PREPORUKE SA KONFERENCIJE O NACIONALNOM JAVNOM SERVISU BIH

Na jučer završenoj konferenciji “Nacionalni javni radiotelevizijski servis Bosne i Hercegovine” usvojene su preporuke za spas BHRT-a ali i kompletnog sistema javnog emitiranja u BiH. Svi nivoi vlasti označeni su kao nositelji određenih aktivnosti.

NACRT PREPORUKA

Izazovi i prijetnje

1. Profesionalan, nezavistan i vjerodostojan javni servis neophodan je za demokraciju i procese izgradnje nacionalnog identiteta i socijalne kohezije. Također, on je protivotrov širenju dezinformacija i propagande koji su stvorili uvjete za rat u 90-im godinama prošlog stoljeća.

2. Međunarodna zajednica konstantno upozorava da je potpuno neprihvatljivo dopuštanje kolapsa javnog servisa.

3. Neuspjeh u rješavanju krize javnog servisa dovest će do zatvaranja BHRT-a što će narušiti imidž BiH na međunarodnoj sceni, predstavljajući je kao zemlju koja ne uspijeva u demokratiji i ozbiljno je ugroziti pregovore BiH sa Evropskom unijom i, ne manje bitno, što bi moglo dovesti do isključenja BHRT-a iz članstva EBU-a.

4. Gubitak važnog aktera za demokratizaciju društva ozbiljno će ugroziti procese konsolidacije u državi i medijski pluralizam, te će doprinijeti dubljim podjelama po etničkim linijama. Nadalje, omogućit će veći uticaj lokalnih političara na javni medijski servis. Otvorit će vrata za promociju uskih političkih interesa i ekstremnih agendi, te može dovesti do propagande, širenja govora mržnje, netolerancije i čak poticanja na nasilje.

Više na bhrt.ba