih i bošnjačkih odbornika nije funkcionalna, za uredništva RTRS-a i BNTV-a nije povod da se pozabave političkom scenom u tom gradu. A štetu trpe samo građani, jer stalne političke turbulencije onemogućavaju normalan i kontinuiran rad lokalne uprave i na nju naslonjenih službi.